SiolNET. Sportal Rekreacija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Znate pripraviti kavo?

1

termometer

Načinov priprave kave je mnogo. Bodite pripravljeni, če vas kdo hoče presenetiti s prošnjo, da mu pripravite npr. filter kavo.

Pražena mleta kava

Praženo mleto kavo, ki je pripravljena za pripravo napitka, imamo ponavadi doma. Najpogosteje je to mešanica različnih tipov kave. Osnovni vrsti kave sta Arabica in Robusta, a v mešanici je lahko več kot deset vrst kave. Zaradi različnih vrst in področij pridelave kave je pomembna sestava prave mešanice surove kave, ki bo po praženju ustrezala potrošniku. Kavo pražijo 15 minut pri temperaturi 230 stopinj Celzija. Nato kavna zrna ohladijo z vodo, zmeljejo, presejejo in zapakirajo.

Turško kavo pripravimo tako, da v posodo z mrzlo vodo vsujemo primerno količino fino mlete kave in počasi grejemo do vretja. Počakamo toliko časa, da se vse lepo posede in prelijemo v skodelico.

Espresso kava je najboljše kakovosti, če upoštevamo naslednje faktorje: temperatura vode, ki prehaja skozi plast kave, mora imeti okoli 90 stopinj Celzija in mora biti pod tlakom 9 barov. Količina kave za 30 mililitrov napitka je okoli 6,5 grama. Granulacija kave mora biti taka, da je čas prehoda vode skozi plast kave 30 sekund. Opisani postopek se dogaja v espresso avtomatih.

Filter kava je pripravljena tako, da srednje grobo mleto kavo stresemo v posebne filtrirne vrečke in čez prelijemo vrelo vodo. Voda nato na principu gravitacije odteče v posodo pod filtrom.

Obstajajo še drugi, pri nas manj znani načini priprave kavnega napitka. Najstarejši način je prelivanje, potem metoda perkolator, metoda "Melior" in seveda priprava instant kavnega napitka.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin