Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
21. 4. 2017,
17.58

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,10

5

Natisni članek

Vtisi Vtisi Samsung Samsung Galaxy S8 Plus pametni telefon Android

Petek, 21. 4. 2017, 17.58

2 meseca

Prvi vtisi: Samsung Galaxy S8+

Samsungova osmica z veliko plusi

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,10

5

Samsung Galaxy S8+ | Foto Srdjan Cvjetović

Foto: Srdjan Cvjetović

Z osmo družino pametnih telefonov Galaxy S je južnokorejskemu proizvajalcu Samsung tudi tokrat uspelo premakniti letvico svojih visokih standardov – navzgor, seveda.

Pametni telefoni, zlasti tisti v najvišjem razredu, so že nekaj let tako dovršeni, da je njihovim proizvajalcem težko vsako leto zagotoviti nekaj pretresljivo novega in boljšega, s čimer bi zadovoljne lastnike lanskih in predlanskih modelov prepričali o zamenjavi.

A to ne pomeni, da se ne trudijo – in jim pri tem vendarle uspe narediti kar nekaj bombončkov, zaradi katerih se je celo lastnikom novejših modelov precej težje upreti skušnjavi zamenjave. Samsung Galaxy S8+, večji (in dražji) od dveh Samsungovih letošnjih silakov v svetu pametnih mobilnih telefonov, je odličen primer in dokaz te trditve.

Dve leti pravi čas za nov pametni telefon?

Na Samsungovih svetovnih dogodkih sem od visokih evropskih predstavnikov podjetja večkrat (sicer neuradno) slišal, da njihov razvoj nekako temelji na pričakovanjih, da bi uporabniki svoje pametne mobilne telefone zamenjali na dve leti (kar odlično sovpada z obdobji vezave naročniškega razmerja, ki jih mobilni operaterji pogojujejo v zameno za ugodnejšo nakupno ceno).

Primerjava velikosti: levo Samsung Galaxy S8+, desno Samsung Galaxy S8 | Foto: Bojan Puhek Primerjava velikosti: levo Samsung Galaxy S8+, desno Samsung Galaxy S8 Foto: Bojan Puhek

Zaslon osvojil že (skoraj) vso sprednjo stran

Novi možnosti zaklepanja zaslona sta s prepoznavo obrazo in prepoznavo šarenice, a je druga veliko bolj varna, na kar opozarja tudi proizvajalec. | Foto: Srdjan Cvjetović Novi možnosti zaklepanja zaslona sta s prepoznavo obrazo in prepoznavo šarenice, a je druga veliko bolj varna, na kar opozarja tudi proizvajalec. Foto: Srdjan Cvjetović Lahko jim kar verjamemo, od (takrat) odlične šestice do danes je osmica, zlasti njen večji bratec s plusom, kar lepo napredovala. Tudi s popolnejšim izkoristkom sprednje strani, ta zdaj (skoraj) v celoti, vsekakor v večjem deležu kot prej, izkorišča zaslon, ki pa je vidno daljši kot pri predhodnikih: njegova višina je malo več kot dvakratna širina, nalašč za številne ikone in widgete, s katerimi tako radi polnimo domače zaslone. Celo Samsungovega imena oziroma logotipa na sprednji strani telefona Galaxy S8+ ni več!

Samsung S8+ je tako ob polni izkoriščenosti sprednje strani za zaslon približno enako velik kot predhodnik S7 edge ali konkurenčni Applov iPhone 7 Plus, a ima od obeh večji zaslon.

Slovo od tipke spredaj, selitev čitalnika za prstne odtise

Zaradi popolnega izkoristka sprednje strani za zaslon posledično ni več fizične tipke na sprednjem delu telefona, njeno funkcionalnost je prevzela mehka tipka na zaslonu na dotik.

Premakniti si je moral tudi čitalnik prstnih odtisov: zdaj je doma na zadnji strani, a ne v sredini, temveč ob fotoaparatu, na kar se bo treba navaditi. Med učenjem, ko smo ga "na slepo" iskali s prstom, smo kdaj preveč pretipali tudi oči fotoaparata, zato tega ne pozabite, preden boste morda razočarani nad kakšnim posnetkom, ki ne bo kristalno jasen.

Samsung Galaxy S8+ izkorišča skoraj vso sprednjo stran za zaslon, zato se je tipka na sprednji strani poslovila, čitalec prstnih odtisov pa se je preselil na hrbtno stran. | Foto: Bojan Puhek Samsung Galaxy S8+ izkorišča skoraj vso sprednjo stran za zaslon, zato se je tipka na sprednji strani poslovila, čitalec prstnih odtisov pa se je preselil na hrbtno stran. Foto: Bojan Puhek

Vidim te!

Če pa bi za odklepanje zaslona raje pogledali telefon, kot pa da se dotaknete čitalnika prstnih odtisov, ima S8+ (in najbrž tudi S8) možnost razpoznave obraza, ki je predhodnik S7 še ni imel.

Toda vedite: ob pomanjkljivi svetlobi je razpoznava lahko uspešna ali pa tudi ne, prelisičimo ga z dovolj dobro fotografijo. Samsung zato v nastavitvah opozarja, da raven varnosti z razpoznavo obraza ni na (naj)višji ravni, prijateljem biometrike pa je poleg razpoznave s prstnimi odstisi na voljo tudi razpoznavanje s šarenico, kar je bistveno varnejše kot razpoznava obraza..

K prefinjenemu vtisu oblikovanja pripomore tudi kovinska zadnja stran, ki pa vendarle ni skladišče prstnih odtisov in preostalih neželenih vzorcev. Tudi sicer je njegova oblika, kjer izstopajo zaobljeni robovi in že prej omenjeni zaslon čez celo sprednjo stran, na pogled prav prijetna.

Lep že na zunaj, še lepši z zaslonom

V prikaz Always-On je zdaj mogoče vključevati tudi lastne fotografije. | Foto: Srdjan Cvjetović V prikaz Always-On je zdaj mogoče vključevati tudi lastne fotografije. Foto: Srdjan Cvjetović Lepa ni samo zunanjost – prikaz zaslona Super AMOLED je lep in kontrasten in celo dobro kljubuje močni dnevni osvetlitvi ob sončnih dnevih. Barve so žive, jih je pa mogoče prilagoditi okusu uporabnika (tudi) s prednastavljenimi načini zaslona v nastavitvah.

Novo nastavitev je dobil tudi prikaz Always-On: tisti, ki ga je Samsung vpeljal že pri predhodniku S7 in omogoča prikaz osnovnih podatkov tudi, ko je zaslon zaklenjen in telefon miruje. Zdaj je vanj mogoče dodati izbrano lastno sliko oziroma fotografijo, kar je dobrodošel priboljšek.

Samsung Galaxy s8+ nima zaobljenega podaljška zaslona, kot so ga imeli predhodniki z oznako edge (rob), a zato to rešuje programsko: samo potegnite s prstom navznoter nekje pri sredini višine desnega roba. Za nekatere je ta sladkorček nepogrešljiv, drugim pa redko pride prav – na voljo pa je vsem.

Fotogalerija
1 / 12
Fotografije, posnete s privzetimi nastavitvami pametnega telefona Samsung Galaxy S8+ - brez kakršnekoli naknadne obdelave

Bixby: novost, ki svoj vrhunec še pričakuje

Bixby bo v bližnji prihodnosti gotovo zmogel več kot danes. | Foto: Srdjan Cvjetović Bixby bo v bližnji prihodnosti gotovo zmogel več kot danes. Foto: Srdjan Cvjetović Ena od največjih novosti, ki jo omenjajo ob obeh novih osmicah, je Samsungov virtualni asistent Bixby – zagotovo najmočnejši Samsungov odgovor do zdaj na Applovega konkurenčnega asistenta Siri.

Čeprav se obeti o Bixbyjevi ustrežljivosti, kontekstualni občutljivosti in ubogljivosti slišijo zelo privlačno, je ob tem tudi vendarle tudi veliki "toda". Pravzaprav dva.

Prvi je ta, da vsi glasovni pripomočki na sploh najprej najdejo svoje mesto med "velikimi" jeziki (kjer slovenščine pač ni) in do "manjših" jezikov pridejo veliko pozneje – ali sploh ne. Drugi je ta, da mora Bixby celo v svoji domači angleščini opraviti še kakšen dodaten tečaj – raven zanesljivosti njegovega delovanja še ni takšna, kot bi si želeli.

Zdravilo je preprosto – ne vklopite ga. Za zdaj. Celo posebno tipko na levi strani, ki je namenjena Bixbyju, je mogoče z malo zvijačami menda preprogramirati (sami tega nismo naredili), čeprav je to uradno onemogočeno. Ampak ne obrnite hrbta Bixbyju – ko ga bodo izboljšali, si upamo trditi, da nam bo hitro zlezel pod kožo ter polepšal in olajšal vsakdan.

Bixby Vision obeta, da bo razpoznaval namesto nas

Če ga pa le vklopite, vam bo Bixby že zdaj kot zvesta tajnica postregel z osebno prilagojenim zaslonom, kjer bodo med drugim koledar za ta dan, opomniki, vremenske razmere, izbrane novice iz storitve Flipboard, ki združuje številne tuje medije … Torej to, kar zna že Google Now.

A vedite, da bo nekoč, obljublja Samsung, zmogel še veliko, veliko več. Obetavna in menda že (deloma) delujoča je možnost Bixby Vision, ki je nismo imeli časa preizkusiti, a obljublja, da bo razpoznal to, kar vidi. Če mu bo res uspelo, bo to skrajšalo številna dnevna opravila in spletna iskanja – radi se bomo pustili presenetiti ob kateri od naslednjih programskih nadgradenj.

Videoposnetka, ustvarjena na vlaku med postajališčem Ljubljana Stegne in železniško postajo Ljubljana s privzetimi nastavitvami pametnega telefona Samsung Galaxy S8+

Priden do poznega večera

V primerjavi s predhodnikom Galaxy S7 edge, ki ima podaljšan rob zaslona, ima Galaxy S8+ podaljšan rob programsko. | Foto: Srdjan Cvjetović V primerjavi s predhodnikom Galaxy S7 edge, ki ima podaljšan rob zaslona, ima Galaxy S8+ podaljšan rob programsko. Foto: Srdjan Cvjetović Bixby pa je, po naših prvih vtisih sodeč, na srečo edina lastnost novih dveh osmic, ki (še) ne bo v celoti (ali skoraj toliko) izpolnila vseh uporabniških pričakovanj skladno z opisi proizvajalca.

Zaslon Plusa je kar velik, diagonala njegovega zaslona meri 6,2 palca (15,7 centimetra), kar je 0,4 palca oziroma en centimeter več kot pri S8 brez plusa, a je z malo navajanja še vedno povsem lepo obvladljiv za ravnanje z eno roko.

Naš preizkušanec s plusom je deloval hitro in mu moči, shranjene v polnem akumulatorju, niso omagale niti po celem dnevu razmeroma intenzivne rabe z veliko časa, ko je bil dejaven največji porabnik energije – zaslon.

Zagotovo pomaga, da ima S8+ v primerjavi z modelom S8 zmogljivejši akumulator: 3500 miliamperskih ur ali 500 miliamperskih ur več. S hitrim polnjenjem (obvezen priložen napajalnik) smo ga napolnili od skoraj nič do sto odstotkov v manj kot eni uri in četrt.

Ne zavrzite še starih dobrih slušalk

Polnjenje akumulatorja in kabelska računalniška komunikacija potekata prek simetričnega vhoda USB-C, a so vendarle ohranili tudi dobri stari 3.5-milimetrski priključek za dobre stare slušalke (ali tiste priložene s podpisom AKG). Obe osmici sta, enako kot predhodnik S7, odporni na vodo in prah, kot veleva standard IP68 – vsem nerodnim padcem v vodo bosta zagotovo kos.

Kamera na zadnji strani ni doživela večjih sprememb od tiste na S7, ki je že bila zelo dobra. Samsung navaja, da so izboljšali programsko obdelavo fotografiranja in snemanja, zaradi česar je zajem zdaj hitrejši – med našim hitrim preizkusom nismo opazili, da ne bi bilo tako. Zato je izboljšan sprednji fotoaparat, kar bodo ljubitelji selfijev zagotovo cenili.

Veliko prostora, nadgrajen vmesnik

Shrambnega prostora je na pametnem telefonu Samsung Galaxy S8+ kar za 64 gigabajtov (minus sistemske vsebine), a komur to ni dovolj, si lahko omisli dodatno pomnilniško kartico za do dodatnih 256 gigabajtov.

Čeprav ima Samsung Galaxy S8+ večji zaslon od svojega predhodnika in tekmecev, imajo zunanje mere skoraj vsi omenjeni enake. | Foto: Bojan Puhek Čeprav ima Samsung Galaxy S8+ večji zaslon od svojega predhodnika in tekmecev, imajo zunanje mere skoraj vsi omenjeni enake. Foto: Bojan Puhek

Samsungov uporabniški vmesnik TouchWiz je doživel oblikovno prenovo, tudi ta je zdaj videti nekako bolj gosposko umirjen v primerjavi s predhodnikom S7.

Samsung S8+ je vsega spoštovanja vreden resen kandidat za letošnji najboljši telefon. Postavlja visoke standarde zmogljivosti, vzdržljivosti, oblikovne všečnosti in še marsičesa. | Foto: Bojan Puhek Samsung S8+ je vsega spoštovanja vreden resen kandidat za letošnji najboljši telefon. Postavlja visoke standarde zmogljivosti, vzdržljivosti, oblikovne všečnosti in še marsičesa. Foto: Bojan Puhek Pa še tiste vsiljene aplikacije, ki jih ni mogoče odstraniti, ker so označene kot sistemske, je zdaj mogoče onemogočiti veliko hitreje – to ni tako majhna novost.

Vse na visoki ravni

Samsung S8+ je vsega spoštovanja vreden resen kandidat za letošnji najboljši telefon. Postavlja visoke standarde zmogljivosti, vzdržljivosti, oblikovne všečnosti in še marsičesa – kar ima tudi svojo ceno.

Za napravo, na katero je Samsung prenesel največ, kar (odlično) zna, je postavil tudi najvišjo ceno med vsemi svojimi pametnimi telefoni. Takšno, da bo moral vsak pri sebi presoditi, ali ta opravičuje oziroma še omogoča nadgradnjo ali zamenjavo. Za tolažbo ali lažjo odločitev: pri mobilnih operaterjih je ob vezavi naročniškega razmerja ta lahko nekoliko nižja.

Ne delamo si iluzij, da smo s temi prvimi vtisi našli, preizkusili in zajeli vse novosti, ki jih je osmica s plusom (in tudi tista brez njega) prinesla. Navidezne resničnosti se nismo niti dotaknili, za nekoga pa bo na primer to ključno.

Vsekakor pa je S8+ uspelo ponuditi kar nekaj novega v primerjavi z lanskima sedmicama, za kateri se nam je lani zdelo, da bosta težko dobili prepričljivega naslednika. A nedvomno sta ga.

Ne spreglejte