Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
5. 12. 2016,
20.00

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,08

5

Natisni članek

Huawei test Vtisi Vtisi Huawei Mate 9 phablet ocenili smo

Ponedeljek, 5. 12. 2016, 20.00

2 meseca, 1 teden

Huawei Mate 9 #PrviVtisi

Mate 9: bo Huawei s tem telefonom pokvaril načrte Samsungu in Applu?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,08

5

Huawei Mate 9 | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Mate 9 je zagotovo najbolj dovršen pametni telefon, zaradi velikosti zaslona že phablet, kar jih je ustvaril kitajski proizvajalec Huawei. Ali je to pravi recept, da se Huawei z njim vpiše na vrh lestvice najzmogljivejših pametnih telefonov, kjer kraljujeta Samsung in Apple?

Kitajski telekomunikacijski proizvajalec Huawei je še enkrat pokazal, da se je odločno podal v boj za pridobivanje najzahtevnejših uporabnikov, pri čemer ne bo več tekmoval samo s prodajnimi količinami, temveč tudi z zmogljivimi pametnimi telefoni.

Pred dobrega pol leta je predstavil svoj najboljši pametni telefon do zdaj, P9, zdaj pa je na vrsti Mate 9, phablet večjega zaslona, za katerega – upravičeno – trdijo, da je stopil še korak naprej (in so tako tudi poimenovali svojo trženjsko kampanjo zanj).

Do uradnega začetka prodaje bo še nekaj programskih popravkov

V trenutku, ko še vedno ne vemo, kdaj ga bodo začeli prodajati, nam je v roke uspelo dobiti Mate 9 nulte serije, za katerega nas je proizvajalec opozoril, da predvsem z vidika programske opreme ne bo enak različici ob uradnem začetku prodaje – pred začetkom prodaje bo programska oprema (firmware) zagotovo deležna nadgradnje.

Smo pa vendarle želeli preveriti navedbe proizvajalca, s katerimi upa, da bo prepričal tiste, ki od pametnega telefona pričakujejo največ.

 

Velik zaslon z nastavljivo barvno toploto prikaza

Prvo, česar pri phabletu Huawei Mate 9 ni mogoče spregledati, je velik zaslon premera 5,9 palca (15 centimetrov), ki premore ločljivost (samo) 1920 x 1080 pik Full HD. Ni višje ločljivosti, kot bi jo pričakovali v najvišjem razredu pametnih telefonov, a nas po drugi strani pri prijetnem zaslonskem prikazu vendarle ni nič posebej zmotilo. Gotovo pa nižja ločljivost ob nezaznavnem manjšanju kakovosti zaslonske slike ima pomemben vpliv na manjšo porabo energije.

Nekaterim je teh 15 zaslonskih centimetrov morda prevelikih za uporabo zgolj z eno roko, a bodo zato tisti, ki cenijo vsak košček dodatnega zaslonskega prostora, te velikosti vsekakor zelo veseli. V nastavitvah se je mogoče igrati z barvno temperaturo in si vklopiti (ali nastaviti glede na uro) nočni način, to je brez tistih odtenkov svetlobe, za katerega pravijo, da nam lahko pokvari spanec.

Zaslon zavzame skoraj vso sprednjo stran, zato Mate 9 ne ustvari vtisa pretirane velikosti, ki nam ne bi več bila sprejemljiva za pametni telefon.  | Foto: Bojan Puhek Zaslon zavzame skoraj vso sprednjo stran, zato Mate 9 ne ustvari vtisa pretirane velikosti, ki nam ne bi več bila sprejemljiva za pametni telefon. Foto: Bojan Puhek

Zaslon zavzame skoraj vso sprednjo stran, zato Mate 9 ne ustvari vtisa pretirane velikosti, ki nam ne bi več bila sprejemljiva za pametni telefon. Zaobljenih robov in vitkega aluminijskega ohišja pa prav tako ni mogoče spregledati kot oblikovalskega plusa devetice, ki je še nekoliko tanjša kot njen lanskoletni predhodnik Mate 8.

Uporabniški vmesnik EMUI izboljšan

Huawei vztraja pri svojem uporabniškem vmesniku EMUI (Emotion UI), ki je pri predhodnikih vzbujal deljena mnenja. Kritiki ga niso marali, češ da preveč posnema podobo Applovega operacijskega sistema iOS in da to ni preveč združljivo z Androidovimi oblikovnimi prejemi, očitali pa so mu tudi napake in pomanjkljivosti pri prikazu obvestil iz aplikacij.

Peta različica v primerjavi s predhodnikom prinaša nekaj sprememb, ki odpravijo (večji) del pomislekov tistih, ki mu niso (bili) naklonjeni – mi po svojih pojmih in okusu v tem kratkem času preizkusa nismo našli zamere, vredne omembe. Pa še obljubljajo nam, da bo produkcijski firmware imel še več popravkov in izboljšav uporabniškega vmesnika EMUI (ravno v začetku decembra je bila še ena posodobitev)..

Huaweijev uporabniški vmesnik Emotion UI je bil v prejšnjih različicah deležen nemalo kritik, nova in krepko prenovljena peta velika različica pa upa, da bo s svojimi spremembami in izboljšavami kritike zadovoljila. Mi ji na preizkusu nismo našli omembe vrednih zamer. | Foto: Srdjan Cvjetović Huaweijev uporabniški vmesnik Emotion UI je bil v prejšnjih različicah deležen nemalo kritik, nova in krepko prenovljena peta velika različica pa upa, da bo s svojimi spremembami in izboljšavami kritike zadovoljila. Mi ji na preizkusu nismo našli omembe vrednih zamer. Foto: Srdjan Cvjetović

Majhna zamera gre le na račun prednastavljenih Huaweijevih programov – ne zato, ker so tam (vsaj nekateri so celo koristni in zanimivi), ampak ker sledijo slabi praksi nekaterih drugih proizvajalcev in ne dopuščajo odstranitve v normalnih delovnih okoliščinah.

Akumulatorju en cel dan ne dela preglavic

Mate 9 poganja najnovejši, sedmi Android, ki deluje ob moči osemjedrnega procesorja Kirin 960 in pripadajočih procesorskih pomočnikov, ki so s skupnimi močmi ves čas preizkusa zagotavljali hitro in odzivno delovanje brez kakršnihkoli zapletov.

Čitalec prstnih odtisov je na hrbtni strani, pod fotoaparatom, ki ima sistem dvojnih leč in tipal. Huawei ga je razvil v sodelovanju z nemškim fotografskim podjetjem Leica. | Foto: Bojan Puhek Čitalec prstnih odtisov je na hrbtni strani, pod fotoaparatom, ki ima sistem dvojnih leč in tipal. Huawei ga je razvil v sodelovanju z nemškim fotografskim podjetjem Leica. Foto: Bojan Puhek

V 190 gramih novega Huaweijevega phableta je tudi akumulator nominalne zmogljivosti 4.000 miliamperskih ur. V praksi je to pomenilo, da se niti po celodnevnem precej intenzivnem motoviljenju z Mateom 9 še ni bilo treba povezati z vtičnico, indikator je še vedno kazal skoraj polovico.

Bodočim lastnikom ostaja upanje, da bo taka vzdržljivost vztrajala čim dalj časa, v tem trenutku pa po vzdržljivosti akumulatorja Huawei Mate 9 med (najzmogljivejšimi) pametnimi telefoni zagotovo nima tekmeca, ki mu pride blizu.

Dve tipali in veliko programskih načinov za čim boljše fotografije

Pri fotoaparatu na hrbtni strani, katerega monokromatsko tipalo ima ločljivost 20 milijonov pik, barvno pa 12 milijonov, je sopodpisnik nemško fotografsko podjetje Leica. Prav ta dvojna kamera, ki so jo prvič predstavili pri modelu P9, poskrbi za odličen prikaz podrobnosti (po zaslugah monokromatskega tipala) in tudi za zvesto upodabljanje barv (zasluga barvnega tipala). Zna posneti tudi video v ločljivosti 4K.

Za čim boljše fotografije s fotoaparatom na hrbtni strani skrbijo poleg sistema dvojnih leč in senzorjev optičnega stabilizatorja fotografije in programsko podprtega samodejnega ostrenja tudi vgrajeni filtri. | Foto: Srdjan Cvjetović Za čim boljše fotografije s fotoaparatom na hrbtni strani skrbijo poleg sistema dvojnih leč in senzorjev optičnega stabilizatorja fotografije in programsko podprtega samodejnega ostrenja tudi vgrajeni filtri. Foto: Srdjan Cvjetović

S programskega vidika ponuja kamera več načinov slikanja, a že privzeti bo za večino primerov dovolj dober, zlasti ob dobrih pogojih osvetlitve. Tistim, ki to želijo in znajo, pa so na voljo ročne nastavitve, od odprtja in hitrosti zaslonke ter občutljivosti ISO do raznih filtrov za popravke ali dodatne učinke. Vaja dela mojstra. Čitalec prstnih odtisov na phabletu Huawei Mate 9 deluje hitro in zanesljivo, poleg razpoznavanja pooblaščenih uporabnikov pa ga lahko, če tako nastavimo, uporabimo tudi za nekatera opravila. | Foto: Srdjan Cvjetović Čitalec prstnih odtisov na phabletu Huawei Mate 9 deluje hitro in zanesljivo, poleg razpoznavanja pooblaščenih uporabnikov pa ga lahko, če tako nastavimo, uporabimo tudi za nekatera opravila. Foto: Srdjan Cvjetović

Ne smemo pozabiti še na sprednji fotoaparat z ločljivostjo osem milijonov pik, ki pa vendarle ne ponuja toliko možnosti in nastavitev kot tisti na zadnji strani – in (kot pri vseh pametnih telefonih) tudi ne zmore narediti enako dobrih fotografij. Za selfije bo pa vendarle dovolj dobra.

Čitalec prstnih odtisov končno tak, kot smo si ga od nekdaj želeli

Pohvalo si zasluži tudi čitalec prstnih odtisov, najdemo ga pod fotoaparatom na hrbtni strani telefona, saj je deloval zelo hitro in brez kakršnihkoli napak – z veseljem smo se prepričali, da je pokazal velik napredek v primerjavi s tistimi na lanskih in predlanskih vrhunskih modelih.

Mate 9 se lahko nauči prepoznati kar pet prstnih odtisov, kar smo pri nekaterih drugih pametnih telefonih, ki omogočajo največ tri profile prstnih odtisov, pogrešali (to je zelo primerno, kadar v družini pametni telefon uporabljata dva ali več družinskih članov).

Poleg razpoznave (ne)pooblaščenih uporabnikov čitalec prstnih odtisov podpira ukaze s premikom prsta po njem. Tako je, če to omogočimo v nastavitvah, prek tega senzorja je mogoče odgovoriti na klic, prikazati okno z obvestili ali brskati po fotografijah v galeriji.

V naslednji fotogaleriji si oglejte primere fotografij, posnetih s pametnim telefonom Huawei Mate 9

Barvne fotografije so posnete v privzetem načinu Original in brez dodatnih nastavitev, filtrov ali programov, črno-bela fotografija pa je posneta v načinu Impact.
Fotogalerija
1 / 16

Vrata USB-C namesto microUSB, a standardni vtič za slušalke vendarle ostaja

Za polnjenje akumulatorja in povezovanje z računalnikom skrbijo vrata USB-C, katerih glavna prednost je, kot vemo, simetričnost, ki omogoča priklop obeh strani kabla. Toda USB-C omogoča tudi hitro polnjenje – že kakšnih 15 minut naj bi mu dalo energije za (skoraj) ves dan delovanja, a le z izvirnim napajalnikom, ki je priložen telefonu.

Huawei ni naredil napake in se ni odpovedal standardnemu 3,5-milimetrskemu vtiču za slušalke – zagotovo bo ta nekoč zdrsnil v pozabo, a se mu za zdaj svet še očitno ni pripravljen odpovedati.

Mate 9 podpira sočasno delovanje dveh kartic SIM, a komur je bolj pomemben shrambni prostor, bo v drugo režo raje ustavil pomnilniško kartico microSD in tako pridobil še do 256 gigabajtov.

Huawei Mate 9 je tanjši od svojega predhodnika Mate 8, saj njegova debelina ne znaša niti osem milimetrov. | Foto: Bojan Puhek Huawei Mate 9 je tanjši od svojega predhodnika Mate 8, saj njegova debelina ne znaša niti osem milimetrov. Foto: Bojan Puhek

Veliko možnosti prilagajanja in algoritem za približevanje uporabniku

Huawei tudi oglašuje algoritem strojnega učenja, ki se nauči, katere aplikacije uporabnik najpogosteje uporablja, in jim tako nameni več pomnilnika in jih požene hitreje, a so ti učinki vidni šele po dolgotrajni uporabi, ki krepko presega trajanje tega preizkusa – o tem bodo čez kakšno leto ali dve lahko več povedali lastniki.

Mate 9 ima številne možnosti prilagajanja nastavitev, tako za prilagajanje uporabniškega vmesnika kot tudi za upravljanje aplikacij in posledično optimirano rabo energije ter procesorskih in pomnilniških zmogljivosti, vse to poleg standardnih možnosti, ki jih zagotavlja Android 7.0.

Ena od teh možnosti je App Twin, ki omogoča sočasno rabo dveh profilov v aplikacijah, kot sta Facebook in WhatsApp. Logično za telefon, ki podpira dve SIM-kartici, toda če se odmaknete od domačih zaslonov, ki jih zagotavlja Huawei, tvegate izgubo te funkcionalnosti.

Že res, da bo nekoč zdajšnji vmesnik za slušalke zdrsnil v zgodovino, a je očitno, da se mu zdaj še nismo pripravljeni odpovedati. Huawei ni ponovil Applove napake in se ni poslovil od 3,5-milimetrskega vmesnika. | Foto: Bojan Puhek Že res, da bo nekoč zdajšnji vmesnik za slušalke zdrsnil v zgodovino, a je očitno, da se mu zdaj še nismo pripravljeni odpovedati. Huawei ni ponovil Applove napake in se ni poslovil od 3,5-milimetrskega vmesnika. Foto: Bojan Puhek

Ni med dražjimi v svojem razredu (a tudi med najcenejšimi ne)

Huawei Mate 9 si gotovo zasluži mesto v najvišjem razredu pametnih telefonov in ima zelo dobro razmerje med tem, kar ponuja, in zneskom, ki ga je zanj treba odšteti – na svetovni predstavitvi v začetku novembra so povedali, da bo glede na pomnilnik in shrambni prostor priporočena maloprodajna cena od 699 evrov.

Ta cena je zagotovo ugodnejša od primerljivih modelov dveh najbolj zvočnih imen na trgu pametnih telefonov, a še vedno občutno nad tisto, ki jo zahteva še en kitajski proizvajalec za svoj najvišji model, ki ga po pošti pošilja tudi v Slovenijo. Še en dokaz, da se Huawei želi umestiti med najbolj zveneča imena z drugimi aduti ter da cena zanj ni (več) glavno orožje za pridobivanje novih uporabnikov in tržnih deležev.

Všeč so nam: vzdržljiv akumulator, za katerega ves dan uporabe telefona ni težava, hitro in odzivno delovanje, velik zaslon, fotoaparat z dvema senzorjema in drugimi strojnimi in programskimi priboljški za dobre fotografije, dovršen in hiter čitalnik prstnih odtisov.
Ni nas navdušilo: nekaterih prednastavljenih programov ni mogoče odstraniti, ločljivost zaslona bi bila lahko višja, nekateri tekmeci ponujajo primerljive naprave za občutno nižjo ceno.

Ocena: 9,5

Ne spreglejte