Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
7. 10. 2020,
16.35

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,76

Natisni članek

Bath raziskava znanost motnje spanja spanje metabolizem zajtrk kava

Sreda, 7. 10. 2020, 16.35

3 leta, 6 mesecev

Znanost ponuja odličen razlog za spremembo jutranje rutine

Jutranjo kavico raje spijte po zajtrku in ne pred njim!

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,76
Kofein Kava | Številni si ne morejo zamisliti začetka dneva brez jutranje kave. | Foto Guliver/Getty Images

Številni si ne morejo zamisliti začetka dneva brez jutranje kave.

Foto: Guliver/Getty Images

Britanski znanstveniki so odkrili, da (močna) kava takoj po prebujanju, zlasti po slabo prespani noči, lahko ohromi odziv organizma na glukozo.

Za številne je prva stvar, ko se zjutraj zbudijo, skodelica močne kave, za katero so prepričani, da jo potrebujejo za začetek dneva (no, morda druga, če še prej pogledajo, kaj je novega na njihovih pametnih telefonih).

Potrebo po močni kavi številni čutijo še bolj, če prejšnjo noč niso imeli najboljšega spanca, temveč so se prebujali ali nemirno spali.

Sportal Znate pripraviti kavo?

Toda znanstveniki centra za prehrano, vadbo in metabolizem univerze Bath v istoimenskem angleškem kraju so v svoji študiji, ki so jo opisali v znanstveni reviji British Journal of Nutrition, pokazali, da si tega pravzaprav ne želite. Raje si prej privoščite dober zajtrk, ki je tudi sicer temelj pravilne prehrane, in se šele potem prepustite užitkom kave.

Raziskava je pokazala: po prebujanju si raje prej privoščite dober zajtrk, ki je tudi sicer temelj pravilne prehrane, in se šele potem prepustite užitkom kave | Foto: Getty Images Raziskava je pokazala: po prebujanju si raje prej privoščite dober zajtrk, ki je tudi sicer temelj pravilne prehrane, in se šele potem prepustite užitkom kave Foto: Getty Images

Kava pred zajtrkom zmoti metabolizem sladkorja

Študija je namreč pokazala, da zaužitje močne kave takoj po prebujanju lahko vpliva na odziv telesa na glukozo oziroma sladkor.

Trendi V skodelici kave je zgodovina vsega sveta

Uravnavanje sladkorja je pomembno za obvladovanje bolezenskih stanj, kot so sladkorna bolezen in kardiovaskularne bolezni, zato so ti rezultati ob upoštevanju razširjene priljubljenosti kave dolgoročno zelo pomembni.

kava, espresso
Trendi Najmočnejša kava na svetu: štirikrat močnejša od običajne

Ena slabo prespana noč še ni sprožilec

Hkrati so pokazali, da, presenetljivo, razdrobljeno spanje s petminutnimi prebujanji na eno uro ni imelo vidnejšega učinka na prebavo glukoze.

To je namreč v neskladju z nekaterimi drugimi študijami, ki so nakazale, da že ena slabo prespana noč lahko občutno zmoti metabolizem – toda v teh študijah so obdobja vmesne prebujenosti trajala veliko dlje, večinoma uro ali dve.

Trendi Štirje miti o spanju

Kava takoj po prebujanju zmotila metabolizem pri približno polovici

Znanstveniki univerze v Bathu na podlagi svojih izsledkov sklepajo, da ena sama neprespana noč morda le ni zadosten sprožilec za metabolične nepravilnosti.

Trendi Pozabite na dolg spanec, preveč spanja vam škoduje!

 

Povsem drugače je pri takojšnji močni jutranji kavi, ki je v kombinaciji s predhodno neprespano nočjo prinesla negativne učinke pri metabolizmu glukoze v približno polovici primerov. Dovolj dober razlog za to, da dan začnemo z dobrim zajtrkom, ki mu potem lahko sledi prva jutranja kava.

Študija britanskih znanstvenikov je pokazala, da zaužitje močne kave takoj po prebujanju lahko vpliva na odziv telesa na glukozo oziroma sladkorja. | Foto: Pixabay Študija britanskih znanstvenikov je pokazala, da zaužitje močne kave takoj po prebujanju lahko vpliva na odziv telesa na glukozo oziroma sladkorja. Foto: Pixabay

Koliko slabega spanja začne vplivati na metabolizem?

Še vedno pa je veliko neodgovorjenih vprašanj o povezanosti spanja in metabolizma, predvsem o tem, koliko motenj spanja je potrebno za sprožanje motenj metabolizma.

Trendi Naj bo bosanska ali turška, kava mora biti blagodejna

Toda eno je že zdaj videti jasno: močna kava pred zajtrkom, zlasti po slabo prespani noči, lahko omeji zmožnost našega organizma za obvladovanje sladkorja, ki ga prejmemo z zajtrkom.

Trendi Več spanja, več ljubezni?
spanje, postelja
Trendi "Zdravo spanje" je novi trend, ki ga je vredno preizkusiti
ovseni kosmiči
Trendi Zajtrk, pri katerem je edino pravilo, da ga pripravite zvečer
Ne spreglejte