Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 10. 2017,
6.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,85

3

Natisni članek

električna vozila Kitajska

Ponedeljek, 2. 10. 2017, 6.00

6 let, 6 mesecev

Kitajska proti svetu: električna revolucija grozi največjim proizvajalcem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,85

3

Kitajska električna vozila Tesla | Foto Reuters

Foto: Reuters

Kitajska vlada je julija letos proizvajalce vozil obvestila, da bodo v prihodnjem letu zaostrili politiko do avtomobilov z motorjem na notranje izgorevanje in pospešili prodajo električnih vozil. Potem ko so se pritožili praktično vsi proizvajalci, razen ameriške Tesle, so kitajske oblasti načrt premaknile za eno leto in nekoliko ublažile strah največjih proizvajalcev.

Eno leto priprav, potem brez popuščanja

Kitajska vlada je pred časom šokirala proizvajalce vozil s svojim načrtom o pospešeni prodaji električnih vozil. Med največjimi nasprotniki zakona sta bila Volkswagen in Ford, ki v tej državi prodata izjemno veliko vozil. Po prvotnih načrtih bi morali v prihodnjem letu vsi, ki želijo na kitajskih tleh prodajati vozila z motorjem na notranje izgorevanje, na letni ravni od vseh prodanih avtomobilov prodati vsaj osem odstotkov električnih vozil. Po pritožbah proizvajalcev so zdaj načrt za eno leto premaknili.

V letu 2019 bodo morali tuji proizvajalci prodati vsaj deset odstotkov električnih vozil. | Foto: Gregor Pavšič V letu 2019 bodo morali tuji proizvajalci prodati vsaj deset odstotkov električnih vozil. Foto: Gregor Pavšič

Na največjem avtomobilskem trgu na svetu bodo leta 2019 proizvajalci v okviru programa NEV začeli zbirati kreditne točke. Do konca leta bodo morali prodati vsaj deset odstotkov električnih vozil, v letu 2020 pa se bo ta delež dvignil na 12 odstotkov. Vsi, ki v državi prodajo več kot 30 tisoč običajnih vozil, bodo morali ta pravila upoštevati, drugače bodo morala podjetja kupovati kreditne točke ali plačati visoke kazni. Pozitivne kreditne točke se lahko iz leta 2019 prenesejo v prihodnje leto.

Ideja sledi načrtom Velike Britanije in Francije 

Kitajska želi do leta 2030 močno omejiti izpuste škodljivih emisij in zmanjšati vse večje onesnaževanje zraka. Za podobno radikalne načrte so se odločili že v Veliki Britaniji in Franciji, kjer želijo v prihodnjih letih iz središč glavnih mest popolnoma izgnati vozila z motorji na notranje izgorevanje.

Alternativni viri energije naj bi poganjali več kot 200 milijonov vozil, ki bodo zapeljala na ceste, s čimer bodo zmanjšali vse večjo odvisnost od uvoza nafte. Trenutno so največji prodajalci električnih vozil na Kitajskem predvsem domači proizvajalci, ki bodo s tem načrtom pridobili še večjo moč. Ob razkritju načrta so močno poskočile delnice kitajskega proizvajalca BYD, ki ga finančno podpira tudi Warren Buffett.

Pri Tesli načrt podpirajo

Že ob predstavitvi prvega načrta je Tesla prikimavala kitajski vladi. Ker bodo njihove tovarne kmalu začele obratovati s polno kapaciteto, si povečano prodajo lahko privoščijo. Svoj kos pogače želijo tudi pri Nissanu in General Motorsu, kitajski Geely pa že žanje dobre uspehe, tudi na račun bogatih državnih davčnih olajšav.

Kitajski BYD je v letošnjem letu prodal največ električnih vozil. Med njimi je zelo priljubljen model EV300. | Foto: byd Kitajski BYD je v letošnjem letu prodal največ električnih vozil. Med njimi je zelo priljubljen model EV300. Foto: byd

Trenutno je na Kitajskem največji prodajalec električnih vozil BYD. V prvih sedmih mesecih so prodali 46.855 vozil in si v polletju prislužili 30 tisoč kreditnih točk. Na drugem mestu je Beijing Electric Vehicle, hčerinsko podjetje državnega BAIC Motor, s prodajo 36.084 vozil. Za primerjavo - General Motors je od aprila prodal vsega 738 elektrificiranih vozil.

Tuji proizvajalci se želijo povezati z domačimi podjetji in s tem pospešiti prodajo. Ford se s podjetjem Anhui Zotye Automobile dogovarja za skupno proizvodnjo električnih vozil, Volkswagen pa je moči združil z družbo Anhui Jianghuai Automobile.

Ne spreglejte