Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 12. 2019,
6.18

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

5

Natisni članek

NBA Liga NBA Miami Heat Dallas Mavericks Goran Dragić Goran Dragić Luka Dončić Luka Dončić Trae Young

Četrtek, 5. 12. 2019, 6.18

4 leta, 4 mesece

Liga NBA, 4. december

Dončić zmagal in ogrozil nori rekord legendarnega Jordana #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

5

Luka Dončić veselje zmaga | Luka Dončić je z Dallasom zmagal še devetič na zadnjih desetih srečanjih. | Foto Reuters

Luka Dončić je z Dallasom zmagal še devetič na zadnjih desetih srečanjih.

Foto: Reuters

Najbolj vroči košarkar zahodne konference v ligi NBA Luka Dončić z Dallasom nadaljuje zmagoviti niz. Mavericks so na domačem parketu ugnali Minnesoto (121:114), slovenski as je bil kljub nekoliko slabšemu metu iz igre z 22 točkami drugi strelec ekipe, hkrati pa je poskrbel, da se je povsem približal izjemnemu rekordu legendarnega Michaela Jordana. Miami je brez poškodovanega Gorana Dragića izgubil derbi vzhodne konference v Bostonu (93:112).

Učinek Luke Dončića proti Minnesoti: 22 točk, met za tri 1/8, met za dve 7/14, prosti meti 5/8, 7 skokov, 6 asistenc, 5 izgubljenih žog v 31 minutah in 39 sekundah.

Luki Dončiću proti Minnesoti ni šlo vse po načrtih zlasti pri metih z razdalje. | Foto: Reuters Luki Dončiću proti Minnesoti ni šlo vse po načrtih zlasti pri metih z razdalje. Foto: Reuters Košarkarji Dallas Mavericks so skoraj nepremagljivi. Na zadnjih desetih srečanjih so zmagali kar devetkrat in se utrdili pri vrhu zahodne konference, proti Minnesoti pa so pokazali še več, saj so dokazali, da lahko uresničujejo cilj tudi v večerih, ko najboljšemu igralcu Luki Dončiću ne gre vse po načrtih.

Ljubljančan ni bil najbolj sproščen. Ni skrival nezadovoljstva z nekaterim sodniškimi odločitvami, kar je vplivalo na njegovo (ne)zbranost. To se je najbolj poznalo pri metu za tri točke, pri katerih je zgrešil uvodnih šest poskusov, a je nato prvo in edino trojko na tekmi zadel takrat, ko je bilo najbolj potrebno, slabih pet minut pred koncem, ko se je lomil rezultat.

Vrhunci Luke Dončiča proti Minnesoti:

Zanimivo je, da je Dallas v tistih slabih 32 minutah, ko je igral Dončić, proti tekmecu iz Minneapolisa zaostal kar za 18 točk. Ljubljančan je bil v tej statistični rubriki (pridelal je -18) najslabši v svoji ekipi, a so ga reševali zlasti njegovi soigralci, ki niso začeli dvoboja v prvi peterki.

Izstopala sta zlasti Jalen Brunson (16 točk - strelski rekord sezone, v zadnji četrtini jih je dosegel kar 14) in Maxi Kleber (12), najbolj zaslužna, da je Dallas v zadnji četrtini ujel in prehitel goste, nato pa po tem, ko je v igro vstopil še Dončić, zadržal prednost in se veselil nove pomembne zmage.

Luka Dončić
Sportal Dončićeva nova merila kakovosti

Prvi strelec Dallasa je bil s strelskim rekordom sezone Dwight Powell (24 - met iz igre 9/9), ki si je v zadnji četrtini poškodoval zapestje in ni mogel pomagati soigralcem v zadnjih minutah, Latvijec Kristaps Porzingis pa je srečanje končal pri 19 točkah (met iz igre 7/15) in šestih skokih.

V soboto lahko ujame Jordana!

Dončić se je v "klub 20+5+5" vpisal že 17. zapored!  | Foto: Reuters Dončić se je v "klub 20+5+5" vpisal že 17. zapored! Foto: Reuters Slovenski as je že na 17. tekmi zapored dosegel vsaj 20 točk, pet skokov in pet asistenc, s tem pa se na večni lestvici povsem približal rekordu, ki si ga z 18 tekmami, bilo je v sezoni 1988/89, lasti nepozabni velikan svetovne košarke Michael Jordan. Upoštevajo se dosežki po letu 1976, ko sta se združili ligi NBA/ABA.

Če bo Dončić ponovil takšen dosežek tudi na naslednji tekmi, v soboto se bo ob 20. uri po slovenskem času doma pomeril z New Orleans Pelicans, se bo torej izenačil z dosežkom enega največjih košarkarjev vseh časov in s tem poskrbel za nov zgodovinski podvig, ki jih v njegovi uspešni karieri prav gotovo ne manjka.

V prvem polčasu pogrešal trojke

Večkrat je izrazil nezadovoljstvo s sodniškimi odločitvami, v tretji četrtini pa prejel tudi tehnično napako. | Foto: Reuters Večkrat je izrazil nezadovoljstvo s sodniškimi odločitvami, v tretji četrtini pa prejel tudi tehnično napako. Foto: Reuters Mladi slovenski as Luka Dončić je prvič, odkar je prejel priznanje za najboljšega igralca meseca zahodne konference v ligi NBA, nastopil v domači dvorani. Kljub nekoliko manj natančnemu metu iz igre (zadel je le osem od 22 metov, za tri točke je metal 1/8) je bil z 22 točkami drugi strelec zmagovite ekipe. Dodal je še sedem skokov in šest asistenc.

Mavericks so vodili večino prvega polčasa, gostje iz Minnesote pa so prešli v vodstvo šele nekaj minut pred koncem druge četrtine in odšli na premor s tesno prednostjo (56:53). Gostitelji so v prvem polčasu pogrešali več trojk. Na zadnjih treh tekmah so v povprečju zadeli 17 trojk, v prvem polčasu pa so od 19 poskusov zadeli le tri. Dončić jih je na primer zgrešil kar šest.

V tretji četrtini je bil slovenski reprezentant tako jezen na sodnike, da so mu prisodili tehnično napako. Bil je prepričan, da so tekmeci ob nekaterih njegovih zgrešenih metih nad njim storili prekršek, in izustil neprimerne besede, s katerimi je izrazil nezadovoljstvo.

Luko Dončića je pokrival tudi Josh Okogie. | Foto: Reuters Luko Dončića je pokrival tudi Josh Okogie. Foto: Reuters

Trener Rick Carlisle ga je dobri dve minuti pred koncem tretje četrtine, ko je Dallas zaostajal za osem točk, poslal na klop. Tam se je ohladil, v igro pa znova vstopil na polovici zadnje četrtine, ko so njegovi soigralci, zlasti Brunson in Powell, poskrbeli za preobrat in popeljali Mavericks v vodstvo. Dallasu se je odprla pot do nove zmage, ki je gostitelji ob pomoči bučnega občinstva niso zapravili.

Pri Minnesoti sta največ preglavic Dallasu pričakovano povzročala Karl-Anthony Towns (26 točk, met iz igre 10/19, 9 skokov, 7 asistenc) in Andrew Wiggins (26 točk), ki pa je iz igre zadel le sedem od 24 metov. Mejo 20 točk je presegel tudi Robert Covington (22), ki je zadel kar šest od desetih metov za tri točke.

Young: Moti me, ker naju z Dončićem primerjajo

V pogovoru z ESPN se eden najboljših strelcev lige NBA, branilec Atlante Trae Young, ni mogel ogniti ponovni primerjavi z Luko Dončićem, s katerim imata zgodovino. Atlanta je namreč Dončića izbrala kot tretja, nato pa ga zamenjala prav z Youngom in ga poslala v Dallas. Na vprašanje novinarja, ali ga moti, da sta pogosto tema pogovorov zaradi lanske menjave na naboru lige NBA, je odgovoril: "Moti me. Rad igram košarko in vem, da on tudi. Zato me moti, ker me nenehno sprašujejo o tem, vendar se zavedam, da to pride zraven. Nisem zahteval, da se to zgodi, vendar se je. Tu gre za povsem drugačna položaja, drugi ekipi. Luka igra odlično, jaz igram odlično. Naj tako ostane."

Traeju Youngu ni prijetno, ker ga nenehno sprašujejo o Luki Dončiću. Proti Brooklynu je dosegel 39 točk. | Foto: Reuters Traeju Youngu ni prijetno, ker ga nenehno sprašujejo o Luki Dončiću. Proti Brooklynu je dosegel 39 točk. Foto: Reuters

Slovenski košarkar je bil izbran za MVP-košarkarja novembra. Na vprašanje, ali del njega želi dokazati, da so se pri Atlanti odločili pravilno, ko so se odločili za njega, je Young odgovoril: "Zagotovo je tu nekaj motivacije. Obe ekipi sta se odločili, kot je najbolje za njiju. Pri nas imamo veliko mladih košarkarjev in gradimo ekipo. Rastemo. Za nami so navijači. Dallas trenutno pogosteje zmaguje. Pripeljali so Kristapsa Porzingisa, Tima Hardawaya, Setha Curryja. V svoji ekipi imajo veliko izkušenih mož. To sta dve povsem različni okolji."

Young je v noči na četrtek z Atlanto izgubil proti Brooklynu (118:130). Dosegel je kar 39 točk (trojke je metal 5/9), dodal deset, tri skoke in šest izgubljenih žog, a to ni pomagalo njegovemu moštvu do zmage. Na 22 tekmah je v tej sezoni zbral le pet zmag.

Luka Dončić
Sportal Shaqovo sporočilo Dončiću

Butler pogrešal več razigranih soigralcev

Miami je brez poškodovanega Gorana Dragića ostal praznih rok proti Bostonu. Uvodno četrtino je dobil (28:20), nato pa so bili Celtics prepričljivo boljši v preostalih treh (92:63). Vročici so ušli že do konca prvega polčasa (52:44), Miamiju pa ni pomagal niti izjemen večer Jimmyja Butlerja. Dosegel je 37 točk, zadel šest trojk (met za tri 6/10), a je v ekipi pogrešal več razigranih soigralcev. Kelly Olynyk je dodal 12, Duncan Robinson in Justise Winslow deset točk, pri zmagovalcih pa so izstopali Jaylen Brown (31), Kemba Walker (28 – met za tri 6/11) in Jayson Tatum (19).

Vrhunci dvoboja v Bostonu:

Dragić si je poškodoval desno prepono in izpustil že zadnji obračun s Toronto Raptors. Ob vrnitvi v Miami bodo opravili podrobnejši pregled njegove poškodbe.

"Ne vem, bomo videli, kako bo. Dan za dnem bom videl, kako bo vse skupaj potekalo. Edina stvar, ki jo lahko zdaj naredim, so terapije. Sicer pa je težko, če ne igraš, a se po drugi strani zavedam, da moram poskrbeti za svoje zdravje, saj bom le tako lahko ekipi pomagal po najboljših močeh. V tej sezoni se sicer počutim odlično, na srečo pa to ni težja poškodba," pravi izkušeni Ljubljančan. V novi sezoni je ključen mož Miamija, čeprav prihaja v igro s klopi. Njegovo povprečje znaša 15,9 točke in pet asistenc na tekmo.

Milwaukee na krilih Grka do 13. zaporedne zmage

Grški zvezdnik Giannis Antetokounmpo, ki je bil pred kratkim razglašen za najboljšega košarkarja vzhodne konference, je Milwaukeeju do že 13. zaporedne zmage v tej sezoni pomagal s 35 točkami in devetimi skoki. Bucks so premagali Detroit, Grk nigerijskih korenin pa je na parketu prebil manj kot 28 minut in iz igre metal 12/21.

Vrhunci Antetokounmpoja proti Detroitu:

Milwaukee je z 19 zmagami in tremi porazi najboljši na vzhodu, z enakim razmerjem pa so na vodilnem položaju zahodne konference Los Angeles Lakers. Jezerniki so v Salt Lake Cityju nadigrali Utah s 121:96.

LeBron James
Sportal Kam je gledal sodnik? "Sprehod" in bosi ples Jamesa. #video

Anthony Davis je dosegel 26 točk, LeBron James je prispeval 20 točk in 12 asistenc, Rajon Rondo pa bi skoraj vknjižil trojnega dvojčka (14 točk, 12 asistenc in devet skokov). Pri gostiteljih, ki so na zadnjih šestih srečanjih petič ostali praznih rok, sta bila najboljša strelca Donovan Mitchell (29) in Hrvat Bojan Bogdanović (23).

Liga NBA, 4. december

Lestvica:

Ne spreglejte