Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Urška Bregar

Četrtek,
14. 3. 2024,
12.57

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62

Natisni članek

vrtnarjenje Vrt Vrt travniške rastline

Četrtek, 14. 3. 2024, 12.57

1 mesec, 1 teden

Travniške cvetlice na domačem vrtu? Da, če ste ljubitelj narave!

Urška Bregar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62
travniške cvetlice | Foto Pixabay

Foto: Pixabay

Cvetoče travniške rastline izginjajo iz narave, zato bi bilo prav, da jim damo prostor na svojem vrtu. S tem boste pomagali številnim živalskim vrstam, ki so od njih odvisne, poleg tega pa so to rastline, s katerimi je najmanj dela.

Tisti, ki ste se pred tridesetimi ali štiridesetimi leti sprehajali po poljih, travnikih in gozdovih, se spomnite raznolikih, pisanih divjih cvetov ob poteh, na travniku, polju ali na robu gozda. Jeglič je naznanil pomlad, modra plavica se je skupaj z rdečim makom dvigala z žitnega polja, na travnikih je bilo v izobilju travniške kadulje, na suhih travnikih je med prvimi zacvetel kosmatinec, na obronkih gozda pa je bilo moč občudovati vrbovolistni primožek, orlice, nageljčke …

travniške cvetlice | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Na žalost je stanje v naravi danes drugačno. Zaradi intenzivne rabe kmetijskih zemljišč je vse več rastlinskih vrst potisnjenih na rob oziroma izginjajo s svojih prvotnih rastišč in iz našega naravnega okolja. Čebele, čmrlji, metulji in drugi divje živeči opraševalci imajo na voljo vse manj samoniklega cvetja in cvetočih grmov, kjer bi se prehranjevali in bivali v naravnih gnezdiščih.

Zato velja razmisliti o gojenju divjih cvetlic na domačem vrtu, kar vam bo prineslo številne prednosti. Po eni strani ponovno oživljanje in vključevanje divjih oblik oziroma sort v naš cvetoči vrt dviguje zavest o njih, po drugi strani gre za pomemben prispevek k ohranjanju vrst, prav tako so te rastline, ko zacvetijo, pravi magnet za vse vrste opraševalcev.

travniške cvetlice | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

To so rastline, s katerimi je najmanj dela

Obenem velja poudariti najpomembnejšo prednost: te rastline so popolnoma prilagojene podnebju in se z njim učinkovito spopadajo, hkrati pa za svojo bujno rast ne potrebujejo dodatne vode in gnojil. Če torej svoj nasad trajnic obogatimo, ali še bolje, v celoti oblikujemo z omenjenimi vrstami, ne bomo imeli dela z dodatnim zalivanjem in gnojenjem, varovali bomo okolje in ga s pestrostjo avtohtonih sort celo bogatili, s temi rastlinami pa bomo tudi laže oblikovali naraven, privlačen, pisan in okolju prijazen cvetoči vrt.

travniške cvetlice | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Naša cvetoča gredica bo obiskana od zgodnjega jutra do poznega večera, čebele, čmrlji in metulji jo bodo oboževali, navdušeni bomo tudi mi. Hkrati pa nas bo navdajal prijeten občutek, da smo že z nekaj posajenimi avtohtonimi rastlinami veliko prispevali k ohranjanju biotske raznovrstnosti.

Urška Bregar | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Vrtnarske nasvete na Siol.net pripravlja vodja Samen Maier Slovenija Urška Bregar, magistrica poslovnih ved in diplomirana inženirka gozdarstva.

Preberite še:

zelišča
Trendi Kam in kako posaditi zelišča, da bodo najbolje uspevala?
balkon vrt
Trendi Kako si vrtiček urediti kar na balkonu?
Ne spreglejte