Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
12. 10. 2016,
13.38

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

eksplozija litij.ion Citroen Peugeot baterija akumulator mobilne naprave pametni telefoni Samsung Galaxy Note 7 Samsung Kemijski inštitut Robert Dominko kemija Zeleni avtomoto

Sreda, 12. 10. 2016, 13.38

6 let, 6 mesecev

Robert Dominko, vodja laboratorija za moderne baterijske sisteme na Kemijskem inštitutu v Ljubljani

Avtomobili si ne morejo privoščiti takšnih akumulatorjev, kot jih imajo mobilne naprave!

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
Robert Dominko, Kemijski inštitut, Ljubljana | Foto Jernej Stare

Foto: Jernej Stare

Vsak izdelek je v teoriji nevaren, a moramo po drugi strani razumeti, kakšne so razsežnosti tveganja in nevarnosti, ter ne zganjati odvečne panike, Samsungove težave z eksplozivnimi in vnetljivimi akumulatorji v pametnem telefonu Note 7 komentira strokovnjak za baterijske sisteme. 

V Sloveniji bi težko našli osebo, ki se na akumulatorje, zlasti litij-ionske, spozna bolje kot vodja laboratorija za moderne baterijske sisteme na Kemijskem inštitutu v Ljubljani Robert Dominko. Svoje dolgoletno raziskovalno delo namenja razvoju novih spojin, kompozitov in karakterizacijskih metod prav na področju litij-ionskih akumulatorjev ter vpeljave novih načinov shranjevanja energije. S svojimi dosežki na področju materialov za shranjevanje in pretvorbo energije se je uveljavil v svetovnem merilu. Med drugim je koordinator evropskega projekta Helis, katerega cilj je razvoj akumulatorja za električna vozila. V tem sodelujejo raziskovalci iz sedmih držav in tudi avtomobilski proizvajalec PSA Peugeot Citroën.

Kaj menite, da povzroča eksplozije in vžige nekaterih akumulatorjev v Samsungovem najnovejšem in funkcijsko najnaprednejšem pametnem telefonu Galaxy Note 7?
To, kar se dogaja s temi telefoni, je na podlagi poročanj in po mojem mnenju konstrukcijska napaka v akumulatorju. Najverjetneje pozitivna in negativna elektroda nista ustrezno uravnovešeni, zato prihaja do pojava nalaganja litija v obliko dendridov, kar posledično vodi do kratkega stika v akumulatorju.

"Nekateri akumulatorji so zasnovani za pregrevanje in imajo temu primerne dodatke. Avtomobilska industrija si preprosto ne more privoščiti takšnih akumulatorjev, kot jih imajo mobilne naprave. Avtomobili morajo imeti veliko bolj zanesljive in vzdržljive akumulatorje." | Foto: Jernej Stare "Nekateri akumulatorji so zasnovani za pregrevanje in imajo temu primerne dodatke. Avtomobilska industrija si preprosto ne more privoščiti takšnih akumulatorjev, kot jih imajo mobilne naprave. Avtomobili morajo imeti veliko bolj zanesljive in vzdržljive akumulatorje." Foto: Jernej Stare

Danes ima skoraj vsak od nas mobilni telefon in skoraj vsi imajo litij-ionske akumulatorje. Ali torej nosimo potencialne bombe v svojih žepih?
Litij-ionski akumulator je sorazmerno nevarna stvar, po drugi strani pa je v tistih v mobilnih napravah spravljene petkrat manj energije na enoto volumna in mase kot pri fosilnih gorivih. V teoriji je vsak izdelek nevaren, v praksi pa so akumulatorji, vgrajeni v Note 7, zelo, zelo majhen delež akumulatorjev, ki jih dnevno proizvajajo. Še med tistimi akumulatorji v Note 7 je v resnici izredno majhen delež tistih, ki imajo težave.

Ali bi se lastniki telefonov Note 7 ali katerekoli druge naprave z litij-ionskimi akumulatorji morali bati?
Ne vidim nobenega razloga za paniko. Fosilna goriva obvladamo že dolga leta, pa kljub temu vsak dan kje zagori kakšen avtomobil. Litij-ionski akumulatorji so v primerjavi s fosilnimi gorivi še mladi, zato jih še spoznavamo.

Ali so za eksplozije in vžige, o katerih poročajo mediji, na kakršenkoli način krivi uporabniki?
Po tem, kar vidimo, uporabniki niso nič krivi.

Koliko bi nas moralo skrbeti, ko opazimo, da se naš mobilni telefon nenavadno segreva? To se je najbrž vsakemu od nas zgodilo že vsaj enkrat …
Litij-ionski akumulatorji najbolje delujejo, ko je temperatura okolice med 20 in 30 stopinjami Celzija. Vsako ogrevanje akumulatorja pomeni, da se energija ne porablja za želeno delovanje naprave, temveč za neke stranske reakcije. Vsako pregrevanje je slabo, zato si moramo prizadevati, da ga preprečimo, na primer tako, da ne puščamo naprav z litijevimi akumulatorju na soncu.

"Ne vidim nobenega razloga za paniko. Fosilna goriva obvladamo že dolga leta, pa kljub temu vsak dan kje zagori kakšen avtomobil. Litij-ionski akumulatorji so v primerjavi s fosilnimi gorivi še mladi, zato jih še spoznavamo." | Foto: Jernej Stare "Ne vidim nobenega razloga za paniko. Fosilna goriva obvladamo že dolga leta, pa kljub temu vsak dan kje zagori kakšen avtomobil. Litij-ionski akumulatorji so v primerjavi s fosilnimi gorivi še mladi, zato jih še spoznavamo." Foto: Jernej Stare

Kako to, da preživijo akumulatorji, ko smo avtomobil v vročih poletnih dneh prisiljeni parkirati pod žgočim soncem?
Nekateri akumulatorji so zasnovani za pregrevanje in imajo temu primerne dodatke. Avtomobilska industrija si preprosto ne more privoščiti takšnih akumulatorjev, kot jih imajo mobilne naprave. Avtomobili morajo imeti veliko bolj zanesljive in vzdržljive akumulatorje. Pri mobilnih naprav veliko uporabnikov že po dveh letih razmišlja o menjavi naprave, uporabne pa so od tri do štiri leta. Po drugi strani pričakujemo daljšo življenjsko dobo avtomobilov, kar odraža tudi povprečna starost avtomobilov na slovenskih cestah. Marsikdo pričakuje, da bo tudi akumulator zdržal toliko časa. Električna vozila bodo ta pričakovanja še povišala – BMW že daje osem let garancije.

Torej vas ne skrbi, da se vam bo v žepu mobilni telefon vnel ali celo eksplodiral?
Res ni potrebe po paniki. Proizvajalec mora to tveganje in nevarnost gotovo čim prej zanesljivo odpraviti, tu ni dvoma. Po drugi strani je Samsung do zdaj naredil več milijonov naprav Note 7, le okrog sto akumulatorjev pa je problematičnih. To so pač inženirske napake, ki se dogajajo. Ne gre samo za Samsungovo težavo, čeprav je zdaj res najbolj izpostavljen. Brez panike je tej težavi vendarle treba čim prej priti do dna.

Ne spreglejte