Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
10. 3. 2018,
19.48

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 5,00

Natisni članek

pametni telefon Huawei Huawei P smart

Sobota, 10. 3. 2018, 19.48

6 let, 1 mesec

Huawei P Smart: za takšno ceno pri nas težko do boljšega telefona

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 5,00

Poslanstvo pametnega telefona Huawei P Smart je navdušiti manj in srednje zahtevnega kupca, ki od nove naprave pričakuje gladko in spodobno hitro delovanje, soliden fotoaparat in preprostost uporabe, a se obenem dobro zaveda, da za 6,5 evra mesečno, kolikor telefon stane, ne bo dobil tehničnih presežkov. Huawei P Smart lahko ob vseh naštetih uporabniških zahtevah naredi kljukico. 

Huawei P Smart spada v Huaweievo družino pametnih telefonov P, v kateri sta lani blestela modela P10 in P10 Plus. Gre za eno od dveh najbolj prepoznavnih serij Huaweievih pametnih telefonov - druga je Mate.  | Foto: Matic Tomšič Huawei P Smart spada v Huaweievo družino pametnih telefonov P, v kateri sta lani blestela modela P10 in P10 Plus. Gre za eno od dveh najbolj prepoznavnih serij Huaweievih pametnih telefonov - druga je Mate.  Foto: Matic Tomšič

Novi Huawei P Smart je neposreden tekmec Huaweievemu lastnemu modelu Mate 10 Lite, ki ga je kitajski proizvajalec pametnih telefonov predstavil lani jeseni, in Honorju 9 Lite, ki ga bo Honor, hčerinska družba Huaweia, tudi pri nas začela prodajati kmalu.

Čeprav ima P Smart glede na tehnične lastnosti več skupnega z drugim, se lahko zgodi, da bo v zelje hodil prav modelu Mate 10 Lite, saj je od njega cenejši za več kot 20 odstotkov, uporabniku pa ponuja zelo podobno izkušnjo.

P Smart je zelo podoben tudi Honorju 7X, ki pa ga pri nas za zdaj še ni. 

Huawei P Smart smo peljali na testno vožnjo in naše vtise kot vselej strnili v argumente za nakup pametnega telefona in opažanja, kako bi proizvajalec napravo moral izboljšati, da bi pritegnila še več potencialnih uporabnikov.  | Foto: Matic Tomšič Huawei P Smart smo peljali na testno vožnjo in naše vtise kot vselej strnili v argumente za nakup pametnega telefona in opažanja, kako bi proizvajalec napravo moral izboljšati, da bi pritegnila še več potencialnih uporabnikov.  Foto: Matic Tomšič

Trije razlogi, zakaj bi kupili Huawei P Smart

Vsesplošna uporabnost in preprostost rokovanja s telefonom, posledično tudi cena. 

Za marsikaterega manj in srednje zahtevnega uporabnika je to najpomembnejši podatek o pametnem telefonu, ki ga vidi kot potencialnega kandidata za naslednjega žepnega spremljevalca. 

Huawei P Smart uporabnika skozi začetne nastavitve vodi za rokico in ga pripelje do začetnega zaslona, kjer ima takoj na voljo vse najbolj uporabne in uporabljane funkcije.

Nekaterim uporabniški vmesnik EMUI, ki ga imajo pametni telefoni Huawei, ni všeč, a dejstvo je, da od uporabnika vsaj na začetku, podobno kot iPhone, zahteva najmanj privajanja in najmanj ukvarjanja s tem, kje je kaj. Huawei P Smart ima tudi prednost v primerjavi s tekmeci iste znamke, saj ima že "iz škatle" nameščen najnovejši operacijski sistem Android 8.0 in ne starejšega Androida 7.1.  | Foto: Matic Tomšič Nekaterim uporabniški vmesnik EMUI, ki ga imajo pametni telefoni Huawei, ni všeč, a dejstvo je, da od uporabnika vsaj na začetku, podobno kot iPhone, zahteva najmanj privajanja in najmanj ukvarjanja s tem, kje je kaj. Huawei P Smart ima tudi prednost v primerjavi s tekmeci iste znamke, saj ima že "iz škatle" nameščen najnovejši operacijski sistem Android 8.0 in ne starejšega Androida 7.1.  Foto: Matic Tomšič

Pametni telefon deluje zadovoljivo hitro - poganja ga procesor srednjega razreda Kirin 659, ki ga najdemo tudi v dražjem Huawei Mate 10 Lite.

Čeprav mu bo kakšna malce zahtevnejša igra občasno pobrala malo sape, to ne pomeni, da bo zmrznil, temveč krajšo in komaj opazno upočasnitev, ki uporabnika ne bo bistveno zmotila. Kakršnihkoli upočasnitev med brskanjem po spletu, gledanjem YouTuba in Netflixa ter fotografiranjem sicer nismo opazili. 

Huawei P Smart ima enega najhitrejših čitalnikov prstnih odtisov tako med pametnimi telefoni znamke Huawei kot širše. Zmoti se praktično nikoli, je pa tako kot pri drugih napravah treba paziti, da se ga ne lotimo z mokrim prstom.  | Foto: Matic Tomšič Huawei P Smart ima enega najhitrejših čitalnikov prstnih odtisov tako med pametnimi telefoni znamke Huawei kot širše. Zmoti se praktično nikoli, je pa tako kot pri drugih napravah treba paziti, da se ga ne lotimo z mokrim prstom.  Foto: Matic Tomšič

Huawei z modelom P Smart uporabniku pod črto ponuja zanesljiv pametni telefon z veliko uporabnimi funkcijami in nekaj pomanjkljivostmi, ki pa bi jim morali pravzaprav reči kompromisi, saj pravih minusov, ki bi motili uporabniško izkušnjo ciljne skupine kupcev P Smarta, v resnici ni.

Treba je namreč upoštevati dejstvo, da Huawei P Smart v prosti prodaji stane 300 evrov, ob sklenitvi ali podaljšanju naročniškega razmerja pa ga dobimo za 6,5 evra mesečno. Primerljivih tekmecev v svojem cenovnem razredu, ki jih je mogoče na obroke kupiti pri slovenskih operaterjih, P Smart za zdaj praktično nima. Tu jih je nekaj, a so skoraj vsi dražji

Dober fotoaparat. 

Dvojna zasnova kamere je pri modelu P Smart uporabljena izključno za ustvarjanje posnetkov z zamegljenim ozadjem. Naprednih možnosti, ki jih poznajo dražji modeli, kot so izboljšava barvnih tonov, povečava slike ali širokokotno fotografiranje, P Smart z dvojno kamero ne ponuja.  | Foto: Matic Tomšič Dvojna zasnova kamere je pri modelu P Smart uporabljena izključno za ustvarjanje posnetkov z zamegljenim ozadjem. Naprednih možnosti, ki jih poznajo dražji modeli, kot so izboljšava barvnih tonov, povečava slike ali širokokotno fotografiranje, P Smart z dvojno kamero ne ponuja.  Foto: Matic Tomšič

Fotoaparat pametnega telefona Huawei P Smart sicer ima nekaj težav, o tem malce nižje, a večino časa deluje zelo zanesljivo in je sposoben, če le je svetloba prava, narediti impresivne fotografije.

Dvojna kamera, ki jo Huawei v svoje pametne telefone zadnje čase vgrajuje zelo rad (pravzaprav ima največ takšnih modelov med vsemi proizvajalci pametnih telefonov), je namenjena ustvarjanju učinka bokeh in makro fotografiji. To pomeni, da je predmet v ospredju fotografije izostren, ozadje pa zamegljeno.

Nekaj fotografij, ustvarjenih s Huawei P Smart:

Fotogalerija
1 / 4

Videz in kakovost izdelave, ki dajeta premijski občutek. 

Huawei P Smart je pri nas trenutno ena najcenejših izbir za uporabnika, ki si želi pametni telefon z razmerjem slike 18 : 9 in zaslon, ki sega skoraj od roba do roba. Gre za trend, ki sta ga lani začela Samsung in LG, Huawei pa je bil eden prvih proizvajalcev, ki ga je prenesel tudi na cenejše modele. 

Zaradi velikega zaslona (počez meri 5,65 palca oziroma 14,35 centimetra), ki kaže sliko v ločljivosti 1.080 x 2.160 slikovnih pik, je P Smart takoj videti bolj premijsko, obenem pa je telefon fizično manjši kot nekateri njegovi tekmeci z zaslonom enakih dimenzij, ki imajo ob zaslonu širše robove (Nokia 6 na primer). 

Zaslon pametnega telefona Huawei P Smart sicer ni tako svetel ali tako izrazit kot pri dražjih modelih, a bo najverjetneje vseeno dovolj dober za večino uporabnikov. | Foto: Matic Tomšič Zaslon pametnega telefona Huawei P Smart sicer ni tako svetel ali tako izrazit kot pri dražjih modelih, a bo najverjetneje vseeno dovolj dober za večino uporabnikov. Foto: Matic Tomšič

Ohišje modela Huawei P Smart je skoraj v celoti kovinsko in daje vtis, da v roki držimo dražjo napravo. Dodaten plus bo za nekatere uporabnike dejstvo, da ohišje ni tako gladko kot pri nekaterih drugih modelih znamke Huawei, ki so oblečeni v steklo, zaradi česar bo težje zdrsnil z mize ali iz žepa. 

Tehnične lastnosti pametnega telefona Huawei P Smart

Huawei P Smart | Foto: Huawei Mobile Foto: Huawei Mobile
Dimenzije in teža: 150,1 x 72,1 x 7,5 milimetra, 160 gramov
Zaslon: 5,65-palčni (diagonala 14,35 centimetra), tip IPS LCD, ločljivost 1.080 x 2.160 slikovnih pik
Procesor in delovni pomnilnik: HiSilicon Kirin 659, osemjedrni/3 GB ali 4 GB
Prostor za shranjevanje podatkov: 32 GB (na voljo je tudi različica s 64 GB), možnost razširitve s spominsko kartico do 256 GB
Operacijski sistem: Android 8.0
Povezljivost: 4G/LTE, Bluetooth 4.2, GPS, GLONASS, WiFi Direct
Fotoaparat in videokamera: enkrat 13 milijonov in enkrat 2 milijona slikovnih točk; sprednji fotoaparat 8 milijonov slikovnih točk; snemanje videa v ločljivosti 1080p s 30 slikami na sekundo
Priključki: microUSB 2.0, izhod za slušalke
Kapaciteta akumulatorja: 3.000 miliamperskih ur

Tri področja, kjer ima Huawei P Smart še prostor za izboljšave

Polnjenje baterije.

Huawei P Smart ne pozna res hitrega polnjenja baterije, ki je pri večini dražjih pametnih telefonov, tudi Huaweievih, danes že stalnica in napravi omogoča, da od 0 do 100, če za stanje napolnjenosti baterije uporabimo avtomobilsko analogijo, skoči v okrog eni uri, 50-odstotno pa se napolni v 20 minutah. 

P Smart je pri našem testu po 30-minutnem polnjenju pri skoraj prazni bateriji dosegel okrog 25-odstotno napolnjenost, sto odstotkov pa šele po malce več kot dveh urah. To je približno dvakrat počasneje od hitrosti polnjenja v višjih cenovnih razredih. 

Trajanje baterije pametnega telefona Huawei P Smart je spodobno. Ob normalni rabi je naprava na to, da bo počasi že treba priklopiti polnilni kabel, začela opozarjati po malce več kot enem dnevu.  | Foto: Matic Tomšič Trajanje baterije pametnega telefona Huawei P Smart je spodobno. Ob normalni rabi je naprava na to, da bo počasi že treba priklopiti polnilni kabel, začela opozarjati po malce več kot enem dnevu.  Foto: Matic Tomšič

Nov uporabnik, ki bo na Huawei P Smart preklopil iz starejšega ali slabšega modela, tega morda sicer ne bo opazil in se mu to zato tudi ne bo zdelo kot pomanjkljivost naprave, saj se bo najverjetneje še vseeno polnila hitreje od njegovega prejšnjega telefona. Tudi če bi ga to vendarle zmotilo, pa se bo moral opomniti, da bo za telefon vendarle plačal manj kot 300 in ne 600 ali 900 evrov. 

Samo priključek micro USB.

Priključek micro USB, eden od simbolov prejšnjih generacij mobilnih naprav, v času, ko ima večina sodobnih pametnih telefonov že ovalnega USB-C, ki uporabniku med drugim omogoča lažje vstavljanje (polnilnega) kabla, deluje zastarelo in vsaj v očeh poznavalca malce kazi željo Huawei P Smarta, da bi bil sodobna pametna naprava. 

Čeprav akutnih posledic zaradi odsotnosti priključka USB-C (na fotografiji na Samsungovem modelu Galaxy A3) uporabnik P Smarta razen manj priročnega priklapljanja kabla verjetno še ne bo občutil, je telefon zaradi tega manj pripravljen na prihodnost. Vse več zunanjih naprav oziroma periferije se namreč seli na standard USB-C, med drugim pričakujemo tudi, da bo s tem priključkom opremljenih vedno več slušalk.  | Foto: Bojan Puhek Čeprav akutnih posledic zaradi odsotnosti priključka USB-C (na fotografiji na Samsungovem modelu Galaxy A3) uporabnik P Smarta razen manj priročnega priklapljanja kabla verjetno še ne bo občutil, je telefon zaradi tega manj pripravljen na prihodnost. Vse več zunanjih naprav oziroma periferije se namreč seli na standard USB-C, med drugim pričakujemo tudi, da bo s tem priključkom opremljenih vedno več slušalk.  Foto: Bojan Puhek

(Spet) Fotoaparat. 

Čeprav zvečine dela zelo dobre posnetke, ima fotoaparat pametnega telefona Huawei P Smart občasno težave z ostrenjem motiva, kadar poskusimo narediti fotografijo od blizu (tako imenovani posnetek makro z učinkom bokeh, pri katerem je ozadje zamegljeno). To se na srečo ne dogaja prav pogosto.

P Smart ni najboljši nočni fotograf, a to velja za večino pametnih telefonov v njegovem cenovnem razredu.  | Foto: Matic Tomšič P Smart ni najboljši nočni fotograf, a to velja za večino pametnih telefonov v njegovem cenovnem razredu. Foto: Matic Tomšič

Opazili smo tudi, da ima malce manj kakovostno sprednjo kamero kot njegovi najbližji tekmeci (Huawei Mate 10 Lite, Honor 7X). A tudi tukaj pomanjkljivosti glede na ceno telefona niso tako kritične, da bi moral kupec P Smarta sprejeti prevelik kompromis. 


Preberite tudi:

TOP 5: Najboljši telefoni za manj kot deset evrov na mesec

TOP 10: Najboljši pametni telefoni leta 2017

Ne spreglejte