Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
21. 6. 2024,
11.16

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Orange 7,50

Natisni članek

Natisni članek

protivirusni program Vojna v Ukrajini Ukrajina Rusija ZDA Kaspersky

Petek, 21. 6. 2024, 11.16

3 mesece, 1 teden

ZDA so prepovedale prodajo ruskega protivirusnega programa Kaspersky

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Orange 7,50
Kaspersky Lab, Kaspersky | Kaspersky Lab je eno največjih svetovnih podjetij s področja informacijske varnosti. | Foto Guliverimage

Kaspersky Lab je eno največjih svetovnih podjetij s področja informacijske varnosti.

Foto: Guliverimage

Združene države Amerike so v četrtek prepovedale nadaljnjo prodajo programske opreme Kaspersky Antivirus, enega najbolj prepoznavnih protivirusnih programov na svetu. Kot razlog za prepoved prodaje, ki so jo na ameriškem ministrstvu za trgovino označili za izredno edinstveno potezo, v Beli hiši navajajo varovanje ameriške državne varnosti. Ker je Kaspersky Lab rusko podjetje, Američane skrbi, da bi ruske oblasti lahko vplivale na njihove operacije ali jim neposredno naročale vmešavanje v tuje informacijske sisteme. Kaspersky Lab vsa tovrstna namigovanja medtem zanika.

Severna Koreja, Rusija, Rusi
Novice Severni Korejci Putinovim možem ukazali, naj takoj zapustijo prostor #video

V odločitvi o prepovedi prodaje programske opreme Kaspersky Antivirus v ZDA, objavljeni na spletni strani ameriškega urada za industrijo in varnost, je ta utemeljena s pojasnilom, da Kaspersky Antivirus državni varnosti Združenih držav Amerike, njenim državljanom in njenim informacijskim sistemom predstavlja nesprejemljivo varnostno grožnjo, ki je tako rekoč ni mogoče zaobiti z nobenim drugim ukrepom razen popolno prepovedjo.

Podjetje Kaspersky Lab je bilo v zadnjih letih večkrat tarča obtožb, da sodeluje z ruskimi oblastmi, predvsem z rusko obveščevalno službo FBS, vendar v podjetju vsa tovrstna namigovanja in sume zavračajo.  | Foto: Shutterstock Podjetje Kaspersky Lab je bilo v zadnjih letih večkrat tarča obtožb, da sodeluje z ruskimi oblastmi, predvsem z rusko obveščevalno službo FBS, vendar v podjetju vsa tovrstna namigovanja in sume zavračajo. Foto: Shutterstock

Prepoved prodaje programske opreme Kaspersky Antivirus in drugih storitev podjetja Kaspersky Lab v ZDA začne veljati 20. julija.

Odločitev administracije predsednika ZDA Joeja Bidna sicer ne prepoveduje nadaljnje uporabe programske opreme Kaspersky Antivirus. Posamezniki, podjetja in organizacije jo bodo tako lahko uporabljali še naprej, vendar s tem prevzemajo tudi popolno odgovornost za lastno kibernetsko varnost in morebitna tveganja, povezana z uporabo Kaspersky Antivirus, so sporočili v četrtek.

Do 29. septembra sicer velja rok, v katerem lahko zdajšnji uporabniki Kaspersky Antivirusa in drugih storitev ruskega podjetja poiščejo alternative. Po tem datumu bo podjetju Kaspersky Lab strankam v ZDA namreč prepovedano tudi ponujati kakršnekoli posodobitve programske opreme ali posodobitve baze podatkov s kibernetskimi grožnjami.

Ruski vohun
Novice Pod krinko dopisnika v Sloveniji več let deloval še en domnevni ruski vohun

So na odločitev ZDA morda vplivala tudi domnevna ukradena e-sporočila, ki naj bi dokazovala, da je Kaspersky res delal za rusko vlado?

Spletna stran Inform Napalm, ki združuje prostovoljce, ki se v kontekstu vojne v Ukrajini ukvarjajo z OSINT (obveščevalno dejavnost zbiranja in analiziranja javno dostopnih podatkov), je pred dnevi razkrila e-poštno komunikacijo in dokumente, ki naj bi dokazovali, da je bilo podjetje Kaspersky Lab vpleteno v razvoj vohunskih brezpilotnih letal oziroma dronov za rusko vojsko, natančneje v razvoj umetne inteligence za brezpilotna letala Albatross.

Do e-sporočil in dokumentov se je domnevno že aprila dokopala skupina ukrajinskih hekerjev, znana po vzdevku Cyber Resistance. Takrat so trdili, da so iz strežnikov podjetja Albatross izmaknili za več kot sto gigabajtov podatkov, med katerimi so bili tehnični dokumenti in ogromno elektronske komunikacije. 

Kaspersky Lab: Gre za nesmiselne obtožbe

V podjetju Kaspersky Lab so se na odločitev oblasti ZDA o prepovedi njihove programske opreme odzvali z napovedjo (vir), da se ne bodo predali brez boja in da bodo za ohranitev poslov v Združenih državah Amerike uporabili vse razpoložljive pravne možnosti.

Uporabo programske opreme podjetja Kaspersky Lab je v zadnjih letih v javni upravi prepovedalo več držav, med drugim ZDA, Litva in Nizozemska.  | Foto: Shutterstock Uporabo programske opreme podjetja Kaspersky Lab je v zadnjih letih v javni upravi prepovedalo več držav, med drugim ZDA, Litva in Nizozemska. Foto: Shutterstock

Opozorili so tudi, da ZDA nimajo nobenih dokazov, da bi podjetje Kaspersky kadarkoli sodelovalo v dejavnostih, ki bi ogrožale ameriško državno varnost, in spomnili, da so s svojim prepoznavanjem ter opozarjanjem na kibernetske grožnje pravzaprav večkrat pomagali onemogočiti dejanske (kibernetske) grožnje nacionalnim interesom ZDA in njenih zaveznikov.

V podjetju so izrazili tudi mnenje, da podlaga za prepoved prodaje programske opreme podjetja Kaspersky niso argumentirana dejstva, temveč gre za zaskrbljenost zaradi teoretičnih groženj in vojne v Ukrajini, seveda tudi odraz trenutno zelo napetega geopolitičnega ozračja, predvsem na relaciji ZDA–Rusija. 

Preberite tudi:

Napad v Rusiji
Novice Ukrajinci se ne ustavljajo: napadli so rusko rafinerijo nafte
Ukrajinski vojak z dronom
Novice Ukrajinski obveščevalci: En dron je zadel štiri ruske ladje
Nato, zveza Nato
Novice Zveza Nato vlaga v robote in umetno inteligenco: na voljo ima milijardo evrov

 

Ne spreglejte