SiolNET. Novice Slovenija
8,16

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Piramidna shema, v katero se je ujelo vsaj 10 tisoč Slovencev #Argument #video

8,16

termometer

V oddaji Argument so govorili o še eni zgodbi, ki je povezana z željo po hitrem bogatenju. Še ena zgodba o prevari, v katero naj bi se po nekaterih podatkih ujelo od 10 do 15 tisoč Slovencev, ki so naivno vlagali v bolgarski onecoin. Virtualno valuto, za katero se je izkazalo, da sploh ne obstaja. Ustanoviteljica podjetja je bila Bolgarka Ruja Ignatova.

Voditelju Mirku Mayerju sta se v drugem delu oddaje Argument pridružila Peter Merc, nekdanji strokovnjak NLB za obvladovanje tveganj, pozneje tudi nadzornik Abanke, danes podjetnik na področju kriptovalut, in Jure Pirc, predsednik Bitcoin društva Slovenije. Z Malte pa se je prek videopovezave javil tudi osmi najbogatejši Slovenec, kriptomilijonar Damian Merlak.

Jure Pirc, predsednik Bitcoin društva Slovenije (levo) in Peter Merc, nekdanji strokovnjak NLB za obvladovanje tveganj, danes podjetnik na področju kriptovalut, | Foto: Bojan Puhek Jure Pirc, predsednik Bitcoin društva Slovenije (levo) in Peter Merc, nekdanji strokovnjak NLB za obvladovanje tveganj, danes podjetnik na področju kriptovalut, Foto: Bojan Puhek Gostje so spregovorili o tem, kdo so vplivni Slovenci, ki so vabili v verigo Onecoin, kako je bilo videti novačenje v piramidno shemo in kako je mogoče, da več kot tri milijone ljudi po svetu ni prepoznalo očitnih znakov prevare.

Merlak: Poznavalci smo opozarjali na prevaro

Merlak, ki v kriptosvetu zaradi svoje uspešne zgodbe velja za legendo, je uvodoma dejal, da se je končno izkazalo, da je projekt Onecoin navadna piramidna shema in nikakršna kriptovaluta. "Ko se je sistem izpel, se je pokazala prava stran te zgodbe," je pojasnil Merlak.

Ruja Ignatova, Konstantin Ignatov Digisvet Razvpita Ruja Ignatova je okradla tudi slovenska kriptomilijonarja

Gosta v studiu sta poudarila, da so bili znaki prevare v primeru onecoina kristalno jasni že na vsem začetku. Merc je opozoril, da obstajajo nekateri znaki, ki povedo, kdaj lahko govorimo o kriptovaluti in kdaj o prevari. "Onecoin je izpolnjeval vse te indice. Med njimi so bili tudi način trženja in obljube o zagotovljenih dobičkih," je pojasnil Merc.

Evropsko srečanje organizirali celo v Ljubljani

Ljudje so od OneCoina kupovali izobraževalne pakete, glede na vložek dobili ustrezno število fiktivnih žetonov za rudarjenje istoimenske valute, ki niti ni obstajala. Leta 2016 so jim Bolgari celo lažno podvojili stanje na navideznih računih. Jeseni leta 2016 so se zbrali na celo na enem od večjih evropskih srečanj projekta OneCoin v Ljubljani.

Oddaja Argument | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek Ustvarjalci Argumenta so dobili kar nekaj podatkov o tem, kdo so najbolj vplivni Slovenci v razvpiti verigi. Andrej Bohinc, Dejan Kasap, Polona Ajdič, David Perša, Goran Novaković, Edvard Kurnik, Aljaž Jamnik so le nekatera izmed imen slovenskih promotorjev onecoina.

Slišali pa smo tudi izpoved ogoljufanega Slovenca, ki je privolil v pogovor za oddajo Argument.

Ruja Ignatova, Konstantin Ignatov Digisvet Bomba iz ZDA: lov na žensko, ki je tisočem Slovencev pobrala denar

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 22
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin