Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 8. 2015,
12.54

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

pekoče pekoča paprika čili

Torek, 25. 8. 2015, 12.54

6 let, 5 mesecev

Kaj storiti, ko preveč peče?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Tudi ljubiteljem zelo pikantne hrane se včasih pripeti, da so skuhali preprosto preveč pekočo jed. Kako to rešiti?

Tudi če še tako uživate v pikantnih okusih, se zgodi, da jed preprosto preveč peče, da bi bila še okusna. Takrat je dobro imeti v mislih nekaj trikov, s katerimi lahko preveč pekočo jed omilimo.

Kislost

Kisline so pri boju proti pikantnosti zelo učinkovite – v jed kanite malo kisa ali soka limone oziroma limete ali pa uporabite kakšno drugo kislo sestavino, kot so paradižniki, ki ne bo močno spremenila oziroma popačila okusa jedi.

Sladkoba

Tudi sladkor, sploh v kombinaciji s kislino, učinkovito nevtralizira pikantnost. Jedi ga dodajajte zelo zmerno, da je ne bi preveč osladili, poskusite lahko tudi z medom ali pa s kakšno omako, ki vsebuje veliko sladkorja – na primer kečap.

Mlečni izdelki

V azijskih kuhinjah, katerih glavna značilnost so ostri okusi, jedi pogosto pospremijo z mlečnimi izdelki, kot so jogurtovi napitki in podobno. Tudi v vašem loncu bodo jogurt, mleko ali kisla smetana pripomogli, da preveč začinjena jed ne bo več tako pekoča.

Oreščki

Tako kot v mlečnih izdelkih so tudi v oreščkih maščobe tiste, ki uspešno omilijo pikantnost. Jedi primešajte nekaj žlic arašidovega masla ali masla iz katerih drugih oreščkov, deloval pa bo tudi tahini (pasta iz sezamovih semen).

Krompir

S krompirjem lahko rešimo preveč slano jed, podobno pa je tudi s preveč pekočimi. Primešajte narezan krompir in počakajte, da se skuha, potem pa ga odstranite iz jedi – lahko pa ga tudi pojeste, seveda.

Redčenje

Zagotovo najbolj učinkovit trik je, da skuhate dodatno količino jedi, tokrat brez pekoče komponente, in jo primešate prvi, preveč pekoči. Če se vam je zakuhala preveč pekoča juha oziroma enolončnica, pa ji preprosto dodajte jušno osnovo in jo tako razredčite.

Ne spreglejte