Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
11. 11. 2020,
19.25

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,67

1

Natisni članek

študija raziskava prehrana smrtnost čili

Sreda, 11. 11. 2020, 19.25

3 leta, 5 mesecev

Novo odkritje o blagodejnosti čilija

Znanstveniki redno uživanje čilija povezali z manjšo smrtnostjo

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,67

1

čili | Pekoči priboljšek morda prinaša več koristi, kot si zdaj predstavljamo. | Foto Thinkstock

Pekoči priboljšek morda prinaša več koristi, kot si zdaj predstavljamo.

Foto: Thinkstock

Obsežna ameriška raziskava je ugotovila povezavo med uživanjem te pekoče zelenjave in znatnim zmanjšanjem števila smrti zaradi kardiovaskularnih bolezni ali raka.

Številni blagodejni učinki rednega uživanja čilija so znani že dalj časa. Značilen pekoči okus čilija prispeva spojina kapsaicin, a je ravno ta kapsaicin zaslužen tudi za pozitivne učinke pri zdravljenju raka in vnetij in uravnavanju glukoze v krvi.

Matic Vizjak
Trendi Inovativen kmet: Čilije uživam pri vsakem obroku in nisem zbolel že 25 let #intervju

Nova raziskava pa je prva, ki meri in primerja količine zaužitega čilija s smrtnostjo pri nekaterih sicer težkih boleznih.

Podatki o več kot 570 tisoč ljudeh v štirih velikih državah

Raziskovalci so pregledali 4.729 študij v petih velikih svetovnih zdravstvenih zbirkah podatkov (Ovid, Cochrane, Medline, Embase and Scopus), med njimi tudi več velikih študij, v katerih so izrecno spremljali razvoj zdravstvenega stanja in uživanje čilija.

Recept: pekoči namaz s čičeriko
Trendi Peklenski namaz s čičeriko

Tako so zdravniki dobili zdravstvene in prehranske podatke več kot 570 tisoč posameznikov v ZDA, Italiji in Iranu ter na Kitajskem, kar jim je omogočalo primerjave med tistimi, ki pogosto ali kar redno uživajo čili na eni strani, in tistimi, ki jih jedo redko ali jih sploh ne jedo, na drugi strani.

Številni blagodejni učinki rednega uživanja čilija so znani že dalj časa. | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Številni blagodejni učinki rednega uživanja čilija so znani že dalj časa. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Povezava nesporna, mehanizmi neznani

Rezultati so bili zelo v prid prvi skupini, ki ima v primerjavi z drugo skupino kar 26 odstotkov nižjo smrtnost zaradi kardiovaskularnih težav, 23 odstotkov nižjo smrtnost zaradi raka in 25 odstotkov nižjo smrtnost v celoti.

Trendi Praznični recept: Vroča čokolada s čilijem

Kljub očitni korelaciji še vedno ostajajo nepojasnjeni neposredni razlogi in mehanizmi, ki bi lahko utemeljili omenjene ugotovitve, opozarjajo avtorji raziskave, ki zato še ne upajo reči, da je ravno prehrana, ki vključuje čili, neposreden in izključni vzrok za tako bistveno znižano smrtnost. Za nadaljnje sklepe bodo zato potrebne nadaljnje ciljane raziskave.

Študija ne omogoča niti natančnejše opredelitve, katere vrste čilija imajo (izrazitejši) blagodejni zdravstveni vpliv. | Foto: Thinkstock Študija ne omogoča niti natančnejše opredelitve, katere vrste čilija imajo (izrazitejši) blagodejni zdravstveni vpliv. Foto: Thinkstock

Ne vemo dovolj za količinske opredelitve

Študije, ki so jih proučevali, namreč niso vedno zajemale vseh podatkov, ki bi lahko vplivali na ugotovitve študije, ravno tako pa količine zaužitega čilija niso bile primerljive v vseh študijah.

čilijev sladoled, Respiro del Diavolo
Trendi Najnevarnejši sladoled na svetu: poskusijo ga lahko le polnoletni

To pomanjkanje natančnejše količinske opredelitve preprečuje kakršne koli trditve o količinah in pogostosti uživanja čilija, ki bi lahko koristilo zdravju.

Trendi Kaj storiti, ko preveč peče?

Rezultate te preliminarne študije bodo te dni predstavili na znanstvenem srečanju ameriškega združenja za srce (American Heart Association), avtorji pa napovedujejo, da bodo po nadaljnji analizi podatkov pripravili tudi prispevek za objavo v eni od znanstvenih revij.

Ne spreglejte