Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
23. 4. 2019,
18.12

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,30

28

Natisni članek

ogljikov dioksid Nemčija CO2 vodik metan električna vozila

Torek, 23. 4. 2019, 18.12

5 let

Katero pogonsko gorivo je za okolje najmanj moteče

Nemški raziskovalci: električna vozila niso okoljsko najprijaznejša

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,30

28

Električni avtomobil, polnilna postaja, polnjenje | Zakaj nimajo vse obetavne tehnologije in z njimi povezani potencialni energenti enake podpore uradne politike, se sprašujejo nemški avtorji raziskave. | Foto Reuters

Zakaj nimajo vse obetavne tehnologije in z njimi povezani potencialni energenti enake podpore uradne politike, se sprašujejo nemški avtorji raziskave.

Foto: Reuters

V skupnem seštevku električna vozila ne bodo bistveno prispevala k manjšanju izpustov ogljikovega dioksida v Nemčiji, opozarjajo v novi raziskavi nekateri nemški znanstveniki, ki predlagajo boljše rešitve.

Ob upoštevanju trenutno uporabljanih energetskih virov v Nemčiji in porabe energije za proizvodnjo in polnjenje akumulatorjev v električnih vozilih so izpusti ogljikovega dioksida električnih vozil v najboljšem primeru samo malo večji kot pri vozilih na dizelski pogon, sicer pa veliko višji.

Kitajska električna vozila Tesla
Avtomoto Kitajska proti svetu: električna revolucija grozi največjim proizvajalcem

Izračun mora biti celovit

Tako so sklenili v nedavno objavljeni raziskavi, ki jo podpisujejo profesor fizike na univerzi v Kölnu Christoph Buchal, strokovnjak za energijo münchenskega instituta za ekonomske raziskave Ifo Hans-Dieter Karl ter nekdanji predsednik omenjenega instituta in upokojeni profesor münchenske univerze Ludwig-Maximilians-Universität Hans-Werner Sinn.

Ali so električna vozila upravičeno razvrščena med vozila, ki ne proizvajajo izpustov ogljikovega dioksida? | Foto: Gregor Pavšič Ali so električna vozila upravičeno razvrščena med vozila, ki ne proizvajajo izpustov ogljikovega dioksida? Foto: Gregor Pavšič

V raziskavi so podrobneje računsko opredelili vpliv sodobnega električnega vozila in sodobnega vozila na dizelski pogon na izpuste ogljikovega dioksida. Ob tem so upoštevali tudi izpuste, ki nastajajo pri proizvodnji akumulatorjev za električna vozila, in alternativne vire energije za proizvodnjo električne energije.

Električni avtomobil, polnilna postaja, polnjenje
Novice Električni avtomobili: odkrili resno grožnjo, na katero ne opozarja nihče

Za avtorje raziskave sta vodik in zeleni metan najdolgoročnejša rešitev

Eden od njihovih rezultatov je, da so že z današnjimi tehnologijami izpusti vozil, ki jih poganja naravni plin, skoraj za tretjino nižji kot pri vozilih z dizelskim pogonom. Profesor Buchal je ob tem poudaril dodatno dolgoročno prednost tehnologije, ki izkorišča vodik in metan: "Omogoča shranjevanje morebitnih presežkov vetrne in sončne energije, teh bo pa vedno več z naraščajočim deležem obnovljivih virov energije."

Ob upoštevanju trenutno uporabljanih energijskih virov v Nemčiji in porabe energije za proizvodnjo in polnjenje akumulatorjev v električnih vozilih so izpusti ogljikovega dioksida električnih vozil v najboljšem primeru samo malo višji kot pri vozilih na dizelski pogon, sicer pa veliko višji, opozarja nemška raziskava. | Foto: Reuters Ob upoštevanju trenutno uporabljanih energijskih virov v Nemčiji in porabe energije za proizvodnjo in polnjenje akumulatorjev v električnih vozilih so izpusti ogljikovega dioksida električnih vozil v najboljšem primeru samo malo višji kot pri vozilih na dizelski pogon, sicer pa veliko višji, opozarja nemška raziskava. Foto: Reuters

Ravno zato avtorji raziskave vidijo vodik in "zeleni" metan kot dolgoročno najprijaznejši energent, na poti do teh energentov pa zdaj kot idealen prehodni energent vidijo naravni plin.

hyundai kona electric
Avtomoto Norveška električna norija: že 30 tisoč prednaročil

Elektrika za akumulatorje prav tako ustvarja izpuste ogljikovega dioksida

V omenjeni raziskavi avtorji kritizirajo stališče Evropske unije, ki električna vozila uvršča med vozila brez izpustov ogljikovega dioksida.

Pri vrednotenju vpliva na okolje je treba upoštevati tudi izpuste ogljikovega dioksida, ki ob uporabi običajnih energijskih virov nastanejo pri proizvodnji električne energije, s katero se polnijo akumulatorji električnih vozil, opozarjajo nemški avtorji raziskave. | Foto: Gregor Pavšič Pri vrednotenju vpliva na okolje je treba upoštevati tudi izpuste ogljikovega dioksida, ki ob uporabi običajnih energijskih virov nastanejo pri proizvodnji električne energije, s katero se polnijo akumulatorji električnih vozil, opozarjajo nemški avtorji raziskave. Foto: Gregor Pavšič

Opozarjajo, da poleg izpustov ogljikovega dioksida pri proizvodnji teh vozil skoraj vse članice Evropske unije proizvajajo znatne količine izpustov ogljikovega dioksida, ko iz običajnih energentov proizvajajo električno energijo, s katero se polnijo akumulatorji električnih vozil.

električna polnilnica
Novice Vsako leto dvakrat več elektrike za električna vozila

Za enako obravnavo vseh obetavnih tehnologij

Kritični so tudi do prevelike pozornosti, namenjene električnim vozilom, in zanemarjanja drugih tehnologij in z njimi povezanih energentov, kot sta vodik in zeleni metan, ki prav tako kažejo velik potencial. "Nemška zvezna vlada bi morala enako obravnavati vse tehnologije in na enak način promovirati tudi rešitve, ki vključujejo vodik in metan," je med drugim poudaril Sinn.

Volkswagen e-golf - prenova
Avtomoto Električna vozila: v Evropi prodajne številke vsak mesec višje
Avtomoto Prvi električni volvo bo predstavljen še letos
Avtomoto Toyotin prvi električni avto: bo to C-HR?
Ne spreglejte