SiolNET. Digisvet Novice
3,25

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kaj je pametno storiti, preden se podate na Hrvaško

3,25

termometer

Hrvaška | Na Hrvaško lahko Slovenci od danes vstopamo tako rekoč brez omejitev, birokracijo, ki je potrebna zaradi ukrepov proti širjenju koronavirusa, pa so Hrvati z novo spletno aplikacijo poskusili zmanjšati na minimum. | Foto: Pixabay
Na Hrvaško lahko Slovenci od danes vstopamo tako rekoč brez omejitev, birokracijo, ki je potrebna zaradi ukrepov proti širjenju koronavirusa, pa so Hrvati z novo spletno aplikacijo poskusili zmanjšati na minimum. Foto: Pixabay

Hrvaška je v skladu z obljubo izpred nekaj dni v četrtek izdala spletno aplikacijo za hitrejši prehod državne meje v času trajanja ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Slovenci in prebivalci še devetih evropskih držav lahko po novem mejo s Hrvaško sicer prečkajo brez navajanja posebnega razloga. Pri vstopu v državo je še vedno potrebne nekaj birokracije, najhitrejši način, da se ji ognemo, pa je izpolnitev obrazca v aplikaciji, svetuje hrvaško notranje ministrstvo. 

Počivalšek na Hrvaškem Novice Počivalšek: Prehod meje s Hrvaško za turiste popolnoma sproščen s 1. junijem

Aplikacija na spletnem naslovu entercroatia.mup.hr je za zdaj na voljo v angleščini in hrvaščini, po besedah hrvaškega ministra za turizem Garija Capellija pa bo kmalu na voljo ne le v sedmih, kot je bilo rečeno sprva, temveč v dvanajstih različnih jezikih.

Hrvaška | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Kdor želi odpotovati na Hrvaško, obrazec v aplikaciji izpolni s svojimi osebnimi podatki, kot so ime, datum rojstva, številka osebnega dokumenta, podatki za stik ter tudi namen in trajanje potovanja na Hrvaško. 

Državljanom Slovenije, Nemčije, Avstrije, Češke, Slovaške, Madžarske, Poljske, Estonije, Latvije in Litve od zdaj sicer ni več treba navajati razlogov za prečkanje meje s Hrvaško, je za Večernji list danes potrdil hrvaški minister za notranje zadeve Davor Božinović.

Kdor aplikacije ne bo uporabil doma, jo bo moral na mejnem prehodu

Kljub temu jih je pozval, naj aplikacijo izpolnijo zaradi podatkov za stik, ki jih morajo potniki ob prečkanju meje predati hrvaškim oblastem. To je potrebno zaradi obveščanja o morebitnih novih žariščih izbruhov bolezni covid-19 na Hrvaškem. 

Kdor obrazca v aplikaciji ne bo izpolnil doma, bo lahko to storil neposredno na mejnem prehodu, je pojasnil Božinović. Na to je pred dnevi opozoril tudi hrvaški minister za turizem Gari Capelli. 

Glavni obrazec aplikacije za hitrejši vstop na Hrvaško. | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Glavni obrazec aplikacije za hitrejši vstop na Hrvaško. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Del obrazca v aplikaciji za hitrejši prehod meje so tudi štiri vprašanja o morebitnem prebolevanju bolezni covid-19 oziroma okuženosti z novim koronavirusom.

Hrvaške oblasti zanima, ali je oseba, ki izpolnjuje obrazec, že prebolela covid-19, ali je bila v stiku z osebo, ki je prebolela bolezen, ali je v zadnjih dveh tednih potovala iz države in ali je v domači državi prestajala obdobje karantene oziroma samoizolacije. 

Preberite tudi:

Hrvaška Trendi Žalostna podoba hrvaških kampov in marin, ki (še) samevajo #video planinska koča Krstenica planine pohodništvo Sportal Kako 200 evrov porabiti v planinskih kočah? Tole je predlog Planinske zveze Slovenije. bazen Novice Zloraba turističnih bonov? Na vladi pravijo, da je to kriminal. #video Krf, Grčija Posel danes Poletno dopustovanje: veliko zanimanje za grške otoke

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin