Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Nedelja,
6. 10. 2019,
18.02

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,47

Natisni članek

zdrava prehrana zajtrk ovseni kosmiči

Nedelja, 6. 10. 2019, 18.02

4 leta, 6 mesecev

Zajtrk, pri katerem je edino pravilo, da ga pripravite zvečer

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,47
ovseni kosmiči | Priprava ene porcije teh kosmičev vam vzame manj kot pet minut. | Foto Getty Images

Priprava ene porcije teh kosmičev vam vzame manj kot pet minut.

Foto: Getty Images

Veliko ljudi zdravega zajtrka ne je predvsem zaradi izgovora, da zjutraj preprosto nimajo časa za pripravo česa boljšega. A v svetu je že dlje časa izjemno priljubljen obrok, ki ga pripravite v nekaj minutah, vam da dovolj hranljivih snovi in vas nasiti do kosila. Veste, za kaj gre?

Na Pinterestu in Instagramu je ena najbolj priljubljenih jedi "overnight oats", ali po slovensko: čez noč pripravljeni ovseni kosmiči.

Najboljša stvar pri tem je, da se kosmiči pripravijo skorajda sami, z minimalno truda in umazane posode.

Naj vsebuje zdrave in hranljive sestavine. Poleg ovsenih kosmičev, ki veljajo za eno najbolj hranljivih živil, v skledo vključite še oreščke, semena chia, rozine, sončnična semena, cimet ... | Foto: Getty Images Naj vsebuje zdrave in hranljive sestavine. Poleg ovsenih kosmičev, ki veljajo za eno najbolj hranljivih živil, v skledo vključite še oreščke, semena chia, rozine, sončnična semena, cimet ... Foto: Getty Images

Večer prej namešajte tisto, kar imate radi

Edini pogoj pri tem preprostem, hitrem in hranljivem zajtrku je, da ga namešate večer prej. Potrebovali boste manj kot pet minut, ovsene kosmiče, mleko ali napitek po izbiri ter karkoli želite: semena chia, lanena semena, oreščke, sončnična semena, sezonsko sadje po izbiri, arašidovo maslo, med, agavin sirup itd.

Razmerje ovsenih kosmičev in mleka naj bo 1:2, s semeni in oreščki bodite zmerni, radodarni pa s sadjem. Za dodatni odmerek beljakovin dodajte še merico svojih najljubših beljakovin v prahu.

Sestavine pred spanjem preprosto zmešajte v posodici in postavite v hladilnik. Zjutraj po želji dodajte še nekaj jogurta in granole.

Skleda ovsenih kosmičev, podkrepljena s semeni, oreščki, arašidovim maslom in sadjem, vam da vse, kar potrebujete za dober začetek dneva. | Foto: Getty Images Skleda ovsenih kosmičev, podkrepljena s semeni, oreščki, arašidovim maslom in sadjem, vam da vse, kar potrebujete za dober začetek dneva. Foto: Getty Images

Za tiste najbolj zaposlene ...

Si tudi zvečer ne morete vzeti nekaj minut za pripravo zdravega zajtrka? Potem si v nedeljo večer vzemite 15 minut in si namešajte več porcij. Shranite v posodice s pokrovom, postavite v hladilnik in zjutraj dodajte le še sveže sadje.

Naredite si več porcij vnaprej, shranite v posodice s pokrovom in postavite v hladilnik. | Foto: Getty Images Naredite si več porcij vnaprej, shranite v posodice s pokrovom in postavite v hladilnik. Foto: Getty Images

Zakaj je ta recept najboljši?

"Overnight oats" je obrok, ki pravzaprav nima recepta, saj lahko kosmiče pripravite s svojimi najljubšimi sestavinami in po svoji meri. Lahko je povsem veganski, če uporabite ovseni, rižev, mandljev ali kakšen drug napitek ter če si jih osladite z agavinim sirupom in za dodatno kremasto teksturo namesto navadnega uporabite kokosov jogurt.

Preverite tudi:

Trendi Hitre in zdrave palačinke iz samo treh sestavin
Trendi Kaj je skledomanija in zakaj je prevzela vse gurmane
Ne spreglejte