Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
17. 7. 2018,
19.52

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,48

Natisni članek

večpredstavnost navidezna resničnost Huawei P20 Pro Huawei Mate 10 Pro Huawei

Torek, 17. 7. 2018, 19.52

5 let, 9 mesecev

Prihaja GPU Turbo

Igričarjem (in ne samo njim) pospešek za Huaweijeve pametne telefone

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,48
Huawei Mate 10 Pro | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Novo tehnologijo grafičnega pospeševanja bodo prvi dobili zmogljivejši telefoni serij Mate 10 in P20 – že prihodnji mesec.

Tehnologijo GPU Turbo bodo uporabniki Huaweijevih pametnih telefonov prejeli prek nadgradnje uporabniškega vmesnika EMUI, prinesla naj bi občutno okrepljeno zmogljivost pri igranju iger brez menjave pametnega telefona.

Prednosti nove tehnologije bodo uporabniki začutili tudi na drugih grafično zahtevnih aplikacijah, kot sta navidezna resničnost (Virtual Reality, VR) in telemedicina, obljublja Huawei. Ocenjujejo, da se bo učinkovitost grafičnega procesiranja povečala za do 60 odstotkov, obenem pa se bo poraba energije zmanjšala celo do 30 odstotkov.

Huawei bo s tehnologijo grafičnega pospeševanja najprej nadgradil pametne telefone iz serije Mate 10 (na sliki: Huawei Mate 10 Pro). | Foto: Ana Kovač Huawei bo s tehnologijo grafičnega pospeševanja najprej nadgradil pametne telefone iz serije Mate 10 (na sliki: Huawei Mate 10 Pro). Foto: Ana Kovač

Najprej dve igri

GPU Turbo bo sprva podpiral dve večigralski igri, ki imata vsaka po več milijonov igralcev (PUBG Mobile in Mobile Legends: Big Bang), za več iger pa bo treba še počakati.

Lani so "igričarji" porabili dvakrat več časa za igre na mobilnih telefonih kot pa za igre na klasičnih računalnikih in kar štirikrat več časa kot tisti na igralnih konzolah, ugotavlja analitsko podjetje IDC. Mobilne igre pomenijo 42 odstotkov vsega trga iger in globalno dosegajo okrog 40 milijard evrov.

Grafično pospeševanje omogoča boljšo delovanje grafično intenzivnih aplikacij, med katerimi je tudi navidezna resničnost. | Foto: Reuters Grafično pospeševanje omogoča boljšo delovanje grafično intenzivnih aplikacij, med katerimi je tudi navidezna resničnost. Foto: Reuters

Ne le za igre

Grafično intenzivne aplikacije odpirajo možnosti novih primerov rabe, ki bodo olajšali naloge v zdravstvu in izobraževanju, nakupovanje in druga vsakdanja opravila. Izboljšave, ki jih prinaša GPU Turbo, tako niso le dobrodošla novica za ljubitelje iger temveč tudi za druge uporabnike.

Paradnikom kmalu, novembra pa tudi malce starejšim

Prvi Huaweijevi telefoni, ki bodo (na naši celini) prejeli nadgradnjo GPU Turbo, bodo Mate 10, Mate 10 Pro in Mate RS. Prav tako avgusta bosta sledila P20 in P20 Pro.

Septembra vodo to nadgradnjo prejeli Mate 10 Lite, P Smart, P20 Lite in Y9 2018, novembra pa bodo na svoj račun prišli tudi lastniki malce starejših telefonov Mate 9 in Mate 9 Pro ter P10 in P10 Plus.

Ne spreglejte