Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
31. 1. 2019,
4.00

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,48

6

Natisni članek

nasvet prevara oglas

Četrtek, 31. 1. 2019, 4.00

5 let, 2 meseca

Prodajali smo robotski sesalnik, kupec pa je imel z nami drugačne načrte

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,48

6

Prevara bolha | Foto Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Največji slovenski spletni portal z malimi oglasi ob domačih prodajalcih in kupcih še vedno obiskujejo tudi goljufi iz tujine, ki pod pretvezo velikega zanimanja za njihov izdelek uporabnike poskušajo prevarati, da jim pošljejo denar za pokritje logističnih stroškov. Če uporabnik komunikacijo z njimi prekine, mu zagrozijo, da ga bodo prijavili Interpolu in FBI. Gre sicer za star trik, na katerega je že leta 2017 opozoril nacionalni odzivni center za posredovanje pri omrežnih incidentih SI-CERT. 

Kako poteka ta poskus prevare?

Goljuf uporabniku spletne strani Bolha.com, ki prodaja določen izdelek, v našem primeru je šlo za robotski sesalnik, pošlje zasebno sporočilo z vprašanjem, ali je izdelek še na voljo in ali mu lahko prodajalec odgovori na priložen e-poštni naslov. 

Bolha | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Če je prodajalčev odgovor pritrdilen, ga oseba na drugi strani vpraša za končno ceno izdelka, a se prodajalcu zanjo pravzaprav ni treba pogajati, ker bo goljuf sprejel vsak znesek, tudi če bo ta višji od prvotne cene. 

Lažni kupec prodajalcu nato obljubi takojšnje plačilo izdelka prek spletnega plačilnega servisa PayPal in ga prosi za njegove podatke: uporabniško ime na PayPalu, e-poštni naslov, telefonsko številko, domači naslov. 

Prevarant prodajalcu na Bolhi zatrdi tudi, da bo izdelek naslednji večer prišel iskat njegov lastni kurir.  | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Prevarant prodajalcu na Bolhi zatrdi tudi, da bo izdelek naslednji večer prišel iskat njegov lastni kurir. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Prodajalec bo po e-pošti nato hitro prejel potrdilo, da je bilo plačilo izvedeno, a bo nakazilo precej višje od kupnine za izdelek. V našem primeru smo se s kupcem dogovorili, da je cena robotskega sesalnika 370 evrov, plačal pa naj bi 670 evrov. 

Prevara bolha | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Preveč denarja je "kupec" nakazal zato, da lahko zdaj prodajalec najprej plača stroške prevoza izdelka do njega, pojasnjuje prejeto e-poštno sporočilo. 

Prek plačilnih storitev MoneyGram ali Western Union mora prodajalec na naslov, ki je naveden v e-poštnem sporočilu, poslati 200 evrov. Šele potem se bo preostanek denarja, torej kupnina in še dodatnih sto evrov, sprostil na njegov račun. 

Treba je poudariti, da zgornjega e-poštnega sporočila v resnici ni poslal PayPal, temveč prihaja z naslova help@intltransferdepts.co.uk:

Prevara bolha | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Lidl, Lidl Slovenija
Novice Slovenski Lidl opozarja na goljufijo, v ozadju stari znanci iz Avstrije

Ko smo se z lažnim kupcem malce poigrali in ga vprašali, ali morda ve, zakaj potrditev nakazila ni prišla neposredno od Paypala, temveč z domene intltransferdepts.co.uk, nam je "PayPal" čez nekaj minut poslal še eno sporočilo z zagotovilom, da gre stoodstotno za pravo nakazilo.

Ime pošiljatelja se je obenem spremenilo v service@paypal.com, a njegov e-poštni naslov je ostal tak kot prej - help@intltransferdepts.co.uk.

Prevara bolha | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Oseba, s katero smo bili v stiku glede izdelka, je medtem postala razdražena in nam je poslala dolg zapis o svoji poštenosti z grožnjo, da nas bodo zatožili PayPalu:

Prevara bolha | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

In res, od tistih, ki se izdajajo za PayPal, smo kmalu za tem prejeli opozorilo, da se bosta nad nas, če 200 evrov ne nakažemo v petih urah, spravila Interpol in ameriška obveščevalna agencija FBI. Predali so jim že vse naše (izmišljene) podatke, so zagrozili:

Prevara bolha | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Aplikacija, vreme
Novice Sneg, dež in denar: vremenska napoved na telefonih je dvorezen meč

Če kdo od vas zahteva plačilo, čeprav ste prodajalec vi, ali omenja Western Union oziroma MoneyGram, samo izbrišite vsa sporočila

Kot so že avgusta 2017 opozorili na spletišču Varni na internetu, ki deluje pod okriljem slovenskega nacionalnega odzivnega centra za obravnavo kibernetskih groženj SI-CERT, gre v konkretnem primeru za prevaro, ki se pojavlja vsakih nekaj mesecev. 

Če denar lažnemu kupcu res nakažete prek plačilnih mrež Western Union ali MoneyGram, boste ostal brez njega, nadaljnjo komunikacijo pa bo goljuf prekinil. Da je kakršnokoli omenjanje Western Uniona ali MoneyGrama veliko opozorilo, da gre za prevaro, na uradni spletni strani opozarja tudi plačilni servis PayPal

Prevara bolha | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona
S podpore uporabnikom portala Bolha.com so nam v spletnem klepetu sporočili, da redno prejemajo prijave o lažnih kupcih. Njihove uporabniške račune nato izbrišejo ročno, a nekaterim pred odstranitvijo občasno vseeno uspe vzpostaviti stik z uporabniki.

"Trudimo se, da jih odstranimo v najkrajšem možnem času ali pa jim uporabo portala onemogočimo že ob registraciji," so še sporočili.

Pri Varni na internetu svarijo, da je morebitne dokumente in dokazila o verodostojnosti, s katerimi želi goljuf prepričati uporabnika, da ne gre za prevaro, temveč za resničen posel, razmeroma lahko ponarediti, zato bodite še toliko bolj pozorni na klasične znake prevare: ponudba kupca, da bo nakazal še več denarja, prodajalčeva zahteva po nakazilu, omenjanje Western Uniona. 

Klasičen pokazatelj, da se ukvarjamo z goljufom, so tudi grožnje z organi pregona, kot sta v tem primeru Interpol in FBI.

Prevaranti so uporabnike Bolhe pred nekaj leti poskusili tudi prepričati, da je kupnina že poravnana in da naj izdelek pošljejo na naslov Via Parma 6 v italijanski Neapelj. Takrat so se večinoma spravili na prodajalce vrednejših izdelkov, kot je elektronika, ki so jih lahko nato prodali naprej. | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Prevaranti so uporabnike Bolhe pred nekaj leti poskusili tudi prepričati, da je kupnina že poravnana in da naj izdelek pošljejo na naslov Via Parma 6 v italijanski Neapelj. Takrat so se večinoma spravili na prodajalce vrednejših izdelkov, kot je elektronika, ki so jih lahko nato prodali naprej. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Preberite tudi:

Phishing, ribarjenje
Novice Če kdaj prejmete eno od teh sporočil, ga takoj izbrišite
Google
Novice Razkrinkali Google: kaj se zgodi, če poskusimo skriti, kaj iščemo
Polnjenje baterije
Novice Fant umrl po nesreči, ki se je lani zgodila tudi Slovenki: kako se zaščititi?
Fitnes, telefon
Novice Stranke slovenskih fitnesov delajo napako, ki jim lahko uniči življenje
Vesoljci, Žalec
Novice Na tisoče Slovencev navdušil nenavaden dogodek v Žalcu, svarilo policije
Have I Been Pwned
Novice Razkritje ogromne Zbirke #1: preverite, ali so v njej vaši ukradeni podatki
Možnosti za razvijalce, Android
Novice Zelo uporabna skrivnost večine pametnih telefonov: kako do nje? #video
Ne spreglejte