SiolNET. Digisvet Novice
9,25

termometer

  • Messenger
  • Messenger

To je sedež podjetja, ki Slovencem zagotavlja konec denarnih skrbi

9,25

termometer

Bolgarija
Foto: Google Zemljevidi

Slovenski uporabniki Facebooka so v zadnjem času tarče kampanje ciljanega oglaševanja z objavo, ki jih želi pripraviti do tega, da bi pod pretvezo obljub o rasti cene lažne kriptovalute prevarantom nakazali svoj denar. Gre za goljufijo, ki po spletu kroži že nekaj mesecev. Kdo je v ozadju, ni znano, sledi pa vodijo do lažnega podjetja, ki ima sedež kar v grmovju sredi stanovanjske soseske v bolgarski prestolnici Sofiji. 

Ruja Ignatova, Konstantin Ignatov Digisvet Bomba iz ZDA: lov na žensko, ki je tisočem Slovencev pobrala denar

Na Facebooku je bilo v zadnjem času mogoče naleteti na sponzorirano objavo, kar pomeni, da je nekdo plačal za to, da bi dosegla čim več ljudi. Objava poskuša uporabnika h kliku in obisku povezave privabiti z naslovom Celotna Slovenija šokirana zaradi nezaslišane poteze Singapurja.

Zraven je pripis BBC LIVE, da bi uporabnik verjel, da se z morebitnim klikom res podaja na spletno stran znanega britanskega medija BBC:

Prevara Facebook Foto: Matic Tomšič

Spletna stran, na katero objava preusmeri uporabnika, je res videti natanko tako kot večina člankov na novičarskem spletnem portalu BBC.com, a ne gostuje na tej domeni, temveč na trupurchasescom.com, kar je prvi pokazatelj, da nekaj hudo smrdi. 

Vsebina članka opisuje domnevno potezo vlade Singapurja, ki naj bi izdala državno kriptovaluto in za ekskluzivnega ponudnika, ki jo bo prodajal ljudem, izbrala platformo družbe Cashless Pay Group.

Levo lažni, desno pravi BBC Levo lažni, desno pravi BBC Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Jurij Digisvet Resnica o 2,3 milijona evrov, ki naj bi tri znane Slovence rešili bankrota

Trenutno naj bi bilo mogoče eno enoto singapurske kriptovalute kupiti za tisočinko evra, torej za 0,1 evrskega centa, njena cena pa bo nato po zagotovilih "strokovnjakov" v samo nekaj mesecih zrasla na okrog tisoč evrov

"Mnogi, ki bodo kupili to kriptovaluto, bodo milijonarji postali tako rekoč čez noč," ob tem v članku pripomni britanski milijarder in vplivni velepodjetnik Richard Branson, ki naj bi dal ekskluzivno izjavo na to temo.

Kriptoprevaranti zelo pogosto zlorabljajo Bransonov priimek, ker je pred leti dejal, da je navdušen nad potencialom kriptovalut.  Kriptoprevaranti zelo pogosto zlorabljajo Bransonov priimek, ker je pred leti dejal, da je navdušen nad potencialom kriptovalut.  Foto: Reuters

Richard Branson Digisvet Osupljivo življenje "najboljšega šefa na svetu" #fotozgodba

Pod člankom je še prikaz nakupa singapurske kriptovalute. Tega je izvedel "novinar", ki je napisal članek. Novinar v tem delu zapisa sicer nenadoma ne dela več za BBC, temveč za ameriško medijsko hišo CNBC, kar je pokazatelj izredne lenobe prevarantov:

Prevara Facebook Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Ni se jim namreč ljubilo spremeniti niti te podrobnosti: izvirna različica tega lažnega članka, ki se je na spletu pojavila lani, je potencialne žrtve namreč vabila na spletno stran CNBC, vse skupaj pa se je takrat dogajalo tudi na Švedskem.  

Sebastian Greenwood Digisvet Znani Šved, ki je Slovencem prodajal meglo, v primežu policije

Milijonar bo čez noč postal samo tisti, ki mu bo uspelo naplahtati dovolj uporabnikov Facebooka

Kdor je prezrl vse opozorilne znake in bo poskusil nadaljevati nakupm singapurske kriptovalute, lahko to stori s klikom na čisto zadnjo sliko v članku, ki ga odpelje na spletno stran cashless-paygroup.com

Spletna stran CashlessPay Group je v resnici ukradena kopija spletne strani evropskega kriptopodjetja Orca Alliance. Kliknite na fotografijo in poglejte, kako je videti spletna stran Orce. Spletna stran CashlessPay Group je v resnici ukradena kopija spletne strani evropskega kriptopodjetja Orca Alliance. Kliknite na fotografijo in poglejte, kako je videti spletna stran Orce. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Tam mora izpolniti obrazec z osebnimi podatki, med njimi sta tudi e-mail in telefonska številka, potem pa ga preusmerijo na zadnjo postajo. To je domnevna borza s kriptovalutami coins247.io, ki je v resnici zgolj enosmerna blagajna za sprejemanje denarja.

Eden od pokazateljev tega je, da "borza" ne sprejema kriptovalut, kot je bitcoin, temveč zgolj kreditne kartice in bančna nakazila. Drugi dokaz nam daje iskanje z Googlom: na spletu ni mogoče najti niti ene lepe besede o coins247.io, ki sicer obstaja manj kot šest mesecev. 

Prevara Facebook Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Na coins247.io tudi ni več ne duha ne sluha o kakršnikoli singapurski ali drugi državni kriptovaluti. 

CrowdBridge Global Digisvet Nove obljube znanih obrazov, ki so spet na lovu za slovenskim denarjem

Kdo je v ozadju, ni znano

Podatki za stik tako na spletni strani cashless-paygroup.com kot na coins247.io ali morebitni podatki o vodilnih na eni ali drugi platformi so ali neobstoječi ali pa tako neprepričljivi, da so dvomi o njihovi resničnosti upravičeni.

Oprijemljive informacije je mogoče zaslediti samo na coins247.io, a si z njimi ne moremo zares pomagati. Na prvem spletišču namreč ne deluje nobena povezava razen tiste, ki vodi prav do "borze".

Plačila na coins247.io naj bi namreč sprejemalo podjetje TM Capital LTD v Sofiji, prestolnici Bolgarije, ki pa ima glede na naslov, ki je naveden na spleti strani, sedež na zaraščeni parceli sredi neugledne stanovanjske soseske:

Zgornja fotografija parcele je sicer iz marca 2012, ko je tam mimo peljal Googlov avtomobil, a če jo preverimo na satelitski sliki, ki je bila posneta ta mesec, lahko ugotovimo, da je tam še vedno samo grmovje.

Lastnik spletne strani coins247.io je medtem družba Sheffieland Limited, ki je registrirana v Dominikanski republiki na naslovu, ki je med drugim omenjen v največji bazi podatkov o podjetjih v davčnih oazah na svetu.

Ime Sheffieland Limited se na spletu sicer pojavlja tudi v povezavi z zelo podobnimi borzami s kriptovalutami, ki imajo prav tako bolgarsko predstavništvo, kot je CFreserve

Preberite tudi:

Madeline Biggaton Digisvet Vstopila v kio in izginila: kje je žena znanega kriptoprevaranta? Lažne trgovine Digisvet Seznam trgovin, kjer kljub popustom ne naročajte ničesar Bankomat, thumb Digisvet Bankomati v Sloveniji: banke opozarjajo na trike vseh vrst Položnica Digisvet Kmalu bo za marsikoga konec presenečenj na računu za telefon Ruja Ignatova, Konstantin Ignatov Digisvet Razvpita Ruja Ignatova je okradla tudi slovenska kriptomilijonarja Hacking Team Digisvet Kontroverzno podjetje naših sosedov sredi nove afere v kriptosvetu Onecoin drugič Novice Piramidna shema, v katero se je ujelo vsaj 10 tisoč Slovencev #Argument #video Onecoin Digisvet Kje so zdaj avtomobili, ki so jih tudi Slovenci kupili s kriptovaluto onecoin? Craig Wright Digisvet "Jaz sem on. Najbolj iskan človek desetletja. Zakaj mi ne verjamete?"

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin