SiolNET. Digisvet Novice
8,94

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenski Lidl opozarja na goljufijo, v ozadju stari znanci iz Avstrije

8,94

termometer

Lidl, Lidl Slovenija | Lidl ima po vsej Sloveniji danes 55 poslovalnic, v nobeni pa ne moremo unovčiti darilnega bona za 500 evrov, ki ga Slovencem obljubljajo internetni prevaranti. | Foto: STA
Lidl ima po vsej Sloveniji danes 55 poslovalnic, v nobeni pa ne moremo unovčiti darilnega bona za 500 evrov, ki ga Slovencem obljubljajo internetni prevaranti. Foto: STA

Lidl Slovenija je na uradnem profilu na družbenem omrežju Facebook opozoril na lažno nagradno igro, ki uporabnike k sodelovanju vabi z obljubo darilnih bonov za nakupovanje v Lidlu v vrednosti 500 evrov. Kdor v takšni nagradni igri sodeluje tako, da z "organizatorjem" deli svojo mobilno telefonsko številko, bo, če ne bo ukrepal prej, v dveh letih sam ob več kot 500 evrov. 

Vabilo k sodelovanju v nagradni igri se na Facebooku pojavlja kot sponzorirana objava, ki pa uporabnika ob kliku pripelje na spletno stran zwaanspagina.com, ne na katero od Lidlovih uradnih spletišč. 

Tam uporabnika čaka sporočilo, da je bil na Facebooku izbran za sodelovanje v nagradni anketi in da lahko, če jo izpolni, osvoji bon v vrednosti 500 evrov za nakupovanje v Lidlu.

Lidl, Fake Lidl | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Potem ko bo uporabnik odgovoril na vsa štiri vprašanja, se bo seveda kvalificiral za darilni bon in spletna stran mu bo čestitala:

Lidl, Fake Lidl | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Nato je treba urediti samo še eno malenkost, in sicer navesti telefonsko številko: 

Lidl, Fake Lidl | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Uporabnik, ki bo v dobri veri to tudi storil, bo na telefon nato dobil še zadnji poziv, naj sodelovanje potrdi tako, da na prejeto sporočilo odgovori z DA.

S tem se bo v resnici včlanil v plačljiv SMS-klub, posledično pa bo dvakrat tedensko prejemal sporočila, ki nimajo nobene zveze z Lidlom ali nagradno igro. Za vsako prejeto sporočilo bo plačal 2,49 evra. To je tudi navedeno v drobnem tisku pod zgornjim obrazcem za vnos številke mobilnega telefona, ki pa je zaradi barvitega ozadja zelo težko opazen:

Organizator plačljivega SMS-kluba v pogojih uporabe storitve celo opozarja, da ni na noben način povezan z blagovno znamko, katere logotip uporablja pri vabljenju k članstvu v klub, v konkretnem primeru torej z Lidlom.  | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Organizator plačljivega SMS-kluba v pogojih uporabe storitve celo opozarja, da ni na noben način povezan z blagovno znamko, katere logotip uporablja pri vabljenju k članstvu v klub, v konkretnem primeru torej z Lidlom. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Uporabnik, ki bi se včlanil v SMS-klub, bi za prejemanje sporočil v dveh letih plačal več od vrednosti namišljenega bona za Lidl. Če se je to komu morda zgodilo, naj za izstop iz SMS-kluba nemudoma pošlje STOP na telefonsko številko 3322. 

Vpleteni sta imeni, ki bi ju moralo poznati že precej Slovencev

Iz drobnega tiska je razvidno, da so v ozadju lažne nagradne igre stari znanci slovenskih uporabnikov Facebooka in mobilnih telefonov. 

Prevare naslovna Digisvet Spravili so se na Hofer, ministrstvo, slovenske ženske in kupce vinjet

Prvi je avstrijsko podjetje Dimoco, ki ponuja platformo za vabljenje uporabnikov v plačljive SMS-klube in na katerega sporne poslovne prakse je že pred časom opozorila Zveza potrošnikov Slovenije.

Drugi je nizozemsko podjetje Mobile Minded, ki prek bolj prepoznavne znamke Momoxxio (prepoznavne vsaj za tiste, ki berejo drobni tisk) organizira številne podobne nagradne igre. O tem, da Mobile Minded ni ravno sopomenka za zaupanja vredno podjetje, veliko pove že fotografija "ekipe" podjetja na njihovi spletni strani, ki v resnici prikazuje čisto druge ljudi

Preberite več o podobnih prevarah:

SMS, prevara Digisvet Slovenci prejemajo sumljiva sporočila, ki vodijo do zagrebškega podjetja Vinjeta 2019, vinjeta Digisvet Če še niste kupili nove vinjete, je nikar ne poskusite dobiti po tej poti #video Položnica Digisvet Kmalu bo za marsikoga konec presenečenj na računu za telefon Prazniki, žalost Digisvet Kako prepoznati lažno nakupovalno spletno stran Prevara Digisvet Kaj se zgodi, če nasedete tej prevari, ki izbira za žrtve Slovence

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 245
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin