SiolNET. Trendi Zdravje
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Štirje miti o spanju

2

termometer

Prespimo približno tretjino našega življenja, spanje pa v hitrem življenjskem ritmu jemljemo kot nekaj povsem samoumevnega. Pa je res?

Živimo v času, ko naš vsakdan določajo urniki in obveznosti, kar močno vpliva tudi na naše spalne navade. Te smo prilagodili družbi in tako smo izpodrinili prirojeno sposobnost, da preprosto zaspimo, ko smo utrujeni, kar smo počeli kot dojenčki. Kaj pa miti, ki krožijo o dobrem spancu?

Da bi se resnično naspali, potrebujemo osem ur spanja Čeprav je mit o osemurnem spancu že skoraj ljudska modrost, pa se veliko ljudi s tem ne strinja. Dejstvo je, da so naše potrebe po spanju različne – nekateri potrebujejo več, drugi manj. Vseeno pa drži, da je odstotek ljudi, ki morajo za učinkovit počitek spati od sedem do osem ur, največji. Popoln odmerek spanca se spreminja glede na našo starost in zdravstveno stanje, vplivajo pa tudi številni drugi dejavniki, kot je na primer stres.

Kadar spimo uro ali dve dlje kot običajno, je to dobro za nas Neenakomerno odmerjen čas spanja lahko povzroči zmedo spalnega ritma, saj ima naše telo rado red. Obstaja tudi raziskava, ki kaže, da so bili ljudje, ki so vsako noč spali različno število ur, slabšega zdravja kot tisti, ki so se držali ustaljenega ritma. Raziskave pa kažejo tudi, da so ljudje, ki veliko spijo, bolj podvrženi depresijam in sladkorni bolezni.

Nekaterim ljudem je dovolj štiri ure spanja na noč Podobno kot dihanje, za samoumevnega jemljemo tudi spanec. Njegovega pomena se zavemo šele, ko nam ga manjka. Pomanjkanje spanca je lahko razlog za neučinkovitost, slabo presojo in zmedenost, kratke noči pa slabijo naš imunski sistem in celo vplivajo na pridobivanje odvečnih kilogramov. Zaradi premalo spanja pa se lahko znajdemo tudi v življenjski nevarnosti, saj naši možgani in telo potrebujejo počitek.

Če čez teden ne spimo dovolj, lahko primanjkljaj nadoknadimo čez konec tedna Spalna bulimija, kot je to nezdravo navado poimenoval eden od strokovnjakov za spanje, zmede naš spalni ritem. Sobotno ali nedeljsko spanje do opoldneva povzroči, da zvečer dolgo ne bomo utrujeni, kar bo spalni ritem samo še bolj zmedlo. Dejstvo je, da se naše telo počuti najbolje, če se do njega vedemo čim bolj dosledno. Za naše zdravje bo torej najbolje, da se tudi ob koncih tedna spravimo iz postelje ob istem času kot ob delavnikih.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin