Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
7. 12. 2019,
12.59

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,69

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić LeBron James Liga NBA NBA

Sobota, 7. 12. 2019, 12.59

4 leta, 4 mesece

Dončićeva nora številka ogroža krono "kralja" Lebrona Jamesa

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,69
Luka Dončić. Lebron James | Luka Dončić se je v igri NBA 2K 20 Lebronu Jamesu približal na vsega eno točko zaostanka, kar zadeva skupino oceno njunih sposobnosti, Anthonyja Davisa pa je že preskočil. | Foto Reuters

Luka Dončić se je v igri NBA 2K 20 Lebronu Jamesu približal na vsega eno točko zaostanka, kar zadeva skupino oceno njunih sposobnosti, Anthonyja Davisa pa je že preskočil.

Foto: Reuters

Ko se je Luka Dončić lani pridružil ligi NBA, je v košarkarski videoigri NBA 2K19 dobil rating oziroma oceno sposobnosti 79. Najboljši košarkar v igri je bil z oceno 98 Lebron James. V letošnji izdaji igre NBA 2K je najboljši košarkar s 97 točkami trenutno še vedno prvi mož Lakersov, Luka Dončić pa "kralju" Jamesu po skoku, kakršnega v zgodovini te košarkarske igre še ni bilo, že diha za ovratnik z oceno 96.

S 93. mesta je Dončić v malo več kot enem letu skočil na 6. mesto, ki ga deli s superzvezdnikoma

V danes najbolj priljubljeni košarkarski igri NBA 2K20 je od Luke Dončića po mnenju profesionalnih analitikov, ki sledijo statistikam košarkarjev in ustrezno določajo njihove ocene sposobnosti oziroma ratinge, trenutno boljših le še pet igralcev.

To so Lebron James (97), eden od najboljših košarkarjev vseh časov, Giannis Antetokounmpo (97), lanski najkoristnejši igralec lige NBA, James Harden (97), s povprečno 38,7 točke na tekmo trenutno najboljši strelec v NBA, Kawhi Leonard (96), lanski prvak lige NBA, in Kevin Durant (96), dvakratni prvak in štirikratni najboljši strelec lige NBA. 

To je trenutno šest najboljših košarkarjev v ligi NBA po mnenju analitikov studia 2K Sports. Dončića opisujejo kot "napadalno grožnjo". | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona To je trenutno šest najboljših košarkarjev v ligi NBA po mnenju analitikov studia 2K Sports. Dončića opisujejo kot "napadalno grožnjo". Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Sportal Veliki LeBron James zrušil natakarico in navdušil z reakcijo #video

Kot Durant in Leonard ima Dončić po zaslugi izjemnih predstav v preteklih tednih v igri NBA 2K20 prav tako rating 96, kar pomeni, da je po mnenju analitikov podjetja 2K Sports, ki razvija igro, boljši od superzvezdnikov, kot so Anthony Davis, Stephen Curry, Paul George, Damian Lillard. 

Dončić je letošnjo sezono, kar zadeva igro NBA 2K20, začel z ratingom 87, za devet točk pa jo je dvignil v sedmih tednih, kar je najhitreje v zgodovini serije NBA 2K

Ocena v seriji iger NBA že dolgo ni več nekaj, kar bi zanimalo samo otroke in najbolj zagrizene ljubitelje videoiger. Igralci se namreč pogosto javno odzivajo na številke, ki označujejo sposobnost njihovih virtualnih jazov. Nekateri, kot sta Kyrie Irving in John Wall, z njimi v preteklosti niso bili najbolj zadovoljni, drugi, na primer Karl-Anthony Towns, pa pogosto komaj čakajo, da se ponorčujejo iz drugih zvezdnikov lige, ki so dobili nižjo oceno.  | Foto: Reuters Ocena v seriji iger NBA že dolgo ni več nekaj, kar bi zanimalo samo otroke in najbolj zagrizene ljubitelje videoiger. Igralci se namreč pogosto javno odzivajo na številke, ki označujejo sposobnost njihovih virtualnih jazov. Nekateri, kot sta Kyrie Irving in John Wall, z njimi v preteklosti niso bili najbolj zadovoljni, drugi, na primer Karl-Anthony Towns, pa pogosto komaj čakajo, da se ponorčujejo iz drugih zvezdnikov lige, ki so dobili nižjo oceno. Foto: Reuters

Še več, ko je Dončić vstopil v ligo NBA in se prvič pojavil v kateri od košarkarskih iger serije NBA 2K, v lanski NBA 2K19, je z začetno oceno 79 na seznamu stotih najboljših košarkarjev zasedal šele 93. mesto, kar pomeni, da je v malo več kot enem letu napredoval že za 87 mest. V zgodovini NBA 2K ni tako visoko v tako kratkem času skočil še noben drug košarkar.

Luka Dončić
Sportal Luka Dončić igralec meseca v ligi NBA

Kaj je rating (oziroma ocena) v športnih igrah in kako ga določijo?
Luka Dončić | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona
V košarkarskih in številnih drugih športnih videoigrah je kakovost igralcev določena s številčno oceno od 1 do 99. Ta ocena je povprečje več deset parametrov, ki predstavljajo košarkarjeve sposobnosti na različnih področjih: kako dobro podaja, zabija in meče trojke, kako dober pregled nad igro ima, kako visoko lahko skoči, kako hitro lahko teče in tako dalje. 

V podjetju 2K Sports, ki razvija košarkarske igre NBA 2K, za ocene virtualnih košarkarjev skrbi ekipa analitikov na čelu z Mikom Staufferjem. Vsak dan beležijo statistike košarkarjev, ki jih pridobijo neposredno od vodstva lige NBA, in jih vnašajo v venomer spreminjajoč se algoritem. Ta skrbi za to, da ocena posameznega košarkarja v igri kar najbolje odraža njegova resnična dejanja na parketu.

Preberite tudi:

Sportal Poglejte, kako so Dončić in soigralci otrokom iz revnih družin pričarali pravljični večer #video
Luka Dončić
Sportal Shaqovo sporočilo Dončiću
Giannis Antetokuonmpo
Sportal Priznanje, ki bi ga lahko prejel tudi Dončić, dviguje prah v ligi NBA
Luka Dončić
Sportal Dončićeva nova merila kakovosti
Luka Dončić
Sportal Ga prepoznate? Luka Dončić! Kako se je vse skupaj začelo?

 

Ne spreglejte