Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
16. 12. 2015,
22.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Facebook nagradna igra prevara nasveti Matic Tomšič

Sreda, 16. 12. 2015, 22.24

8 let

Ne, v nagradni igri na Facebooku ne morete zadeti audija R8

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Po družbenem omrežju Facebook se širi lažna nagradna igra, katere organizator uporabnikom v zameno za všečkanje in deljenje fotografije obljublja športni avtomobil audi R8.

"Pridruži se naši strani, všečkaj to objavo in jo deli na svojem profilu ter napiši komentar, pa bo tvoj eden od dveh audijev R8," se glasi nagradna igra na Facebooku. Organizator, skupnost Audi R8 V8, se je na družbenem omrežju Facebook pojavil v torek. V manj kot dveh dneh se je skupnosti pridružilo več kot 22 tisoč uporabnikov Facebooka.

Bolje je, da s sanjarjenjem o nemškem bencinskem superšportniku čim prej končate, saj žrebanja zanj ne bo. Gre namreč za ponovitev lažne nagradne igre, ki jo je na Facebooku novembra lani delilo več kot 200 tisoč uporabnikov.

Tudi takrat so se potegovali za audi R8, dobil ga ni nihče. Podjetje za računalniško varnost Bitdefender je v preiskavi tistega primera celo ugotovilo, da so organizatorji lažne nagradne igre uporabnikom podtikali povezave do trojanskih konjev. To so zlonamerni programi, s katerimi lahko napadalec pridobi dostop do oddaljenega računalnika.

Zakaj se na Facebooku pojavljajo lažne nagradne igre? Razlog je preprost – zaradi zbiranja všečkov in umetnega ustvarjanja skupnosti uporabnikov. Angleški izraz za to je like farming. Facebook ga v pravilih in pogojih uporabe izrecno prepoveduje. A prevarantov to ne ustavi. Ko število uporabnikov, ki so všečkali objavo ali se pridružili skupnosti lažne nagradne igre, doseže kritično maso, njen organizator pogosto spremeni ime in namembnost profila. Postane lahko medij za širjenje skrajnih ideologij, neokusnih vsebin ali razpečevanje zlonamernih programov. Tem je nato izpostavljenih več deset ali celo več sto tisoč uporabnikov, ki so prej zgolj sanjali o športnem avtomobilu.

Ne spreglejte