Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 10. 2017,
10.41

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

promet promet električna vozila

Sreda, 11. 10. 2017, 10.41

6 let, 6 mesecev

Nizozemska z letom 2030 prepoveduje prodajo vozil z motorjem na notranje zgorevanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Pariz javni promet | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Kar se je napovedovalo že dolgo časa, je zdaj postalo resničnost. Nova nizozemska vlada je predstavila podroben načrt za prihodnja leta, ki vključuje tudi pospešeno prodajo vozil na električni pogon. Za drzen korak so poskrbeli z napovedjo, da bodo z letom 2030 prepovedali prodajo novih bencinskih in dizelskih avtomobilov.

Drzne napovedi za prihodnost

Štiri koalicijske stranke so se od marca dalje dogovarjale glede skupnega političnega programa in po več kot 200 dneh dogovorov so končno našli skupni jezik. Javnosti so predstavili obširen načrt za prihodnost, kjer so opisali tudi, kako bodo z letom 2030 prepovedali prodajo novih bencinsko in dizelsko gnanih avtomobilov.

Nekateri lokalni mediji sicer poročajo, da bo vlada prepovedala prodajo vseh avtomobilov z motorjem na notranje zgorevanje, toda s pomočjo dodatnih pojasnil je razvidno, da bo z letom 2030 prepovedana prodaja samo novih avtomobilov z motorjem na notranje zgorevanje. Takšen zakon so napovedovali že lani, po vzoru norveške so omenjali celo leto 2025, toda na koncu so se odločili za manj ambiciozen načrt in prepoved premaknili na leto 2030.

Do uresničitve cilja jih čaka dolga pot

Pred Nizozemsko je dolga pot, saj je tržni delež električnih vozil manjši od dveh odstotkov, na razmeroma majhnem avtomobilskem trgu pa na letni ravni prodajo približno pol milijona novih avtomobilov. Cilj bodo začeli uresničevati s prihodom večjega števila električnih modelov. Trenutno ima največji tržni delež v državi med električnimi vozili tesla, kjer sta model S in model X prvi in drugi najbolje prodajani električni model v državi. Tretje najbolje prodajani model je hyundai ionic electric in četrti BMW i3.

Po državi se vozi približno osem tisoč Teslinih električnih avtomobilov, zato ni presenečenje, da je ameriški proizvajalec v Amsterdamu odprl tudi svoje predstavništvo. V mestu Tilburg ima še manjši obrat, kjer so pred kratkim opazili prvi evropski model 3. Poleg novega, cenovno dosegljivega Teslinega modela bo Nizozemcem na pomoč priskočila še nova generacija nissan leafa.

Nizozemska se je pridružila številnim državam, ki so že začele izvajati podobne načrte. Francija, Velika Britanija in Škotska so pred kratkim potrdile zakone, ki bodo pospešili prodajo električnih vozil in v daljni prihodnosti prepovedali prodajo novih vozil z motorjem na notranje zgorevanje.

Hyundai ioniq electric je tretji najbolje prodajani model na Nizozemskem, pred njim sta le tesla model S in model X. | Foto: Klemen Korenjak Hyundai ioniq electric je tretji najbolje prodajani model na Nizozemskem, pred njim sta le tesla model S in model X. Foto: Klemen Korenjak

Nizozemci nestrpno pričakujejo prihod druge generacije nissan leafa, ki bo prinesel daljši električni doseg za razmeroma dosegljivo ceno. | Foto: Nissan Nizozemci nestrpno pričakujejo prihod druge generacije nissan leafa, ki bo prinesel daljši električni doseg za razmeroma dosegljivo ceno. Foto: Nissan

Ne spreglejte