Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
7. 3. 2019,
4.00

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,86

1

Natisni članek

bitcoin kriptovaluta digizgodbe kriptovalute

Četrtek, 7. 3. 2019, 4.00

5 let, 1 mesec

Kontroverzno podjetje naših sosedov sredi nove afere v kriptosvetu

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,86

1

Coinbase | Afera z italijanskim podjetjem je v zadnjih dneh skoraj povsem zasenčila pomembno novost za uporabnike Coinbase, in sicer da je mogoče na borzi končno trgovati s kriptovaluto ripple.  | Foto Matic Tomšič

Afera z italijanskim podjetjem je v zadnjih dneh skoraj povsem zasenčila pomembno novost za uporabnike Coinbase, in sicer da je mogoče na borzi končno trgovati s kriptovaluto ripple.

Foto: Matic Tomšič

Coinbase, ena od največjih borz s kriptovalutami na svetu, je sredi februarja oznanil nakup analitičnega podjetja Neutrino. Tega so ustanovili nekdanji vodilni v italijanski družbi Hacking Team, ki je svetovnim vladam, tudi tistim v državah, ki kršijo človekove pravice, prodajala računalniške programe za vohunjenje. Poteza je močno načela ugled borze Coinbase, ki so jo stranke že začele množično bojkotirati. 

Coinbase je takoj za Binance druga najbolj obiskana borza s kriptovalutami na spletu ter z več kot 20 milijoni uporabnikov ter milijardnimi prihodki od provizij tudi ena od največjih na svetu, na njej pa je mogoče kriptovalute kupiti tudi v Sloveniji.

Jurij
Novice Resnica o 2,3 milijona evrov, ki naj bi tri znane Slovence rešili bankrota

19. februarja so pri Coinbase oznanili nakup italijanskega analitičnega podjetja Neutrino. Po zagotovilih Coinbase ima Neutrino eno najbolj naprednih rešitev za analizo verig podatkovnih blokov oziroma blockchaina, tehnologije, na kateri temeljijo kriptovalute. Prevzem Neutrina bi za stranke borze Coinbase med drugim pomenil večjo varnost pred krajami kriptovalut, so zapisali v sporočilu za javnost.

Ob obisku spletne strani podjetja Neutrino uporabnika pričaka pozdravno sporočilo: "Z veseljem vam sporočamo, da je Neutrino kupila borza Coinbase." | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Ob obisku spletne strani podjetja Neutrino uporabnika pričaka pozdravno sporočilo: "Z veseljem vam sporočamo, da je Neutrino kupila borza Coinbase." Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Samo en teden pozneje je spletna stran Breaker Mag, ki se ukvarja s proučevanjem področij kriptovalut in blockchaina, objavila za marsikoga zagotovo šokantno razkritje, da so podjetje Neutrino ustanovili nekdanji vodilni člani prav tako italijanske družbe Hacking Team.

Zakaj je bila to najverjetneje neprijetna novica za stranke borze Coinbase?

Zato, ker se družbe Hacking Team drži sloves enega od najbolj kontroverznih tehnoloških podjetij zadnjega desetletja. V družbi iz Milana razvijajo programsko opremo za nadzor in vohunjenje ter jo (večinoma) prodajajo svetovnim vladam.

Stavba v italijanskem Milanu, v kateri ima sedež družba Hacking Team. Podjetje Neutrino, ki so ga ustanovili nekdanji zaposleni v Hacking Team, je medtem oddaljeno manj kot kilometer. | Foto: Google Street View Stavba v italijanskem Milanu, v kateri ima sedež družba Hacking Team. Podjetje Neutrino, ki so ga ustanovili nekdanji zaposleni v Hacking Team, je medtem oddaljeno manj kot kilometer. Foto: Google Street View

S tem je bilo vse lepo in prav, dokler se leta 2015 po hekerskem napadu na Hacking Team ni razvedelo, da so Italijani orodja za vohunjenje za državljani na skrivaj prodajali tudi režimom, ki slovijo po nespoštovanju človekovih pravic. Med drugim so poslovali s Sudanom, Savdsko Arabijo, Nigerijo, Etiopijo, Bahrajnom in Omanom. 

Novice Hekerji napadli podjetje, ki vohuni tudi za naše sosednje države

Nekaj nekdanjih zaposlenih v družbi Hacking Team, ki s programsko opremo sicer še vedno zalaga vlade, željne prestrezanja komunikacije med državljani, je leta 2016 nato ustanovilo lastno podjetje Neutrino in se pred nekaj tedni nato preselilo pod okrilje borze Coinbase.

Podjetje Neutrino je ustanovil nekdanji drugi mož družbe Hacking Team Giancarlo Russo (levo) in s sabo pripeljal še dva prejšnja sodelavca, Marca Vallerija (v sredini), ki je bil pri Hacking Teamu šef razvoja programske opreme, in Alberta Ornaghija (desno), nekdanjega tehničnega direktorja Hacking Teama. | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Podjetje Neutrino je ustanovil nekdanji drugi mož družbe Hacking Team Giancarlo Russo (levo) in s sabo pripeljal še dva prejšnja sodelavca, Marca Vallerija (v sredini), ki je bil pri Hacking Teamu šef razvoja programske opreme, in Alberta Ornaghija (desno), nekdanjega tehničnega direktorja Hacking Teama. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Po objavi članka, ki je razkril prejšnji poklic ustanoviteljev Neutrina, se je na spletu začelo gibanje za bojkot borze Coinbase, vse aktivnosti gibanja pa so bile na družbenih omrežjih združene pod oznako #DeleteCoinbase (Izbrišimo Coinbase). 

Vodstvo borze se je nato 1. marca pogreznilo še globlje v živi pesek. Med nastopom za medij Cheddar je predstavnica Coinbase razkrila, da so v podjetju sicer vedeli za ozadje zaposlenih pri Neutrinu, a da je bil prevzem podjetja vseeno boljša rešitev od alternative.

Ta je bila obdržati prejšnje poslovne partnerje, ki so za Coinbase opravljali analize, a obenem tudi prodajali nekatere vrste podatkov o strankah borze

Jamie Dimon, JPMorgan Chase
Novice Poteza banke pravkar zrežirala popoln preobrat v svetu kriptovalut

Trojica Italijanov verjetno ne bo obdržala službe

Coinbase, ki ne želi izgubiti zaupanja strank, je ta teden nato klonil pod pritiskom z vseh strani. V ponedeljek je direktor in soustanovitelj borze Brian Armstrong objavil zapis, v katerem je priznal, da je Coinbase naredil napako pri preverjanju vseh vidikov podjetja Neutrino.

Armstrong je napovedal tudi, da bodo posamezniki, ki so v preteklosti delali za Hacking Team, zapustili Coinbase. Za zdaj sicer še ni znano, ali bo to samo naveza Russo, Valleri in Ornaghi ali pa je z Neutrinom v Coinbasu prišel še kak drug nekdanji član Hacking Teama. 

Preberite tudi:

Ross Ulbricht
Novice "Naredil je neumnost, zdaj pa prestaja hujšo kazen od morilcev"
Craig Wright
Novice "Jaz sem on. Najbolj iskan človek desetletja. Zakaj mi ne verjamete?"
Onecoin
Novice Kje so zdaj avtomobili, ki so jih tudi Slovenci kupili s kriptovaluto onecoin?
Gerald Cotten
Novice Mladenič umrl in v grob odnesel ključ do milijonov, a vsi tega ne verjamejo
Madeline Biggaton
Novice Vstopila v kio in izginila: kje je žena znanega kriptoprevaranta?
Ne spreglejte