Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 8. 2017,
10.45

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,53

1

Natisni članek

Samsung Galaxy Note 8 Samsung pametni telefon

Četrtek, 24. 8. 2017, 10.45

6 let, 7 mesecev

Prihaja Samsungov (in morda nasploh) najboljši pametni telefon vseh časov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,53

1

Pravkar v New Yorku predstavljeni Samsung Galaxy Note 8 je v zelo elegantno ohišje zapakiran paket najboljših lastnosti, kar jih je trenutno mogoče najti pri pametnih telefonih. Kupiti ga bo mogoče od 15. septembra, v Sloveniji tudi v prednaročilu, a bo zanj treba odšteti kar lepo število evrskih stotakov.

Galaxy Note 8 je na papirju najzmogljivejši Samsungov pametni telefon vseh časov in bo ob izidu najverjetneje tudi prva izbira kupca, ki želi samo najboljše.  | Foto: Reuters Galaxy Note 8 je na papirju najzmogljivejši Samsungov pametni telefon vseh časov in bo ob izidu najverjetneje tudi prva izbira kupca, ki želi samo najboljše.  Foto: Reuters

Samsungu je nemogoče očitati, da se pri izbiri delov za Galaxy Note 8 ni odločil samo za vrhunske komponente.

Pametni telefon namreč poganjajo najbolj zmogljivi mobilni procesorji ta hip (Samsungov lastni na evropskem trgu in že dokazani Snapdragon 835 na nekaterih drugih), ima več delovnega pomnilnika od večine drugih telefonov, certifikat vodoodpornosti, izjemen 6,3-palčni (16-centimetrski) zaslon, dvojno kamero, ki ji po trditvah Samsunga na trgu ni para, ogromno prilagodljivih orodij za produktivnost in čisto nov akumulator, ki je bila podvržena trdovratnim preizkusom varnosti in zanesljivosti.

Pri Samsungu zagotavljajo, da so akumulatorji novega Nota prestali osemstopenjske temeljite in zahtevne preizkuse pri neodvisnem priznanem preizkuševalcu kakovosti, preizkuse, ki so najostrejši do zdaj na področju mobilne telefonije. Bi jim kar verjeli, ker bodo drobnogledi uporabnikov, predvsem tistih, ki so ostali brez lanskega nesojenega phableta Note 7, pri novem Samsungovem paradnem phabletu gotovo usmerjeni prav na akumulator.

Čeprav ima zaslon z diagonalo kar 6,3 palce oziroma 16 centimetrov, so tisti, ki so pametni telefon Samsung Galaxy Note 8 že držali v dlani, opazili, da se zdi manjši in bolj obvladljiv kot iPhone 7 Plus, katerega zaslon počez meri "samo" 15 centimetrov (5,5 palcev). Razlog za to je predvsem Samsungovo prizadevanje, da bi s sprednje strani naprave umaknil čim večji del robov, ki obdajajo zaslon.  | Foto: Reuters Čeprav ima zaslon z diagonalo kar 6,3 palce oziroma 16 centimetrov, so tisti, ki so pametni telefon Samsung Galaxy Note 8 že držali v dlani, opazili, da se zdi manjši in bolj obvladljiv kot iPhone 7 Plus, katerega zaslon počez meri "samo" 15 centimetrov (5,5 palcev). Razlog za to je predvsem Samsungovo prizadevanje, da bi s sprednje strani naprave umaknil čim večji del robov, ki obdajajo zaslon. Foto: Reuters

Prvi Samsungov dvojni (hrbtni) fotoaparat

Čeprav se pri večini lastnosti telefona Galaxy Note 8 (procesorju, pomnilniku, zaslonu, videzu) ni mogoče znebiti občutka, da smo jih že nekje videli - pri pomladnih modelih Galaxy S8 in S8+, namreč - pa Samsung takšnega fotoaparata, kot ga ima Note 8, še ni naredil. Gre za prvi dvojni fotoaparat na katerem koli pametnem telefonu znamke Samsung. 

Galaxy Note 8 že tako izrednim fotografskim sposobnostim serije Galaxy S8, ki po mnenju strokovnjakov kroji vrh telefonske fotografije, dodaja drugo lečo, s katero bo lahko uporabnik ustvaril še boljši učinek "bokeh" (motiv izostren, ozadje zamegljeno).

Obe leči podpirata optično stabilizacijo slike, Samsung pa trdi, da bo omenjeni učinek mogoče doseči tudi pri veliki digitalni povečavi, česar tekmeci - tukaj so pri Samsungu izpostavili Applov iPhone 7 Plus - ne znajo najbolje. Serija Galaxy Note je sicer tradicionalno Samsungovo lovljenje zadnjega prodajnega vlaka pred predstavitvijo novih pametnih telefonov iPhone, kar Apple praviloma stori v začetku septembra. | Foto: Samsung.com Obe leči podpirata optično stabilizacijo slike, Samsung pa trdi, da bo omenjeni učinek mogoče doseči tudi pri veliki digitalni povečavi, česar tekmeci - tukaj so pri Samsungu izpostavili Applov iPhone 7 Plus - ne znajo najbolje. Serija Galaxy Note je sicer tradicionalno Samsungovo lovljenje zadnjega prodajnega vlaka pred predstavitvijo novih pametnih telefonov iPhone, kar Apple praviloma stori v začetku septembra. Foto: Samsung.com

Okrepljeno pisalo S Pen med glavnimi aduti

Note ne bi bil Note, če iz spodnjega roba naprave ne bi bilo mogoče izvleči pametnega svinčnika S Pen, ki omogoča še preciznejše tapkanje po zaslonu. Največja novost, ki jo S Pen prinaša v tej generaciji serije Galaxy Note, je odprtje beležnice za hitre zapiske, če paličico na dam privlečemo takrat, ko je naprava v mirovanju. 

Samsung Galaxy Note 8 bo uporabnika tako kot njegovi predhodniki opozoril, če bo paličico pozabil vstaviti nazaj v telefon oziroma se bo od nje preveč oddaljil. | Foto: Samsung.com Samsung Galaxy Note 8 bo uporabnika tako kot njegovi predhodniki opozoril, če bo paličico pozabil vstaviti nazaj v telefon oziroma se bo od nje preveč oddaljil. Foto: Samsung.com Kdaj ga bo mogoče kupiti? Samsung Galaxy Note 8 na večini trgov izide 15. septembra. Priporočena maloprodajna cena za slovenski trg je 999 evrov, a bodo operaterji v svojih ponudbah v zameno za zvestobo naročniškega razmerja gotovo to številko malo zmanjšali. Pri nas bosta na voljo črna in zlata barva.

Samsung bo vsem kupcem v Sloveniji (in še nekaterih državah), ki se odločijo za nakup do 15. septembra v predprodaji pri enem od slovenskih operaterjev, torej tudi Telekomu Slovenije, ali enem od dveh velikih slovenskih tehničnih trgovcev podaril postajo DeX, ki mobilni telefon skoraj nadgradi do polnovrednega računalnika - poglejte, kako.

Cena, čeprav bo marsikdo ob njen vzdahnil, niti ni presenečenje. V tem trenutku najdražji dosegljivi Samsung, model Galaxy S8+, v prodaji brez sklenitve naročniškega razmerja stane zelo blizu 900 evrov, zato dodatni stotak že ob večjem zaslonu in izboljšanim fotoaparatom ne bi smel presenetiti. 

Oglejte si še nekaj fotografij pametnega telefona Samsung Galaxy Note 8:

Samsung Galaxy Note 8 | Foto: Samsung.com Foto: Samsung.com Samsung Galaxy Note 8 | Foto: Reuters Foto: Reuters Samsung Galaxy Note 8 | Foto: Reuters Foto: Reuters

Preberite tudi:

Preizkusili smo pametni telefon Samsung Galaxy S8+. Je trenutno najboljši na slovenskem trgu?

Ne spreglejte