Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 5. 2021,
13.35

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,58

Natisni članek

vrtnarjenje balkonsko cvetje pelargonije

Torek, 11. 5. 2021, 13.35

2 leti, 11 mesecev

Kraljice slovenskih balkonov: kako pravilno saditi pelargonije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,58
pelargonije | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

S toplejšim vremenom je sajenje balkonskega in okenskega cvetja že v polnem pogonu. Preverite, kako se lotiti sajenja priljubljenih pelargonij, da bodo letos še posebej lepe.

Pri sajenju pelargonij so bistveni trije elementi, poudarjajo strokovnjaki, združeni pod iniciativo Pelargonium for Europe: izbira primernih korit oziroma lončkov, primerna mešanica zemlje in tehnika sajenja.

Pravi cvetlični lonček ali korito

Pred sajenjem razmislite, kam boste postavili rože, in glede na to izberite lončke oziroma korita. Pri izbiri velikosti imejte v mislih, da morajo imeti rastline dovolj prostora za korenine, zato naj bodo posode visoke vsaj 20 centimetrov. Pelargonije rastejo zelo hitro, zato je prav, da je ob sajenju videti, kot da ste izbrali preveliko posodo

Če pelargonije sadite v balkonsko korito, naj bo med posameznimi rastlinami 20 centimetrov razmika - v 60 centimetrov dolgo korito lahko torej posadite največ tri rastline. Če se boste odločili za posamezne cvetlične lončke, izberite takšne s premerom med 15 in 18 centimetri ter v vsak lonček posadite po eno rastlino.

pelargonije | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Pri izbiri prave posode imejte v mislih tudi barvo in material posode - voda hitreje hlapi iz temnih in glinenih posod. Za lažje vzdrževanje in manj zalivanja lahko izberete tudi balkonsko korito z rezervoarjem za vodo.

Prava mešanica zemlje

Prav tako kot prava posoda tudi pravi substrat vpliva na to, kako bodo vaše rastline uspevale. Izbira substratov je ogromna, zato na vprašanje, kateri je pravi, ni preprostega odgovora, nedvomno pa ne morete zgrešiti z visokokakovostnim večnamenskim substratom. Ti substrati dobro zadržujejo in odvajajo vodo, strukturno so stabilni, zagotavljajo varno zadrževanje korenin, so dovolj rahli, tako da korenine prejmejo dovolj zraka, in vsebujejo vsa potrebna hranila.

pelargonije | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Če za svoje rastline želite le najboljše, izberite posebni substrat za pelargonije. Vsebnost hranil in sestava takšnih specializiranih substratov sta natančno prilagojeni potrebam določenih rastlinskih skupin. Substrat za pelargonije ima na primer izredno visoko vsebnost hranil, zato ga lahko uporabite tudi za druge "lačne" rastline. Če ste izkušen vrtnar, pa lahko sestavite tudi svojo posebno mešanico.

Prava tehnika sajenja

Tako pri pelargonijah kot drugih poletnih rožah je osnovni način sajenja vedno enak. Dno posode, v katero sadite, pokrijte z drenažno plastjo, ki poskrbi, da bo v primeru čezmernega zalivanja voda lahko odtekla iz posode - uporabite lahko majhne kamenčke ali druge podobne materiale.

pelargonije | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Nato lonec do približno treh četrtin višine napolnite s substratom in ga rahlo pritisnite. Preden rastline položite v posodo, korenine dobro zalijte, nato dodajte toliko substrata, da prekrijete korenine, in rastlino rahlo potisnite navzdol. Ko končate, zalijte rastlino, da se substrat nekoliko poleže. Tudi če imate balkonsko korito z zbiralnikom vode, vsaj prvih nekaj tednov pelargonije zalivajte od zgoraj, dokler se koreninski sistemi ne razvijejo dovolj.

Preberite še:

travniške cvetlice
Trendi Travniške cvetlice na domačem vrtu? Da, če ste ljubitelj narave!
Ne spreglejte