Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
14. 5. 2019,
4.00

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,82

6

Natisni članek

nasvet BMW Facebook prevara nagradna igra

Torek, 14. 5. 2019, 4.00

4 leta, 11 mesecev

Kakšno je ozadje obljub, ki jim še kar verjame ogromno Slovencev

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,82

6

FB prevara | Podčrtana povezava vodi na spletno stran, ki razkriva, da je tudi ta nagradna igra del večje goljufije, ki  med slovenskimi uporabniki Facebooka kroži že več kot eno leto. Iz uradnega BMW Slovenija so sicer že sporočili, da nagradne igre ne organizirajo oni in da so prevarante prijavili. | Foto Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Podčrtana povezava vodi na spletno stran, ki razkriva, da je tudi ta nagradna igra del večje goljufije, ki med slovenskimi uporabniki Facebooka kroži že več kot eno leto. Iz uradnega BMW Slovenija so sicer že sporočili, da nagradne igre ne organizirajo oni in da so prevarante prijavili.

Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

V ponedeljek je v samo štirih urah več kot 1.800 slovenskih uporabnikov Facebooka delilo novo nagradno igro, katere organizator je srečnemu izžrebancu obljubil BMW X3 v vrednosti 48 tisoč evrov. Gre za najnovejšo objavo neznanih prevarantov iz Bosne in Hercegovine, ki na Facebooku pravzaprav vsem na očeh gradijo mrežo lažnih profilov prepoznavnih znamk, s katerih skoraj 50 tisoč uporabnikov preusmerjajo na dve oglasov polni spletni strani s članki, ki so ukradeni slovenskim medijem.

Ugotovili smo, da ima ogromno lažnih nagradnih iger, ki so v zadnjem letu in pol preplavile slovenski del družbenega omrežja Facebook, istega organizatorja.

Ta lažna nagradna igra za vozilo Mercedes-Benz, na katero smo na Siol.net opozorili avgusta lani, se je zdaj umaknila novemu "projektu" tistih, ki so z njeno pomočjo na Facebooku pridobili skoraj sedem tisoč slovenskih sledilcev.  | Foto: Reuters Ta lažna nagradna igra za vozilo Mercedes-Benz, na katero smo na Siol.net opozorili avgusta lani, se je zdaj umaknila novemu "projektu" tistih, ki so z njeno pomočjo na Facebooku pridobili skoraj sedem tisoč slovenskih sledilcev. Foto: Reuters

Z obljubljenimi avtomobili znamk BMW, Mercedes-Benz, Volkswagen, Tesla, vrednostnimi boni za različne trgovine in seveda brezplačnimi vinjetami so prevaranti na limanice prek vsaj 15 lažnih profilov ujeli več deset tisoč Slovencev, ki tem profilom sledijo na Facebooku.

Vinjeta 2019, vinjeta
Novice Vinjeta 2019: kaj morate vedeti, da se ne boste veselili prehitro

Profili se predstavljajo za slovenske ali lokalne izpostave prepoznavnih blagovnih znamk, kot so BMW Slovenia, Mercedes Slovenia, VW Slovenia, Snapchat Slovenia, OMV Maribor, oziroma za novičarske portale, pri čemer uporabljajo prave logotipe znanih slovenskih časopisov. 

Uradni profil OMV Slovenija je lani opozoril, da je stran OMV Maribor, ki danes poskuša goljufati na drugačen način, lažna in da naj uporabniki nikar ne nasedejo njeni nagradni igri. | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Uradni profil OMV Slovenija je lani opozoril, da je stran OMV Maribor, ki danes poskuša goljufati na drugačen način, lažna in da naj uporabniki nikar ne nasedejo njeni nagradni igri. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Lažne trgovine
Novice Seznam trgovin, kjer kljub popustom ne naročajte ničesar

Ko vidiš dva ali tri različne profile z lažnimi nagradnimi igrami, ti je hitro jasno

Kakšen je bil namen lažnih nagradnih iger, je ob pogledu na današnjo vsebino enega od lažnih profilov ali pa kar vsakega, ker imajo vsi namreč skoraj do potankosti iste objave, jasno takoj.

Za nagradnimi igrami je izginila vsakršna sled, profili pa so svojim več tisoč sledilcem začeli ponujati povezave na članke, ki vodijo do spletnih strani hranakaolijek.com in elmnovice.com.

FB prevara | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Tam je mogoče najti članke več slovenskih spletnih medijev, ki so ali dobesedno skopirani ali pa slabo prevedeni. Zraven se uporabniku prikazuje cela vrsta oglasov, ki so najverjetneje jedro velike operacije na Facebooku: več obiskovalcev pomeni več ogledov oglasov oziroma klikov nanje, to pa lastniku spletne strani prinaša denar. 

Takole je videti spletna stran hranakaolijek.com. Njena alternativa, elmnovice.com, je z izjemo logotipa skoraj popolna kopija. | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Takole je videti spletna stran hranakaolijek.com. Njena alternativa, elmnovice.com, je z izjemo logotipa skoraj popolna kopija. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Bolgarija
Novice To je sedež podjetja, ki Slovencem zagotavlja konec denarnih skrbi

Kdo je v ozadju?

Ker lahko vsak uporabnik na Facebooku tako rekoč anonimno naredi stran, ki se pretvarja, da uradno zastopa določeno znamko ali posameznika, je zelo težko ugotoviti njegovo identiteto. Facebook pri profilih, ki imajo vsaj nekaj tisoč sledilcev, sicer ponuja možnost vpogleda v podatke o lokaciji oseb, ki jih upravljajo.

Bosna | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

V konkretnem primeru največ sledi vodi v Bosno in Hercegovino, ena pa tudi v ZDA. Ali so prevaranti tudi res tam, sicer ne moremo vedeti zagotovo, ker je mogoče, da uporabljajo VPN, orodje, ki lahko zamaskira pravo lokacijo računalnika ali druge s spletom povezane naprave. 

Facebook prevara
Novice Kdo je v resnici 23-letni slovenski bogataš, ki ponuja visoko nagrado

Vsi do zdaj znani profili na Facebooku, ki jim nikar ne nasedajte oziroma ne klikajte njihovih objav:

Profil Snapchat Slovenia je z okrog 23.000 sledilci največji od vseh, s katerimi prevaranti ribarijo med slovenskimi uporabniki. Ker je bil ustvarjen že leta 2014 in spočetka ni organiziral nagradnih iger, je zelo verjetno, da so ga prevaranti kupili od prejšnjega lastnika.  | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Profil Snapchat Slovenia je z okrog 23.000 sledilci največji od vseh, s katerimi prevaranti ribarijo med slovenskimi uporabniki. Ker je bil ustvarjen že leta 2014 in spočetka ni organiziral nagradnih iger, je zelo verjetno, da so ga prevaranti kupili od prejšnjega lastnika. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona
BMW Slovenia, BMW Slovenia, BMW Slovenia, BMW SloveniaTesla SloveniaTesla SlovenijaMobile Shop Slovenia, Slovenia novice, Slovenia novice, Snapchat Slovenia, Primero RENT A CAR, OMV Maribor, Mercedes Slovenia, Mercedes EUVW Slovenia, Brezplačna vinjeta 2019.

Kot je razvidno s seznama, imajo nekatere strani ista imena, a gre za različne profile. 

Preberite tudi:

Prevara bolha
Novice Prodajali smo robotski sesalnik, kupec pa je imel z nami drugačne načrte

 

Aplikacije, Google Play
Novice Razkrivamo: spornih aplikacij ni več, a zgodilo se je še nekaj drugega
Orientum Plus, Andrej Bohinc
Novice Znani slovenski finančni guru stran od oči javnosti plete novo mrežo #video
ženska računalnik perilo prazniki
Novice Slovenke in Slovenci nasedajo ljubezenskim prevaram in pošiljajo denar v Turčijo #video
Ne spreglejte