Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 9. 2017,
19.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,28

1

Natisni članek

internet prevara kraja kraja identitete

Ponedeljek, 11. 9. 2017, 19.00

6 let, 7 mesecev

Kako preprosto je na spletnih družbenih omrežjih ukrasti identiteto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,28

1

Že ko se pogovarjamo po telefonu, ne moremo biti vedno stoodstotno prepričani, da je oseba na drugi strani res tista, za katero se izdaja. Pri internetni komunikaciji je tovrstnih morebitnih zlorab še veliko več.

Goljufi gredo mnogokrat še korak dlje: do kraje identitete. In to se je zgodilo tudi gostji oddaje Dan. na Planet TV, odvetnici Aleksandri Štiblar. "Dvakrat so mi vdrli v moj zasebni profil na Facebooku, enkrat pa je nekdo izdelal nov profil z mojim imenom, priimkom, slikami. Na tem profilu objavlja slike in komentira v mojem imenu, jaz pa ne morem narediti prav nič," je povedala Štiblarjeva.

Oddaja Dan. vsak dan od ponedeljka do petka ob 17.00 na Planet TV.

Na internetu na sploh velja, da ni skoraj nobenega jamstva, da je kak vir verodostojen, ob tem pa so vse pogostejše tudi kraje identitete.



Nov profil v pičlih nekaj minutah

Profil na družbenem omrežju je mogoče ustvariti v nekaj minutah. Zlahka ga je mogoče tudi opremiti z všečnimi fotografijami, ukradenimi s spleta. Vse to so naši kolegi, ki na Siol.net in Planet TV skrbijo za družbena omrežja, naredili z elektronskim naslovom, ki je veljaven le nekaj minut.

Kako prepoznati lažni profil?

Zanesljivega recepta, kako ločiti pristni profil od lažnega, ni, a nekaj kazalnikov lahko pomaga. Na pristnih profilih vidimo fotografije, ki ustrezajo življenjskem slogu in ritmu pristnih lastnikov, ter imajo pristne prijatelje, še najbolje je, če tudi te poznamo.

Lažni profili so pogosto polni jezikovnih napak in obljubljajo stvari, ki realno niso mogoče. Še bolj kot v realnem svetu tudi na internetu velja: če je nekaj videti preveč privlačno, da bi bilo lahko res, skoraj zagotovo ne more biti res.

Katere prevare so najpogosterjše?

V studiu oddaje Dan. je tokrat gostoval tudi Daniel Fazlič, urednik vsebin družbenih omrežij na Siol.net in Planet TV. Pojasnil je, katere so najpogostejše prevare, ki jih je mogoče zaslediti na družbenih omrežjih, in kaj narediti, če postanete žrtev takšne prevare.

Kazni za podjetja se bodo močno zaostrile

Če se zgodita hekerski vdor in zloraba podatkov v podjetjih, ki upravljajo vaše osebne podatke, jih bodo zaradi malomarnosti že v prihodnjem letu čakale kazni do 20 milijonov evrov. S tem se korenito spreminja praksa varovanja osebnih podatkov.

Do zdaj za malomarnost ni bilo kazni

Podjetja, ki zbirajo osebne podatke, so se do zdaj držala le ohlapnih pravil. Kot pravi direktor podjetja Real Security Renato Uhl, se jim kakšnih posebnih sankcij ob zlorabi niti ni bilo treba bati. "Do zdaj je bilo tako, da če se je zgodila zloraba ali napad, pač nihče ni odgovarjal. Rekli so, da se je žal zgodil napad, to je bilo vse."

Kljub vse večji ozaveščenosti pa še vedno veliko podjetij na varno hrambo podatkov gleda le kot na nepotreben dodatni strošek. Zato so številni podjetniki postali žrtve izsiljevalskih virusov.

Hekerstvo se je tako iz nagajanja vse bolj prelevilo v organizirani kriminal. Vse večji posel so zato tudi storitve, ki preprečujejo napade in vdore. Tudi zato je mariborsko podjetje pred širitvijo in že išče nov kader.

Ne spreglejte