Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
25. 1. 2019,
20.11

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,76

Natisni članek

pametni telefon Vtisi Vtisi

Petek, 25. 1. 2019, 20.11

2 meseca, 1 teden

Honor View 20

Preizkusili smo prvi izjemen telefon leta 2019: jasno je, zakaj ga tako hvalijo

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,76
Honor View 20 | Dve lastnosti pametnega telefona Honor View 20, ki takoj pritegneta pogled, sta nenavaden vzorec na hrbtni strani naprave in pa luknja neposredno v zaslonu, ki nadomešča tako imenovano zarezo in v kateri je sprednji fotoaparat. Ta elementa sta za celokupno uporabniško izkušnjo v resnici sicer skoraj najmanj pomembna, pravi aduti View 20 namreč ležijo drugje. | Foto Matic Tomšič

Dve lastnosti pametnega telefona Honor View 20, ki takoj pritegneta pogled, sta nenavaden vzorec na hrbtni strani naprave in pa luknja neposredno v zaslonu, ki nadomešča tako imenovano zarezo in v kateri je sprednji fotoaparat. Ta elementa sta za celokupno uporabniško izkušnjo v resnici sicer skoraj najmanj pomembna, pravi aduti View 20 namreč ležijo drugje.

Foto: Matic Tomšič

Februarja k nam prihaja pametni telefon Honor View 20, ki se bo glede na to, kaj vse zmore, vrinil v sam vrh ponudbe na slovenskem trgu, kljub temu, da gre za najdražjega Honorja do zdaj, pa bo bistveno cenejši od podobno zmogljivih tekmecev. View 20 z luknjo neposredno v zaslonu, v kateri je sprednja kamera, prinaša tudi nov oblikovalski standard, ki mu bodo najverjetneje sledili še drugi proizvajalci. 

Pet adutov pametnega telefona Honor View 20, zaradi katerih bo zelo zanimiv za mnoge kupce

Privlačna cena.

Ceno je pri tem pametnem telefonu treba omeniti najprej. Ta podatek namreč ponuja pomemben kontekst pri naštevanju drugih ključnih lastnosti Honorja View 20.

Tega morda ne bodo opazili vsi, a pri Honorju so z modelom View 20 spremenili logotip - zdaj je napisan z velikimi tiskanimi namesto malimi tiskanimi črkami.  | Foto: Matic Tomšič Tega morda ne bodo opazili vsi, a pri Honorju so z modelom View 20 spremenili logotip - zdaj je napisan z velikimi tiskanimi namesto malimi tiskanimi črkami.  Foto: Matic Tomšič

Pametni telefon bo kupcem na voljo v dveh različicah, ki se ločita le po količini delovnega pomnilnika RAM (več kot ga je, več aplikacij lahko imamo odprtih hkrati) in količini prostora za shranjevanje podatkov.

Za cenejšo različico (6 gigabajtov pomnilnika RAM / 128 gigabajtov prostora za shranjevanje podatkov) bo v prosti prodaji v Sloveniji treba odšteti 599 evrov, za dražjo različico (8 GB / 256 GB) pa 679 evrov.

Ob sklenitvi naročniškega razmerja to najverjetneje pomeni mesečno obveznost v višini nekje do 20 evrov.

Honor View 20 ima zaslon z diagonalo 6,4 palcev oziroma 16,2 centimetra, kar pomeni, da je precej velik, a ker ima ob zaslonu tako tanke robove, ga je razmeroma preprosto uporabljati tudi z eno roko. Na fotografiji predvajanje videoposnetka v kakovosti HDR, kar je ena pogosto spregledanih naprednih lastnosti tega pametnega telefona.  | Foto: Matic Tomšič Honor View 20 ima zaslon z diagonalo 6,4 palcev oziroma 16,2 centimetra, kar pomeni, da je precej velik, a ker ima ob zaslonu tako tanke robove, ga je razmeroma preprosto uporabljati tudi z eno roko. Na fotografiji predvajanje videoposnetka v kakovosti HDR, kar je ena pogosto spregledanih naprednih lastnosti tega pametnega telefona. Foto: Matic Tomšič

Pametni telefon Huawei Mate 20 Pro s 128 gigabajti prostora za shranjevanje podatkov, s katerim bodo Honorja View 20 primerjali najpogosteje, saj ju družijo številne podobnosti, v prosti prodaji pri nas stane skoraj okroglih 1.000 evrov

Osnovna različica View 20 bo ob začetku prodaje za 100 evrov dražja od predhodno najdražjega Honorja pri nas. To je bil lanski Honor 10 s 128 gigabajti prostora za shranjevanje podatkov, za katerega je bilo treba plačati 499 evrov (cena 64-gigabajtnega modela je bila medtem 449 evrov).

Pametni telefon
Novice Se bodo zaradi tega za večino Slovencev podražili telefoni?

Honor View 20 je na nedavnem sejmu zabavne tehnologije CES v Las Vegasu, enem največjih na svetu, prejel številne nagrade za najboljši pametni telefon in najboljši izdelek na dogodku. View 20 so v svojih testih zelo pohvalili tudi mnogi zelo znani svetovni tehnološki mediji, kot so TechRadar, GSMArena, Cnet, Digital Trends, Android Authority, Tom | Foto: hihonor.com Honor View 20 je na nedavnem sejmu zabavne tehnologije CES v Las Vegasu, enem največjih na svetu, prejel številne nagrade za najboljši pametni telefon in najboljši izdelek na dogodku. View 20 so v svojih testih zelo pohvalili tudi mnogi zelo znani svetovni tehnološki mediji, kot so TechRadar, GSMArena, Cnet, Digital Trends, Android Authority, Tom Foto: hihonor.com

Zmogljivost supertelefonov za tisočaka.

Srce Honor View 20 je čip Kirin 980, ki poganja tudi že omenjenega Huawei Mate 20 Pro in je trenutno eden najhitrejših mobilnih procesorjev ta hip.

V navezi z osmimi gigabajti delovnega pomnilnika in 256 gigabajti prostora za shranjevanje podatkov se Honor View 20 uvršča tudi v elitno družbo najzmogljivejših pametnih telefonov, ki jih je trenutno mogoče kupiti, kot so ob omenjenem Mate 20 Pro še Samsung Galaxy Note9, iPhone Xs Max, OnePlus 6T, Xiaomi Mi Mix 3. 

Honor View 20 upravljamo prek uporabniškega vmesnika Magic UI 2, ki je na prvi pogled zelo "honorjevski" oziroma "huaweijev". Honor se od svoje starševske družbe, torej Huaweija, kljub velikim podobnostim med njihovimi napravami poskuša distancirati na vso moč. Direktor Honorja George Zhao je večkrat poudaril, da je Honor povsem samosvoja družba. Kljub številnim novinarskim vprašanjem o primerjavi Honorja in Huaweija Zhao besede "Huawei" na predstavitvi modela View 20 ni izrekel niti enkrat.  | Foto: Matic Tomšič Honor View 20 upravljamo prek uporabniškega vmesnika Magic UI 2, ki je na prvi pogled zelo "honorjevski" oziroma "huaweijev". Honor se od svoje starševske družbe, torej Huaweija, kljub velikim podobnostim med njihovimi napravami poskuša distancirati na vso moč. Direktor Honorja George Zhao je večkrat poudaril, da je Honor povsem samosvoja družba. Kljub številnim novinarskim vprašanjem o primerjavi Honorja in Huaweija Zhao besede "Huawei" na predstavitvi modela View 20 ni izrekel niti enkrat. Foto: Matic Tomšič

Vsi našteti z izjemo OnePlus 6T, ki je v najzmogljivejši konfiguraciji 40 evrov cenejši, so dražji od Honorja: Xiaomi za nekaj drobiža, Note9, Mate 20 Pro in iPhone pa za več sto evrov. 

Fotoaparat se uvršča v višji cenovni razred kot telefon.

Fotoaparat je kronski dragulj Honor View 20. Kot prvi pametni telefon ima Sonyjev nov senzor z rekordnimi 48 milijoni slikovnih točk, ki pa ni namenjen zgolj temu, da bi se Honor hvalil z najvišjo ločljivostjo fotografij na trgu mobilne telefonije, temveč ponudi opazen prispevek h kakovosti posnetkov. 

Fotografije, posnete ponoči, so zelo dobre že v privzetem načinu fotografiranja, ki je prikazan tukaj, kaj šele, če vklopimo namenski način Noč, ki parametre zajema slike dodatno spremeni tako, da je fotoaparat še bolj prilagojen delovanju v temnejši okolici. | Foto: Matic Tomšič Fotografije, posnete ponoči, so zelo dobre že v privzetem načinu fotografiranja, ki je prikazan tukaj, kaj šele, če vklopimo namenski način Noč, ki parametre zajema slike dodatno spremeni tako, da je fotoaparat še bolj prilagojen delovanju v temnejši okolici. Foto: Matic Tomšič

Sonyjev senzor pametnemu telefonu Honor View 20 omogoča zajem zelo visoke stopnje podrobnosti, ki je v navezi z umetno inteligenco, njeno pomoč pri fotografiranju lahko uporabnik poljubno vklopi in izklopi, v primernih pogojih (dobra svetloba, mirna roka) lahko izjemna. 

Oglejte si količino podrobnosti pri približanju fotografije, posnete z 48 milijoni slikovnih točk in s pomočjo umetne inteligence:

A morda še večja prednost tako velikega senzorja je njegova zmožnost zajema več svetlobe in s tem več podatkov, ko fotografiramo pri nižji ločljivosti. Zaradi tega se mora telefon po pritisku na sprožilec manj ukvarjati z računalniško obdelavo fotografije, preden je pripravljena na ogled, in zato ohrani bolj realistične barve oziroma jih ne nadomesti s svojo interpretacijo barv. 

Honorji in sorodni Huaweiji, predvsem cenejši modeli, so namreč znani po tem, da preveč izpostavijo določene barvne odtenke in povečajo kontrast, pri View 20 pa se to zvečine ne dogaja. 

Oglejte si galerijo fotografij, posnetih s Honor View 20:

Fotogalerija
1 / 8

Ko bo nared ustrezna programska oprema, bo kamera telefona Honor View 20 postala tudi zmogljivo orodje za ustvarjanje tridimenzionalnih posnetkov in virtualnih okolij. 

Novice Enajst velikih "NE-jev" fotografiranja s pametnim telefonom

Trajanje baterije.

Honor View 20 ima enako baterijo s kapaciteto 4.000 miliamperskih ur kot sorodni Huawei Mate 20 Pro, a ima malenkost slabši zaslon, zato lahko uporabnik računa na to, da bo iz nje iztisnil nekaj ur uporabe več.

Energetska učinkovitost je sicer fantastična: ob povprečni uporabi nam je 22 ur od zadnjega popolnega polnjenja še vedno ostalo 51 odstotkov napolnjenosti. Dva dni uporabe z enim polnjenjem pri tem telefonu ni znanstvena fantastika. Honor sicer zagotavlja, da baterija z lahkoto zdrži en dan zelo naporne rabe.

Honor View 20 | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

Kot je med sredinim preizkusom Honorja View 20 po predstavitvi telefona v Parizu ugotovil novinarski kolega, ki zelo pogosto snema videoposnetke, telefon med zajemom videa baterijo troši malce hitreje, a mu je po dopoldanski seansi intenzivnega snemanja še vedno preostalo okrog 70 odstotkov. 

BlackBerry Key2
Novice Najbolj direktorski pametni telefon: vsak vas bo vprašal, kateri je to

Vsesplošna uporabnost.

Združek hitrosti, odlične fotografije, trajanja baterije in preglednega ter preprostega uporabniškega vmesnika, ki uporabniku ponuja ogromno bližnjic za hitrejše delo, je zelo vsestranska naprava.

Prizor, ki ga bo vesel marsikateri uporabnik: Honor View 20 ima klasični 3,5-milimetrski priključek za slušalke. | Foto: Matic Tomšič Prizor, ki ga bo vesel marsikateri uporabnik: Honor View 20 ima klasični 3,5-milimetrski priključek za slušalke. Foto: Matic Tomšič

Ko upoštevamo še ceno, Honor View 20 glede na vse, kar ponuja, postane resen kandidat za nakup tudi za zahtevnejšega uporabnika, ki je že imel pripravljen sveženj desetih stotakov za nakup enega od najelitnejših pametnih telefonov. Razdalja med njimi in View 20 je namreč najmanjša kot pri vseh dozdajšnjih Honorjih. 

Kaj pa je z luknjo v zaslonu?

Honor View 20 bo prvi pametni telefon na slovenskem trgu, ki na vrhu zaslona ne bo imel tako imenovane zareze, temveč ima luknjo za sprednji fotoaparat izvrtano neposredno v zaslon:

Honor View 20 | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič
Ta oblikovalska odločitev, ki jo bomo v prihodnje najverjetneje videli na obilici drugih pametnih telefonov, je zahtevala tri leta razvoja, saj je bilo treba narediti novo kamero in steklo, ki na njeno delovanje ne bi vplivalo z napačnim lomljenjem svetlobe, je razložil direktor družbe Honor George Zhao.  

Pri luknji v zaslonu je v prvi vrsti vsaj za zdaj sicer estetika in ne funkcija. Čeprav v teoriji na zaslonu, kjer ni več zareze ali pravega zgornjega roba, pridobimo več prostora, ta ni zares izkoriščen, saj aplikacije v celozaslonskem pogledu za zdaj še ne uporabljajo dodatnih milimetrov.

Posledica je črn rob na levi strani zaslona, kadar telefon uporabljamo v položnem načinu:
Čeprav je v aplikaciji YouTube črn pas na obeh straneh zaslona, je mogoče videti, da gumbi za nadzor na desni strani segajo čisto do robov, na levi strani pa se aplikacija konča tik pod luknjo za fotoaparat.  | Foto: Matic Tomšič Čeprav je v aplikaciji YouTube črn pas na obeh straneh zaslona, je mogoče videti, da gumbi za nadzor na desni strani segajo čisto do robov, na levi strani pa se aplikacija konča tik pod luknjo za fotoaparat.  Foto: Matic Tomšič

Samsung Galaxy Watch, pametna ura
Novice Odlična pametna ura v trenutku, ki tem napravam ni najbolj naklonjen

Kompromisi, ki jih bo moral zaradi nižje cene od podobno zmogljivih tekmecev sprejeti kupec Honor View 20

Zaslon je klasičen IPS LCD in ne temelji na tehnologiji AMOLED, kar pomeni nekoliko nižjo maksimalno svetlost in slabše kontraste. Nižja kot v primerjavi s Huawei Mate 20 Pro je tudi ločljivost slike na zaslonu, a to hkrati tudi pomeni, da je takšen zaslon bolj energetsko učinkovit.

Upamo si sicer trditi, da zaslon razen v primeru najbolj petičnih uporabnikov nikakor ne bo odločilni element, ki bo odvračal kupce, bi pa to morda lahko postala odsotnost certifikata za odpornost proti vdoru vode.

Čeprav direktor Honorja George Zhao pravi, da lahko telefon brez težav preživi občasni pljusk vode in vanjo morda celo pade, pa se mu ne bo zgodilo nič, Honor za to ne jamči in uporabo telefona v bližini vode zato odsvetuje. Zhao se na novinarskih konferencah sicer že nekaj let spretno ogiba odgovarjanju na venomer prisotno vprašanje, zakaj pametni telefoni Honor še nimajo certifikata odpornosti, če pa so v prvi vrsti namenjeni mlajšim uporabnikom, ki so praviloma drznejši in bolj brezskrbni.  | Foto: Matic Tomšič Čeprav direktor Honorja George Zhao pravi, da lahko telefon brez težav preživi občasni pljusk vode in vanjo morda celo pade, pa se mu ne bo zgodilo nič, Honor za to ne jamči in uporabo telefona v bližini vode zato odsvetuje. Zhao se na novinarskih konferencah sicer že nekaj let spretno ogiba odgovarjanju na venomer prisotno vprašanje, zakaj pametni telefoni Honor še nimajo certifikata odpornosti, če pa so v prvi vrsti namenjeni mlajšim uporabnikom, ki so praviloma drznejši in bolj brezskrbni.  Foto: Matic Tomšič

Lastnost Honorja View 20, ki je na torkovi predstavitvi v Parizu najbolj razdvojila zbrane predstavnike svetovnih medijev, je bil videz pametnega telefona. Pokrov baterije je namreč narejen tako, da ob izpostavljenosti svetlobi v različnih barvnih odtenkih od dna do vrha naprave nariše črko V (kot "View", seveda).

Edini način, da to lastnost "izklopimo", je uporaba etuija, a ne priloženega, saj je prosojen. 

Kupce bi lahko zmotilo tudi dejstvo, da Honor View 20 ne podpira spominskih kartic, s katerimi lahko razširimo razpoložljiv prostor za shranjevanje podatkov. 

Uštel se je tudi tisti, ki je pričakoval, da bo čitalnik prstnih odtisov pod zaslonom, kjer ga imata Huawei Mate 20 Pro ali OnePlus 6T, se je uštel, saj ga najdemo na znanem mestu na hrbtni strani naprave pod fotoaparatom.

Kot so pojasnili pri Honorju, čitalnik prstih odtisov pod zaslonom ni prišel v poštev zato, ker bi motil delovanje fotoaparata, ki je nameščen v luknji v zaslonu. 

Tehnične lastnosti pametnega telefona Honor View 20

Honor View 20 je pomemben del velike strategije podjetja Honor: do leta 2022 želi postati tretji največji proizvajalec pametnih telefonov na svetu. To bržkone pomeni, da bo na tretjem mestu nadomestil ali Apple ali sorodni Huawei. Glede na to, kaj uporabniku ponuja View 20 in za kakšno ceno, morda ni neverjetno, da bi lahko Honor kakšnega kupca prej izmaknil Huaweiju kot pa Applu. | Foto: Matic Tomšič Honor View 20 je pomemben del velike strategije podjetja Honor: do leta 2022 želi postati tretji največji proizvajalec pametnih telefonov na svetu. To bržkone pomeni, da bo na tretjem mestu nadomestil ali Apple ali sorodni Huawei. Glede na to, kaj uporabniku ponuja View 20 in za kakšno ceno, morda ni neverjetno, da bi lahko Honor kakšnega kupca prej izmaknil Huaweiju kot pa Applu. Foto: Matic Tomšič
Dimenzije in teža: 156.9 x 75.4 x 8.1 milimetrov, 180 gramov
Zaslon: diagonala 6,4 palca (16,2 centimetra), tehnologija IPS LCD, ločljivost 1.080 x 2.310 slikovnih pik
Procesor: osem-jedrni HiSilicon Kirin 980
Delovni pomnilnik: 6 ali 8 gigabajtov
Prostor za shranjevanje podatkov: 128 ali 256 gigabajtov
Operacijski sistem: Android 9
Kartica SIM in spominske kartice: dvakrat reža za nanoSIM, spominskih kartic ne podpira
Baterija: zmogljivost 4.000 miliamperskih ur
Fotoaparat: 48 milijonov slikovnih točk, zaslonka f/1.8 (manj je bolje), HDR, dodatna 3D-kamera; sprednji fotoaparat 25 milijonov slikovnih točk, zaslonka f/2.0
Videokamera: zajem videa v ločljivosti 4K s 30 slikami na sekundo, 1080p s 60 slikami na sekundo
Povezovanje: LTE, Wi-Fi, Bluetooth 5.0, GPS, GLONASS, GALILEO, NFC, USB-C
Drugo: 3,5-milimetrski priključek za slušalke

Preberite tudi:

Samsung Galaxy Note 9
Novice Samsung Galaxy Note9: obljublja, da nam ne bo zaviral življenja
Huawei Mate 20 Pro
Novice Kaj bi si sploh lahko še želeli na tem pametnem telefonu?
Nokia 5.1
Novice Nokia 5.1: Prijetno presenečenje brez šoka za denarnico
Samsung Galaxy Watch LTE
Novice Ura, prek katere se lahko pogovarjate brez svojega mobilnega telefona v bližini
FRITZ!DECT 301, pametni dom, AVM, pametni termostat
Novice Ko je domači radiator vedno le dotik na pametnem telefonu stran
Nokia 7.1
Novice Soliden pametni telefon v premijski podobi
iPhone Xs
Novice Še malce boljši, kot je bil iPhone X
Google Maps
Novice Kaj skriva modra pika, ki jo ima na telefonu večina Slovencev
Motorola Razr V3
Novice V novi prelomni obliki se vrača telefon, s katerim si bil leta 2005 kralj
Možnosti za razvijalce, Android
Novice Zelo uporabna skrivnost večine pametnih telefonov: kako do nje? #video
Samsung Galaxy A9 (2018)
Novice Pametni telefon, ki mu tri kamere zadaj niso bile dovolj
Ne spreglejte