SiolNET. Novice Črna kronika
1,55

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Na Dobu potrdili dva napada na pravosodne policiste

Paznika napadel, ker mu je želel vzeti računalnik #video

1,55

termometer

V zaporu na Dobu sta se v četrtek zgodila dva napada na paznike. Prvi napad se je zgodil, ko je paznik poskušal obsojencu odvzeti računalnik, drug napad pa, ko je drugi obsojenec še enega pravosodnega policista napadel z odrivanjem vrat in uporabo vilic. Omenjena obsojenca so v zaporu obvladali s pomočjo prisilnih sredstev. Eden od paznikov se je v napadu lažje poškodoval.

Po besedah vodje zapora na Dobu Lidije Pezdir Ristič vzrok za drugi včerajšnji napad na pravosodnega policista še ni znan. Po njenih besedah so morali napadalca obvladati tako, da so ga vklenili, uporabiti pa so morali tudi plinski razpršilec. Gre za obsojenca, ki je obsojen zaradi uboja.

zapor Dob Novice V zaporu na Dobu dva napada na paznike

Nasilna obsojenca obvladali s pomočjo prisilnih sredstev

Kot so sporočili iz uprave za izvrševanje kazenskih sankcij, se je v prvem primeru napad na paznika zgodil, ko je ta obsojenemu poskušal odvzeti računalnik. V drugem primeru je obsojenec pravosodnega policista v sobi napadel z odrivanjem vrat in ga poskusil napasti z uporabo vilic.

Oba obsojenca, ki sta napadla paznika, so nato obvladali s pomočjo prisilnih sredstev in ju namestili v posebni prostor. Pravosodni policist, ki je bil udeležen v prvem napadu, je danes prisoten na delu, drugi, ki je v napadu utrpel lažje poškodbe, je na bolniškem dopustu. Obsojenec, ki ga je napadel, se je v incidentu prav tako poškodoval, vendar se je po zdravniški pomoči že vrnil v zapor.

V slovenskih zaporih v zadnjih štirih letih ne opažajo naraščanja napadov na paznike | Foto: Matej Povše V slovenskih zaporih v zadnjih štirih letih ne opažajo naraščanja napadov na paznike Foto: Matej Povše

Na Dobu so zaradi napadov na paznike podali kazensko ovadbo na policijo, podali pa so tudi predlog za disciplinski postopek obsojencev. "V nadaljevanju bomo videli, ali se bomo v obeh primerih poslužili še kakšnega ukrepa," je pojasnila Pezdir-Rističeva. Dodala je, da zaradi zagotavljanja varnosti in reda v zavodu razmišljajo tudi o premestitvi obsojencev v drug zapor.

Argument zapor Novice Se razvpiti pobeg iz koprskega zapora lahko ponovi? #video #Argument

Statistika ne kaže naraščanja napadov na pravosodne policiste

V slovenskih zaporih v zadnjih letih sicer ne opažajo naraščanja napadov na paznike. Leta 2015 so tako zabeležili 13 napadov in 14 poskusov napadov, leto kasneje 23 napadov in sedem poskusov, predlani 23 napadov in osem poskusov, lani pa 12 napadov in šest poskusov napadov.

Zapor Novice Rešitev za koprski zapor: pravosodne policiste bodo iskali med vojaki #video

Na Dobu januarja letos že napad na paznika

V nobenem primeru napad ni povzročil hujše poškodbe paznika, v nekaj primerih pa je šlo za lažje poškodbe, ki so jih utrpeli pravosodni policisti. Spomnimo, da se je poleg četrtkovih dogodkov na Dobu januarja letos zgodil še en napad na pravosodnega policista. Obsojenca, ki je bil obsojen zaradi umora, so po napadu premestili v zapor na Povšetovi ulici v Ljubljani.

Pezdir-Rističeva je poudarila, da je v zavodu danes 154 pravosodnih policistov in 596 obsojencev. "Kapaciteta našega zavoda je 540," je dodala vodja zapora na Dobu. Prostori v poletnih dneh niso klimatizirani, zaporniki imajo na voljo le ventilatorje. Kot je poudarila Pezdir-Rističeva, bi na Dobu v tem trenutku potrebovali najmanj 20 dodatnih pravosodnih policistov.

Svetina pozval državo, naj zagotovi dovolj pravosodnih policistov

Ob zadnjih napadih na pravosodna policista v zaporu na Dobu varuh človekovih pravic Peter Svetina poziva državo, naj spoštuje kadrovske standarde in normative, ki jih je sama postavila za izvajanje dejavnosti pravosodnih policistov. Na premajhno število pravosodnih policistov varuh sicer opozarja že dalj časa. STA
zapor Dob Novice Na Dobu obsojeni morilec napadel pravosodnega policista

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin