Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
5. 12. 2019,
10.30

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,20

3

Natisni članek

Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić

Četrtek, 5. 12. 2019, 10.30

4 leta, 4 mesece

Luka Dončić

Dončićeva nova merila kakovosti

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,20

3

Luka Dončić | Foto Reuters

Foto: Reuters

Čeprav je bil ob zmagi proti Minnesoti (121:114) manj razpoložen kot v večjem delu sezone (22 točk, 7 skokov , 6 asistenc), pa je bil Luka Dončić po novem delovnem večeru vesel predvsem nove zmage. Obenem pa prav mlačen odziv na njegovo statistiko priča o novih merilih kakovosti, za katere je poskrbel ljubljanski zvezdnik v Teksasu.

Luka Dončić veselje zmaga
Sportal Dončić zmagal in ogrozil nori rekord legendarnega Jordana #video

Ni bil ravno njegov sanjski večer. 22 točk. Pod sezonskim povprečjem. Le na eni tekmi je v tej sezoni prispeval manj točk. Dodal je še sedem skokov in šest asistenc. A že ugotovitev, da gre za podpovprečne številke, priča o tem, kako visoko je letos letvico postavil Luka Dončić. Po tekmi pa se je naslonil predvsem na ekipno uspešnost. Dallas je vknjižil še četrto zaporedno zmago, deveto na zadnjih desetih tekmah, predvsem pa 15. v sezoni. S tem ostaja pod vrhom lestvice zahodne konference, na četrtem mestu, šest zmag pred "mejnimi" ekipami na mestih za končnico.   

Ko Dončić ni prvi strelec

"Zmagali smo. To je zame edino pomembno. Ujeli smo niz. Smo na dobri poti," je bil po tekmi redkobeseden Dončić, ki tokrat ni bil razpoložen pri metih za tri točke (1:8), v nos pa mu je šel tudi sodniški kriterij. A ker je pet košarkarjev Dallasa preseglo mejo desetih točk, pri čemer je vlogo prvega strelca tokrat prevzel Dwight Powell, je bil v slačilnici lahko dobre volje. "Imamo dobro skupino igralcev. Vsi se trudijo, da postanejo enotna ekipa. Jasno, ne gre brez težav. A v težavah znamo strniti svoje vrste," je svojo zasedbo hvalil trener Rick Carlisle.

Luka Dončić | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

"V igri tudi na klopi"

Dallasov trenerski šef se je dotaknil tudi Dončićevih minut na klopi. "Na vsaki tekmi, ne glede na to, kaj se zgodi, je prav Luka tisti, ki želi igrati in predvsem tekmovati. Ko pa je na klopi, je prvi med navijači. Vedno je v tekmi. Spodbuja soigralce," je 20-letnega Slovenca hvalil Carlisle, vesel dobrega igralskega ritma in predvsem rezultatske kontinuitete. Upa, da se bo ta nadaljevala tudi ob koncu tedna, ko se bo Dallas znova pomeril s Pelikana iz New Orleansa in se nato udaril še s Sacramentom.

Luka Dončić
Sportal Ga prepoznate? Luka Dončić! Kako se je vse skupaj začelo?

Boljši na vseh ravneh

Dončićeva statistika s tekme proti Minnesoti je bila resda ena najbolj skromnih v sezoni 2019/20, a obenem na ravni povprečja pretekle sezone. Letošnja je krepko boljša. Po četrtini rednega dela sezone je namreč Dončićev napredek viden na prav vseh ravneh, zato ne čudi, da se ob nedavnih priznanjih za igralca tedna in meseca o prvem zvezdniku Dallasa že govori kot o potencialnem kandidatu za najkoristnejšega igralca v ligi.

Luka Dončić: prva in druga sezona v ligi NBA

  2018/19 2019/20
Minute 32,2 33,7
Točke 21,2 30,3
Skoki 7,8 10,1
Asistence 6,0 9,2
Pridobljene žoge 1,1 1,4
Izgubljene žoge 3,4 4,6
Blokade 0,3 0,1
Met iz igre 42,7 % 47,8 %
Met za 3 točke 32,7 % 32,7 %
Prosti meti 71,3 % 81,5 %
Luka Dončić
Sportal Luka Dončić igralec meseca v ligi NBA
Luka Dončić
Sportal Shaqovo sporočilo Dončiću
Ne spreglejte