Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 10. 2017,
11.42

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

4

Natisni članek

strategija prometa in goriv 2030 električna vozila

Torek, 24. 10. 2017, 11.42

6 let, 6 mesecev

Električna vozila: v Evropi prodajne številke vsak mesec višje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

4

Volkswagen e-golf - prenova | Foto Jure Gregorčič

Foto: Jure Gregorčič

Slovenija ni edina država, ki je uveljavila strategijo

Vlada je pred kratkim razburkala slovensko javnost s strategijo o alternativnih gorivih v prometnem sektorju, ki med drugim predvideva, da po letu 2030 v Sloveniji ne bo več dovoljena prva registracija avtomobilov z notranjim izgorevanjem na bencin ali dizel. Dovoljena meja izpusta CO2 pri novem avtu bo namreč 50 gramov na prevoženi kilometer.

Podobno strategijo so določili Nizozemci, o takih načrtih pa se resno pogovarjajo tudi na največjih evropskih avtomobilskih trgih, kot so Velika Britanija, Francija in celo Nemčija. Še najbolj so drzni Norvežani, ki so mejo pomaknili na leto 2025 in še za odtenek bolj pospešili prodajo električnih vozil.

Po letu 2030 v Sloveniji ne bo več dovoljena prva registracija avtomobilov z notranjim izgorevanjem na bencin ali dizel. Dovoljena meja izpusta CO2 pri novem avtu bo namreč 50 gramov na prevoženi kilometer. | Foto: Gregor Pavšič Po letu 2030 v Sloveniji ne bo več dovoljena prva registracija avtomobilov z notranjim izgorevanjem na bencin ali dizel. Dovoljena meja izpusta CO2 pri novem avtu bo namreč 50 gramov na prevoženi kilometer. Foto: Gregor Pavšič

September, najuspešnejši mesec v zgodovini Nemčije in Francije

September se je pokazal kot zelo uspešen mesec za prodajo elektrificiranih vozil. V Nemčiji in Franciji so zabeležili najvišjo prodajo in podrli vse rekorde. V Nemčiji so tako samo v tem mesecu prodali 5.365 priključnih hibridov, kar je 75 odstotkov več, kot so jih prodali septembra lani. Podobna zgodba je tudi v Franciji, kjer so septembra priključni hibridi prevzeli 2,1-odstotni tržni delež vseh novih prodanih vozil. Na 48 prodanih avtomobil je bil en priključni hibrid.

Francija v zadnjem času z ekspresno hitrostjo gradi in širi infrastrukturo, prejšnji mesec so postavili že 20. tisočo polnilno postajo. Skupaj so samo v septembru prodali 1.124 priključnih hibridov, 2.432 električnih vozil in 560 gospodarski električnih vozil, kar po številu prodanih vozil ni rekord. V juniju so prodali 4.521 vozil, vendar je bil takrat tržni delež le 1,73-odstotni. Renault Zoe ostaja kralj prodajnih številk, saj so prodali 1.267 enot, kar je več kot polovica vseh prodanih električnih vozil.

V Nemčiji se je tržni delež ustavil pri 1,86 odstotka, kar pomeni, da je bil vsak 54 prodanih avtomobil gnan s pomočjo elektrificiranega pogona. Izstopali sta dve znamki - BMW je prodal 1.031 enot (226 električnih vozil in 805 priključnih hibridov) in Volkswagen, ki je prodal 1.012 enot (575 električnih vozil in 437 priključnih hibridov). Vsi proizvajalci skupaj pa so v septembru prodali 3.118 priključnih hibridov (120 odstotkov več kot lansko leto) in 2.247 električnih vozil (37 odstotkov več kot v enakem obdobju lani).

Najbolje prodajani model je volkswagen e-golf, sledi BMW 225xe active tourer in audi a3 e-tron. Tesla je prodala 226 modelov S in 120 modelov X.

Volkswagen e-golf je bil najbolje prodajano električno vozilo v Nemčiji. | Foto: Jure Gregorčič Volkswagen e-golf je bil najbolje prodajano električno vozilo v Nemčiji. Foto: Jure Gregorčič

Koliko električnih vozil prodajo trgovci, koliko imajo testnih vozil za stranke?

Renault je letos do konca avgusta v Sloveniji prodal 66 električnih vozil, od tega 52 zoejev. Celotno prodajo so v primerjavi z lanskim letom skoraj podvojili. Neuradno bodo nekaj prenovljenih električnih kangoojev dostavil tudi slovenski pošti. V Sloveniji imajo šest pooblaščenih trgovcev za električna vozila, ki imajo tudi testna vozila.Uspešen je v Sloveniji tudi BMW, ki je do konca avgusta letos na slovenske ceste pripeljal novih 63 modelov i3.Tudi BMW je izbral tri tako imenovane i salone (Ljubljana, Kranj, Maribor) in jih opremil s testnimi modeli. Konkurenco na trgu električnih avtomobilov je letos popestril Hyundai. Uspeli so prodati vse razpoložljive električne ioniqe, kar pomeni 11 vozil. Nekaj dodatnih jih bodo dobavili in tudi prodali do konca leta. Hyundai ima za vse trgovce na voljo eno testno vozilo. Volkswagen je letos zaradi prenove e-golfa prodal šele 12 vozil, ta številka pa se bo do konca leta predvidoma še povečala. Skupno bo letos predvidoma na slovenske ceste zapeljalo 45 novih električnih volkswagnov. To bi pomenilo podvojitev lanske prodaje. Uvoznik znamke ima trenutno na voljo štiri testna vozila, kmalu pa bodo za svoje trgovce registrirali dodatnih 18 testnih e-golfov. S tem bodo vstopili v drugo fazo elektrifikacije svoje trgovske mreže, s katero želijo pospešiti izvajanje testnih voženj in promocijo elektromobilnosti.  

V Franciji je prodajni kralj med električnimi vozilo renault zoe. | Foto: Gregor Pavšič V Franciji je prodajni kralj med električnimi vozilo renault zoe. Foto: Gregor Pavšič

Pri nas je eden najbolj priljubljenih modelov BMW i3. | Foto: Gregor Pavšič Pri nas je eden najbolj priljubljenih modelov BMW i3. Foto: Gregor Pavšič  

Ne spreglejte