Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
24. 1. 2019,
3.33

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,77

2

Natisni članek

nosljive naprave pametna ura Samsung Galaxy Watch LTE Samsung prvi vtisi Vtisi Vtisi

Četrtek, 24. 1. 2019, 3.33

2 meseca, 2 tedna

Prvi vtisi: pametna ura Samsung Galaxy Watch LTE

Ura, prek katere se lahko pogovarjate brez svojega mobilnega telefona v bližini

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,77

2

Samsung Galaxy Watch LTE | Samsung Galaxy Watch LTE s podporo eSIM zagotavlja povezljivost tudi prek mobilnega omrežja (razvidno s fotografije), kar jo loči od osnovne izvedbe. | Foto Bojan Puhek

Samsung Galaxy Watch LTE s podporo eSIM zagotavlja povezljivost tudi prek mobilnega omrežja (razvidno s fotografije), kar jo loči od osnovne izvedbe.

Foto: Bojan Puhek

Na prvi pogled nič drugačna od običajne izvedbe Samsungove najnovejše pametne ure, a vendarle prinaša dodatno dimenzijo udobja (če ste zanjo pripravljeni plačati nekaj več).

Med preizkusom osnovne izvedbe pametne ure Samsung Galaxy Watch smo sicer spoznavali njeno manjšo različico (premer zaslona 42 milimetrov), v izvedbi LTE pa njeno večjo (46 milimetrov), a se v svoji zunanjosti izvedba brez povezljivosti LTE in tista z njo pravzaprav ne razlikujeta – obe izvedbi sta namreč na voljo v obeh velikostih.

Še na zavojčku različice z LTE ta njena dodatna povezljivost ni močno izpostavljena – le pri navajanju možnosti povezovanja je poleg modrega zoba omenjen še LTE.

Aplikacija za pametno uro Samsung Galaxy Watch LTE na zaslonu povezanega pametnega telefona. | Foto: Bojan Puhek Aplikacija za pametno uro Samsung Galaxy Watch LTE na zaslonu povezanega pametnega telefona. Foto: Bojan Puhek

Bluetooth ne sega daleč, brezžičnih omrežij pa ni povsod

Toda v nastavitvah povezljivosti pri izvedbi LTE najdemo možnost povezovanja pametne ure in pametnega telefona prek mobilnih omrežij, ki je osnovna izvedba ne ponuja. To je pravzaprav z vidika funkcionalnosti edina razlika v primerjavi z osnovno izvedbo.

Kaj to pomeni za uporabnika? Povezava med pametnim telefonom in pametno uro je brez podpore mobilnega omrežja omejena na doseg povezave bluetooth – nekaj deset metrov v notranjih prostorih in nekaj več na odprtem. Dodatni bonus osnovne izvedbe pametne ure Samsung Galaxy Watch je povezljivost z brezžičnimi omrežji, ki sicer odpravi prostorsko omejitev povezave bluetooth, a so ta omrežja (WiFi) dostopna le na nekaterih krajih.

To pomeni, da morate imeti pri osnovni izvedbi pametne ure Samsung Galaxy Watch (če niste z uro povezani v brezžično omrežje)  povezani telefon vedno nekje pri sebi ali vsaj v bližini, če želite na pametni uri spremljati, kaj se na njem dogaja.

Samsung Galaxy Watch, pametna ura
Novice Odlična pametna ura v trenutku, ki tem napravam ni najbolj naklonjen

Povezava s telefonom, tudi ko ga ni v bližini

A če želite za pol ure nekam skočiti, morda na telovadbo ali hiter opravek, morda ne želite imeti s seboj telefona in ure. Pravzaprav je še veliko drugih primerov rabe, ko boste zelo veseli, da imate z uro zagotovljeno povezljivost tudi takrat, ko svojega pametnega telefona nimate v bližini.

Takrat nastopi povezljivost ure z mobilnim omrežjem, ki bo omogočila, da spremljate opozorila (notifikacije, kot jim pravijo v panožnem žargonu) pametnega telefona (tudi vremenske podatke in novice ponudnikov z ustreznimi aplikacijami) ter z uro sprejemate in ustvarjate govorne povezave, tudi ko z njo povezanega telefona ni v bližini. A to je le začetek.

Še na zavojčku različice pametne ure Samsung Galaxy Watch z LTE ta njena dodatna povezljivost ni močno izpostavljena – le pri navajanju  možnosti povezovanja je poleg modrega zoba omenjen še LTE. | Foto: Bojan Puhek Še na zavojčku različice pametne ure Samsung Galaxy Watch z LTE ta njena dodatna povezljivost ni močno izpostavljena – le pri navajanju možnosti povezovanja je poleg modrega zoba omenjen še LTE. Foto: Bojan Puhek

Pravzaprav takšna povezava tehnično omogoča celovito obravnavo klicev, notifikacij in sporočil na uri kot na pametnem telefonu, pri čemer se v praksi kot največja omejitev uporabniške prijaznosti izkaže omejena velikost zaslona pametne ure. Nekatere stvari je pač preprosto lažje in udobneje opraviti na večjem zaslonu.

Prva Samsungova pametna ura s podporo eSIM pri nas

Pametne ure, ki bi podpirale povezanost z mobilnim omrežjem, sicer niso nove, a je pametna ura Samsung Galaxy Watch LTE prva iz njihove hiše s podporo eSIM - vgrajeni (embedded) SIM, ki je na voljo tudi v našem delu sveta.

Podpora eSIM pomeni, da za svojo povezanost v mobilno omrežje pametna ura ne potrebuje fizične SIM-kartice. Tehnično gledano je eSIM droben košček vezja, ki je nepremično vgrajen v napravo in opravi enako funkcijo, kot bi jo opravila dobra stara klasična SIM-kartica. Počasi prihaja predvsem na nosljive naprave, a bo v prihodnosti najbrž veliko bolj prisoten tudi na pametnih telefonih.

Namestitev profila eSIM na pametno uro Samsung Galaxy Watch LTE je potekala hitro in brez zapletov. Tako se je postopek začel. | Foto: Bojan Puhek Namestitev profila eSIM na pametno uro Samsung Galaxy Watch LTE je potekala hitro in brez zapletov. Tako se je postopek začel. Foto: Bojan Puhek

Modula eSIM ne moremo izgubiti

Prednost modula eSIM je, da se nam uporabnikom ni treba ukvarjati s karticami SIM (kar je z vse manjšimi nano SIM-karticami vedno večji izziv) in da ne tvegamo njihove izgube (kar je z vse manjšimi nano SIM-karticami vedno lažje).

eSIM zavzame veliko manj prostora v napravi kot še tako majhna nano SIM-kartica, kar je dobra novost predvsem za nosljive naprave, za katere si želimo, da so čim manjše. Ker pa eSIM odpravi izmenljive SIM-kartice, je na napravah, ki ga podpirajo, lažje zagotoviti vodoodpornost kot na napravah, ki zahtevajo klasične SIM-kartice.

Dual SIM imamo, pravi dual eSIM bomo še spoznali

Za tiste, ki pogosto menjavajo telefone in/ali SIM-kartice (na primer pri potovanjih v dežele, ki niso blagoslovljene z gostovanjem po evrotarifi, to je največkrat brez doplačil), je pa slaba novost, da morajo za vsako tovrstno menjavo, kadar gre za eSIM, zaprositi za posredovanje in pomoč operaterja, ki jim eSIM sicer omogoča oddaljeno upravljanje veliko lažje kot pri navadnih SIM-karticah.

Prednost modula eSIM je, da se nam, uporabnikom, ni treba ukvarjati s karticami SIM (kar je z vse manjšimi nano SIM-karticami vedno večji izziv) in da ne tvegamo njihove izgube (kar je z vse manjšimi nano SIM-karticami vedno lažje). | Foto: Bojan Puhek Prednost modula eSIM je, da se nam, uporabnikom, ni treba ukvarjati s karticami SIM (kar je z vse manjšimi nano SIM-karticami vedno večji izziv) in da ne tvegamo njihove izgube (kar je z vse manjšimi nano SIM-karticami vedno lažje). Foto: Bojan Puhek

Prav tako pa dozdajšnji razvoj tehnologije eSIM ne obvladuje hkratne uporabe dveh mobilnih številk, kar omogoča uporaba dveh običajnih SIM-kartic hkrati (dual SIM), ampak ne podcenjujmo razvoja, ki bo najbrž v kratkem odgovoril tudi za to.

Ko je povezava bluetooth, se vse dogaja na številki z uro povezanega pametnega telefona

Namestitev profila za eSIM je bila hitra in brez zapletov – za zdaj le pri Telekomu Slovenije, ki je ravno te dni eSIM v svojem mobilnem omrežju zagnal tudi komercialno.

Ko sta pametna ura in z njim povezana pametna ura Samsung Galaxy Watch LTE povezani prek povezave bluetooth, je modul za LTE v pametni uri izklopljen. Ko nekdo pokliče številko povezanega pametnega telefona, zvonita tako telefon kot povezana ura in je klic mogoče prevzeti na katerikoli od teh dveh naprav brez dodatnih stroškov in tarifnih postavk. Odhodni klic s pametne ure se bo prikazal s številko nosilnega pametnega telefona.

V Sloveniji eSIM za zdaj podpira le mobilno omrežje Telekoma Slovenije, ki ga je ravno te dni zagnal tudi komercialno. | Foto: Bojan Puhek V Sloveniji eSIM za zdaj podpira le mobilno omrežje Telekoma Slovenije, ki ga je ravno te dni zagnal tudi komercialno. Foto: Bojan Puhek

Kakovost zvoka je bila takšna, da sogovorniki niso niti pomislili, da gredo klici prek pametne ure, ne prek telefona (čeprav v hrupnejšem okolju najbrž ne bi šlo, če ne bi pametne ure postavili neposredno ob obraz).

Na zaslonu pametne ure se bodo ob povezavi bluetooth tudi sproti prikazovala obvestila, ki bi jih sicer lahko pogledali tudi na zaslonu povezanega pametnega telefona: prejem sporočil SMS, e-pošte in še marsikaj drugega.

Ko povezave bluetooth ni, vskoči eSIM 

Ko pa ostane ura brez te povezave, se v pametni uri aktivira eSIM. Za zdaj je tako, da ima eSIM v pametni uri svojo številko, zato je za posredovanje klicev na številko povezanega pametnega telefona treba ustvariti pogojno preusmeritev na pametnem telefonu na številko eSIM v pametni uri (strošek preusmeritve bremeni številko pametnega telefona, a to pri vseh naročniških razmerjih z neomejenimi klici ne bo povečalo zneska na računu).

Ko sta pametna ura in z njim povezana pametna ura Samsung Galaxy Watch LTE povezani prek povezave bluetooth, je modul za LTE v pametni uri izklopljen.  | Foto: Bojan Puhek Ko sta pametna ura in z njim povezana pametna ura Samsung Galaxy Watch LTE povezani prek povezave bluetooth, je modul za LTE v pametni uri izklopljen. Foto: Bojan Puhek

Klicno številko eSIM je takrat možno tudi neposredno poklicati in prav ta številka se bo (za zdaj) prikazala pri odhodnem klicu s pametne ure. Strošek takega klica, če ga ne pokrivajo vključene količine v mesečni naročnini, bremeni razmerje z eSIM.

Ključni posrednik je Samsungov oblak

Za popolno posredovanje vseh obvestil oziroma notifikacij s povezanega pametnega telefona, takrat ko je pametna ura v mobilnem omrežju, je treba tako na povezanem pametnem telefonu kot tudi na pametni uri imeti prijavljen isti Samsungov račun. Takrat bodo vsa obvestila s pametnega telefona do pametne ure kjerkoli na svetu, če je le povezana v mobilno omrežje in ima dejaven prenos podatkov, prišla prek Samsungovega oblaka.

Ob tem je seveda treba upoštevati morebitne stroške podatkovnega prenosa tako pri pametnem telefonu kot pri eSIM povezane pametne ure. V državah zunaj območja evrotarife so to ob mobilni povezavi lahko zelo hitro zelo visoki zneski, zato boste tam še posebej veseli brezžične povezave, ki vam bo zagotovila povezljivost z oddaljenim pametnim telefonom brez stroškov neevropskega gostovanja.

Za popolno posredovanje vseh obvestil oziroma notifikacij s povezanega pametnega telefona, takrat ko je pametna ura v mobilnem omrežju, je treba imeti tako na povezanem pametnem telefonu kot tudi na pametni uri prijavljen isti Samsungov račun.  | Foto: Bojan Puhek Za popolno posredovanje vseh obvestil oziroma notifikacij s povezanega pametnega telefona, takrat ko je pametna ura v mobilnem omrežju, je treba imeti tako na povezanem pametnem telefonu kot tudi na pametni uri prijavljen isti Samsungov račun. Foto: Bojan Puhek

Obe izvedbi v obeh velikostnih različicah

Ker pa je v vseh drugih lastnostih Samsung Galaxy Watch LTE enak kot brat brez teh treh črk, ima tudi vse njegove všečne in manj všečne značilnosti.

Plus je seveda vse, kar prinašata povezljivost v mobilno omrežje in tehnologija eSIM, minus pa, da sta tako 42-milimetrska kot tudi 46-milimetrska ura s podporo LTE za natanko 70 evrov dražji kot njuna dvojčka brez mobilnega omrežja. To so sicer priporočene maloprodajne cene, a je pričakovati, da bo Telekom Slovenije kot prvi, ki bo v Sloveniji podpiral eSIM, tudi tokrat pripravil ugodnejšo ponudbo ob vezavi naročniškega razmerja.

Okrepljeno udobje ne pride povsem brezplačno

Dodatni strošek je seveda tudi dodatno mobilno naročniško razmerje za eSIM v pametni uri. Prav tako je treba računati, da (intenzivna) uporaba omrežja LTE gotovo vpliva na porabo energije in da bo v tem primeru vtičnico treba poiskati kakšno uro prej.

eSIM zavzame veliko manj prostora v napravi kot še tako majhna nano SIM-kartica, kar je dobra novost predvsem za nosljive naprave, za katere si želimo, da so čim manjše. | Foto: Bojan Puhek eSIM zavzame veliko manj prostora v napravi kot še tako majhna nano SIM-kartica, kar je dobra novost predvsem za nosljive naprave, za katere si želimo, da so čim manjše. Foto: Bojan Puhek

Toda udobje (lahko rečemo tudi razkošje), ki ga prinaša neovirana povezanost pametne ure s pametnim telefonom, tudi ko slednjega ni v bližini, bo za marsikoga odtehtalo tistih sedem evrskih desetakov več in občasno hitrejši sprehod do vtičnice.

Številne novosti so sprva videti nenavadne

V pogovorih se ne moremo poenotiti le še o tem, ali je uporabnik, ki se pogovarja prek pametne ure in z rahlo dvignjeno roko, na ulici videti smešen ali ne.

Potem pa se spomnimo, da so bili nekoč tisti, ki so obračali fotoaparat, da bi se sami fotografirali, videti zelo smešni, danes pa že težko najdemo koga (zlasti med mlajšimi), ki ne bi delal selfijev. Časi se pač spreminjajo.

Kaj nam je bilo všeč:
- vse, kar nam je bilo všeč pri osnovni izvedbi pametne ure Samsung Galaxy Watch,
- neovirana in zanesljiva povezljivost pametne ure s pametnim telefonom prek mobilnega omrežja LTE.
Kaj nam ni bilo všeč:
- tisto, kar nam ni bilo všeč pri osnovni izvedbi pametne ure Samsung Galaxy Watch,
- zavedati se je treba, da dodatna omrežna funkcionalnost vendarle nekoliko poveča porabo energije, kar skrajša čas med polnjenjema.
Ne spreglejte