Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 6. 2024,
9.50

Osveženo pred

6 dni, 16 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,16

Natisni članek

Ukrajina Ursula von der Leyen Volodimir Zelenski Vladimir Putin Rusija Vojna v Ukrajini

Četrtek, 20. 6. 2024, 9.50

6 dni, 16 ur

Ukrajinski obveščevalci: En dron je zadel štiri ruske ladje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,16
Ukrajinski vojak z dronom | Vir iz ukrajinske obveščevalne službe je za Ukrajinsko pravdo povedal, da so ukrajinske Magura V5 v noči na 30. maj napadle ruske ladje v bližini vasi Čornomorske.  | Foto Guliverimage

Vir iz ukrajinske obveščevalne službe je za Ukrajinsko pravdo povedal, da so ukrajinske Magura V5 v noči na 30. maj napadle ruske ladje v bližini vasi Čornomorske.

Foto: Guliverimage

Ukrajinska vojaška obveščevalna služba (GUR) je objavila podrobnosti o napadu na štiri ruske vojaške ladje na okupiranem Krimu 30. maja 2024. Te naj bi, kot pišejo, zadel en sam dron. 

"Zadnjih nekaj operacij smo dobro načrtovali in zasnovali. Mornariški dron Magura je prebil oviro, nato pa je naslednji dron dejansko šel naravnost do cilja. Kot smo videli, je en dron zadel štiri ladje. To je odličen rezultat," je dejal Andrij Jusov, tiskovni predstavnik ukrajinskih obveščevalcev.

Serija eksplozij na Krimu

Vir iz ukrajinske obveščevalne službe je za Ukrajinsko pravdo povedal, da so ukrajinske Magura V5 v noči na 30. maj napadle ruske ladje v bližini vasi Čornomorske. Kasneje je GUR potrdila, da je njena posebna enota Skupina 13 na Krimu uničila dve ruski ladji KC-701 Tuna in zadela še dve enaki ladji.

Po napadu je Rusija sporočila, da je sestrelila več raket dolgega dosega ATACMS, ki so jih v Ukrajino poslale Združene države Amerike. Lokalni kanali Telegram so poročali o vrsti eksplozij v mestu Kerch na vzhodu Krima v noči na 30. maj. Ruska neodvisna medijska hiša Astra je poročala, da je bilo v mestu slišati "okoli 20 eksplozij", pri čemer se sklicuje na lokalne prebivalce.

"Zadeli smo tudi ladijsko skladišče"

Ukrajina je sporočila še, da je poleg ladij zadela tudi ladijsko skladišče. "V noči na 30. maj 2024 je posebna enota GUR Ministrstva za obrambo Ukrajine Skupina 13 s pomočjo ukrajinskih mornariških brezpilotnih letal Magura V5 uspešno napadla ladijsko skladišče Rusije na okupiranem Krimu," so takrat sporočili z ukrajinskega obrambnega ministrstva. 

Nov sveženj sankcij EU proti Moskvi še omejuje ruske prihodke od energentov

Članice EU so se danes dogovorile o že 14. svežnju sankcij proti Rusiji zaradi njene agresije na Ukrajino. Kot je sporočila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, bo ta sveženj Rusiji dodatno otežil dostop do ključnih tehnologij in omejil ruske prihodke od energentov. Medtem Rusija nadaljuje napade, iz zraka so napadli energetsko infrastrukturo v Ukrajini. O škodi so med drugim poročali iz Vinice, Dnipropetrovska, Donecka in Kijeva. Ukrajina je vrnila udarec in z droni izvedla napade na skladišča z gorivom v Rusiji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je belgijsko predsedstvo Sveta EU zapisalo na družbenem omrežju X, so se o novem svežnju sankcij proti Rusiji danes dogovorili stalni predstavniki držav članic pri EU. Evropska komisija jim je predlog predstavila v začetku maja.

"Ta sveženj prinaša nove usmerjene ukrepe in povečuje vpliv obstoječih sankcij, saj zapira vrzeli," so navedli.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je ob tem sporočila, da bo nov paket sankcij Moskvi še otežil dostop do ključnih tehnologij, pa tudi dodatno omejil njene prihodke od energentov.

Po poročanju spletnega portala Euronews namreč sankcije vključujejo tudi prepoved nadaljnjega izvoza ruskega utekočinjenega zemeljskega plina (LNG), ki v Unijo pride iz Rusije.

EU je tako proti Rusiji od začetka njene agresije na Ukrajino februarja 2022 sprejela že 14 paketov sankcij. Med ključnimi ukrepi je embargo na uvoz večine ruske nafte v EU, pri čemer je Unija skupaj s partnericami v skupini G7 uvedla tudi cenovno kapico za nafto, ki jo Rusija izvaža v tretje države.

Ukrepi iz prejšnjih svežnjev vključujejo še prepoved uvoza in izvoza blaga, sektorske gospodarske sankcije in izključitev ruskih bank iz sistema Swift.

Rusija znova napadla ukrajinsko energetsko infrastrukturo, Ukrajina vrača udarec

Ukrajinski distributer Ukrenergo je sporočil, da za zdaj še ni znan obseg nastale škode. Med drugim je škoda v Vinici nastala zaradi razbitin drona, ki ga je sestrelila ukrajinska obramba, je sporočil regionalni guverner Sergij Borsov.

Na območju Kijeva sta bila zadeta tovarna in daljnovod. Eksplozije pa je bilo slišati še v Dnipru in Zaporožju.

Rusija je ponoči uporabila šest raket in 27 dronov, pri čemer je ukrajinski zračni obrambi uspelo prestreči vse drone in pet raket.

Ukrajinci izvedli napad na skladišče goriva

Medtem so po navedbah ruskih oblasti ukrajinski napadi z brezpilotnimi letalniki ponoči povzročili požar v dveh skladiščih goriva. Prizadeti sta bili skladišče goriva v mestu Enem blizu Krasnodarja na jugu Rusije in skladišče v regiji Tambov južno od Moskve. Pri tem je v Krasnodarju umrla ženska, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po podatkih ruskega obrambnega ministrstva so sestrelili 15 brezpilotnikov.

Romunija bo Ukrajini poslala sistem zračne obrambe patriot

Romunija bo Ukrajini poslala sistem zračne obrambe patriot, so danes sporočili iz vrhovnega sveta za nacionalno obrambo Romunije. Kijev, ki je že tedne pozival k dobavam sistemov patriot, je donacijo označil za ključno pridobitev v boju proti ruski invaziji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Romunija se je za donacijo odločila zaradi bistvenega poslabšanja varnostnih razmer v Ukrajini. Sistem patriot bodo podarili v sodelovanju z zavezniki, saj je bila donacija izvedena "pod pogojem, da naša država nadaljuje pogajanja z zavezniki, zlasti z ZDA, da bi pridobila podoben ali enakovreden sistem" za zaščito lastnega zračnega prostora, so sporočili iz Bukarešte.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je zadnje mesece glasno pozival k okrepitvi obrambne podpore Kijeva, je pozdravil načelno podporo Romunije. "Ta ključni prispevek bo okrepil naš zračni ščit ter nam pomagal bolje zaščititi naše ljudi in kritično infrastrukturo pred ruskim zračnim terorjem," je objavil na družbenem omrežju X.

Nemčija je nedavno prav tako napovedala, da bodo Ukrajini poslali sistem patriot, medtem ko naj bi še enega poslale ZDA.

Romunski predsednik Klaus Iohannis je sicer že maja napovedal pripravljenost, da pomaga Ukrajini, vendar je takrat poudaril, da Romunija ne sme ostati brez zračne obrambe.

Vladimir Putin in Kim Jong-un
Novice Putin in Kim Džong Un podpisala, da si bosta državi pomagali v primeru napada
Vladimir Putin
Novice Vsi so pričakovali besno Putinovo maščevanje. Za zdaj se ni zgodilo nič.
Vladimir Putin
Novice Razkritje dokumentov tajnih pogajanj med Rusijo in Ukrajino
Ne spreglejte