Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 2. 2019,
10.27

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,78

24

Natisni članek

prevara spletne prevare NKBM Danes Danes

Sreda, 20. 2. 2019, 10.27

5 let, 2 meseca

Slovenke in Slovenci nasedajo ljubezenskim prevaram in pošiljajo denar v Turčijo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,78

24

V NKBM so v zadnjih mesecih zasledili nakazila v tujino, večinoma v Turčijo, ki imajo značilnosti tako imenovanih ljubezenskih prevar.

Vse zaposlene, ki imajo stik s strankami, so zato opozorili na tovrstne prevare ter jih pozvali, naj bodo pozorni na nenavadno vedenje oziroma poslovanje strank. 

14 Slovenk goljufom nakazalo več kot 200 tisoč evrov
V 14 odkritih primerih so Slovenke nakazale osebam, ki so jih spoznale prek spleta, skupno več kot 200.000 evrov. V banki opozarjajo na previdnost, saj žrtve redko same sprevidijo, da so tarča goljufa. Zneski, ki jih goljufi zahtevajo, se najprej gibljejo od 100 do 200 evrov, zelo hitro pa se povzpnejo tudi nad 10.000 evrov. Med omenjenimi 14 primeri je bil tudi takšen, ko je bilo nakazanih v tujino več kot 60.000 evrov.

Večinoma gre za nakazila v Istanbul, med drugim pa tudi na Ciper, v Španijo, ZDA in Estonijo. Goljufi ponavadi ciljajo na ženske srednjih let, ki so osamljene, pogosto ločene in živijo same. Žrtve si denar za ta nakazila pogosto sposodijo ali celo najamejo bančno posojilo. Bil je celo primer, ko je goljuf prepričal žrtev, da je prodala svojo nepremičnino. STA
Aplikacija
Novice Ukradli so mu 140 evrov: nova podla prevara na pametnih telefonih

Kaj je ljubezenska prevara?

Ljubezenska prevara je način prevare, pri kateri prevaranti navežejo stik z žrtvami prek družbenih omrežij, spletnih forumov ali klepetalnic pod pretvezo, da želijo z njimi prijateljevati ali imeti romantično razmerje, poudarjajo v NKBM.

Način komunikacije je izredno prijazen, prijateljski in razumevajoč. Njihova zgodba, ki jo predstavijo, je zelo čustvena ter podkrepljena z različnimi fotografijami. Pri žrtvah vzbudijo občutek, da so v tej osebi našli partnerja ali prijatelja, ki so ga tako dolgo iskale.

 

Članek prevara
Novice Kaj se zgodi, če nasedete tej prevari, ki izbira za žrtve Slovence

Ko vzpostavijo zaupanje, začnejo z zaprosili za denar

Cilj prevarantov je žrtve pripraviti do tega, da bi storile vse, da bi tega partnerja ali prijatelja pripeljale v svoje življenje, saj se običajno nahajajo v oddaljenih krajih, na različnih vojaških, humanitarnih ali drugih misijah. 

Ko vzpostavijo zaupanje, začnejo z zaprosili za denar, ker so v težavah ali so v težavah njihovi družinski člani. Po prvem nakazilu denarja se običajno zgodbe začnejo zapletati, hkrati pa prosijo za še več denarja.

Če posumite v resničnost zgodbe, začnejo groziti, da bodo obvestili vaše domače, da ste sodelovali pri pranju denarja ali da bodo obvestili oblasti. 

Na spletu se pojavljajo tudi druge oblike prevar. Video: Planet TV

branje novice računalnik
Mnenja Samo Rugelj: Spletne prevare in druge digitalne prigode

Ljubezensko prevaro prepoznamo po naslednjih značilnostih:

  • Kontakt vzpostavi oseba, ki je ne poznate in s katero nimate skupnih prijateljev ali poznanstev. Predstavi se s polnim imenom in je običajno vdovec ali vdova z otroki ali ločena oseba z otroki;
  • Sprašujejo vas o vašem finančnem položaju (koliko imate privarčevanih sredstev, ali ste kreditno sposobni, ali si lahko denar od koga izposodite);
  • Izogibajo se videokomunikaciji. Poslane fotografije si ne sledijo v logičnem zaporedju, ali pa so v nasprotju z naravnimi značilnostmi lokacije, na kateri naj bi se oseba nahajala.
  • Ko želijo, da rjim nakažete denar, želijo, da se nakaže na drug račun, in sicer osebi, ki so jo v zgodbi predstavili kot zaupanja vredno osebo.
Ne spreglejte