Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
18. 6. 2024,
22.30

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 3,00

Natisni članek

Natisni članek

Vojna v Ukrajini Ukrajina Rusija Umetna inteligenca Nato

Torek, 18. 6. 2024, 22.30

3 mesece, 1 teden

Zveza Nato vlaga v robote in umetno inteligenco: na voljo ima milijardo evrov

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 3,00
Nato, zveza Nato | Partnerice projekta Nif so izključno evropske članice zveze Nato, Kanada in ZDA namreč ne sodelujeta, obenem pa k projektu ni pristopila niti Francija, ena največjih in najpomembnejših članic zavezništva. V Nif vsaj za zdaj Slovenija ni vključena. | Foto Shutterstock

Partnerice projekta Nif so izključno evropske članice zveze Nato, Kanada in ZDA namreč ne sodelujeta, obenem pa k projektu ni pristopila niti Francija, ena največjih in najpomembnejših članic zavezništva. V Nif vsaj za zdaj Slovenija ni vključena.

Foto: Shutterstock

Leta 2022 ustanovljeni Natov sklad tveganega kapitala za spodbujanje inovacij (Nif), ki je bil neposreden odziv na rusko invazijo Ukrajine, je  razkril, v katera štiri evropska podjetja bo vložil del več kot milijarde evrov sredstev, ki so jih v "bojno skrinjo" sklada prispevale članice zveze Nato. 

Vladimir Putin
Novice Razkritje dokumentov tajnih pogajanj med Rusijo in Ukrajino

Glavni namen sklada Nif, ki je bil ustanovljen poleti leta 2022 oziroma le nekaj mesecev po ruskem napadu na Ukrajino, je s smiselnimi naložbami v perspektivna zagonska podjetja nasloviti določene izzive, s katerimi se zveza Nato sooča na področjih obrambe, varnosti in odpornosti, oziroma ta področja dodatno okrepiti.

V sklad tveganega kapitala zveze Nato je sredstva do zdaj prispevalo 24 od 32 članic severnoatlantskega obrambnega zavezništva, med drugim tudi novopečeni članici Finska in Švedska.

Partnerice projekta so sicer izključno evropske članice zveze Nato, Kanada in ZDA namreč ne sodelujeta, obenem pa k projektu ni pristopila niti Francija, ena največjih in najpomembnejših članic zavezništva. V Nif vsaj za zdaj Slovenija ni vključena.

Kdo so izbranci?

Kot so v torek sporočili iz sklada Nif (vir), so bila v prvem krogu naložb izbrana štiri evropska zagonska podjetja:

- ARX Robotics, nemško podjetje, ki razvija robote s širokim spektrom uporabnosti tako na področju obrambe kot komercialne dejavnosti,

Obrambne rešitve podjetja ARX Robotics med drugim vključujejo robotske platforme, ki lahko prenašajo težja bremena, zbiranje podatke o terenu in služijo kot avtonomni premični nosilci brezpilotnih letalnikov.  | Foto: ARX Robotics Obrambne rešitve podjetja ARX Robotics med drugim vključujejo robotske platforme, ki lahko prenašajo težja bremena, zbiranje podatke o terenu in služijo kot avtonomni premični nosilci brezpilotnih letalnikov. Foto: ARX Robotics

- Fractile AI, londonsko podjetje, ki razvija mikročipe za umetnointeligenčne tako imenovane velike jezikovne modele (LLM), na kakršnih so na primer zasnovani umetnopametni pomočniki, kot je ChatGPT, njihova vizija pa je, da bi LLM z njihovimi čipi delovali eksponentno hitreje od današnjih,

- iCOMAT, britanski proizvajalec lahkih kompozitnih materialov za vgradnjo v vozila,

- Space Forge, valižansko podjetje, ki išče rešitve za proizvodnjo polprevodnikov v okoljih z res težavnimi pogoji, kot sta mikrogravitacija ali vakuum. 

Preberite tudi:

Ruska zastava
Novice V Švici preiskujejo ruskega agenta
Vladimir Putin in Emir Kusturica
Novice Putin po dveh desetletjih znova na obisk v Severno Korejo

 

Ne spreglejte