Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
3. 11. 2016,
14.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,78

1

Natisni članek

Huawei telefon pametni telefon pametni telefoni

Četrtek, 3. 11. 2016, 14.30

6 let, 6 mesecev

Svetovna premiera v Münchnu

Pametni telefon Huawei Mate 9 ne skriva svojih ambicij in moči

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,78

1

Ni dvoma, da bo prav s tem pametnim telefonom, pravzaprav phabletom, Huawei želel prepričati najzahtevnejše, predvsem poslovne uporabnike, ki jim ni težko odšteti nekaj več denarja za čim zmogljivejšo napravo.

 | Foto: Srdjan Cvjetović Foto: Srdjan Cvjetović
Govorice so se, kot že velikokrat pred velikimi predstavitvami novih paradnih naprav mobilnih komunikacij (in vsega, kar še najdemo na teh napravah), tudi tokrat izkazale za resnične: glavna zvezda današnje svetovne premiere, za katero si je kitajski proizvajalec Huawei izbral bavarsko prestolnico München, je nov pametni telefon z velikim zaslonom Mate 9, ki se je do danes skrival za razvojnim imenom Manhattan.

Pravi trenutek

Huawei bi si težko izbral boljši trenutek za predstavitev Mata 9. Začetna evforija okoli Applovega sedmega iPhona je mimo (če je sploh kdaj obstajala), Samsung, ki je svoja mobilna telefona Galaxy S7 in Galaxy S7 edge predstavil februarja (in bo čez tri mesece najverjetneje že pokazal S8), pa je na svojo veliko žalost in škodo ostal brez phableta Note 7.

Galaxy Note 7 je obljubljal, da bo postal najzmogljivejši pametni mobilni telefon, a so ga nadležni in še nepojasnjeni (čeprav redki) primeri nezanesljivih in samovžigajočih se akumulatorjev dokončno pospravili s trga. | Foto: Reuters Galaxy Note 7 je obljubljal, da bo postal najzmogljivejši pametni mobilni telefon, a so ga nadležni in še nepojasnjeni (čeprav redki) primeri nezanesljivih in samovžigajočih se akumulatorjev dokončno pospravili s trga. Foto: Reuters

Prav Note 7 bi lahko za novi Mate 9 predstavljal največjo konkurenco, zato Huawei, ki je zgolj v nekaj letih v zaznavanju zahodnega sveta (in tudi s prodajnimi rezultati) prerasel iz neznane kitajske znamke v zaželeno globalno znamko, lahko poslal Mate 9 na svojo pot z eno veliko skrbjo manj.

Z nemškim znanjem

Videti je, da je Huawei v Mata 9 spravil vse, kar zna in zmore – tako sam kot tudi njegovi partnerji, ki jih ponosno razkazuje. Eden od teh je nemška Leica, v fotografskem svetu ime z dolgo in priznano tradicijo, ki je že sodelovala pri razvoju fotoaparata za več nedavnih Huaweievih pametnih telefonov.

V novinca Mata 9 pa so vgradili drugo generacijo Leicine dvojne kamere z dvojnim hibridnim zoomom, optičnim stabilizatorjem slike in senzorjema: 12 milijonov pik za barvni senzor in 22 milijonov pik za monokromatski senzor, skrbnika natančnih podrobnosti. To je nadgradnja Leicinega sistema dvojne kamere, ki so ga razvili za Huawei P9, kjer sistem združuje sliki obeh senzorjev. To naj bi se posebej izkazalo pri fotografiranju v pomanjkljivi svetlobi, so še povedali.

Fotoaparat pametnega telefona Huawei Mate 9 | Foto: Fotoaparat pametnega telefona Huawei Mate 9

Procesorska moč osmih jeder

Prvi mož Huaweieve skupine za potrošniške izdelke (Consumer Business Group) Richard Yu je kot pomembne prednosti novega Mata 9 izpostavil tudi premierno uporabljeni sistem Kirin 960 z osemjedrnim glavnim procesorjem ARM Cortex-A73/A53 in prav tako osemjedrnim grafičnim procesorjem Mali G71.

Prevedeno v uporabnikom razumljivejše pojme bi to pomenilo vrhunsko – Yu pravi najboljšo – procesorsko zmogljivost med mobilnimi napravami ob 15 odstotkov manjši porabi energije. Še večji napredek naj bi bil pri učinkovitosti grafičnega procesorja, ki je skoraj dvakrat zmogljivejši in ob tem vendarle 40 odstotkov energetsko varčnejši v primerjavi s svojim predhodnikom Kirin 950. Ob uporabljanju novega grafičnega standarda Vulkan, ki je sestavni del operacijskega sistema Android 7.0, ta bo nameščen na vseh novih napravah Mate 9, se, napoveduje Yu, grafična učinkovitost poveča kar za štirikrat glede na predhodni grafični procesor in različico operacijskega sistema.

Čim manj dotikov za čim več funkcij

Yu je še povedal, da algoritem za strojno učenje, ki ga premore procesorska enota, odpravlja značilen nevšečni pojav pri mobilnih napravah z operacijskim sistemom Android: te se namreč po letu in pol ali dveh, zlasti pri uporabi večjega števila različnih aplikacij, rade upočasnijo.

 | Foto:

Za uporabniško prijaznost naj bi poskrbel tudi uporabniški vmesnik EMUI 5.0 (zgoraj), za katerega zatrjuje, da omogoča dostop do polovice funkcij in lastnosti v pametnem telefonu z največ dvema dotikoma, z največ tremi dotiki pa kar do 90 odstotkov. Uporabniški vmesnik naj bi se sčasoma prilagajal načinu uporabe in vedenjskem vzorcu uporabnika pri delu z napravo.

Obljubljajo hitro polnjenje in počasnejše praznjenje akumulatorja

Prvi mož Huaweievih naprav je prepričan, da ima Mate 9 odgovor tudi za največji glavobol današnjih zmogljivih pametnih telefonov: akumulator se že ob redni uporabi izprazni še pred koncem aktivnega dneva, polnjenje pa skoraj vedno traja dlje, kot smo pripravljeni čakati.

Zato se je z očitnim navdušenjem ozrl na tehnologijo SuperCharge, ki, kot je povedal, v pametnem telefonu Mate 9 zagotovi dovolj energije v akumulatorju za celodnevno rabo že po 20 minutah polnjenja, ki podpira tok do pet amperov. Že deset minut takšnega polnjenja zagotavlja tri ure neprekinjenega dela s prižganim zaslonom, obljubljajo pri Huaweiu.

Da pa akumulator res ne bi omagal pred večerom med delom pri vseh zmogljivih komponentah strojne opreme, so zagotovili takšnega, ki ima zmogljivost kar štiri tisoč miliamperskih ur. Proizvajalec zatrjuje, da bo zmogel celo dva dneva običajne rabe brez priklopa na vtičnico. | Foto: Da pa akumulator res ne bi omagal pred večerom med delom pri vseh zmogljivih komponentah strojne opreme, so zagotovili takšnega, ki ima zmogljivost kar štiri tisoč miliamperskih ur. Proizvajalec zatrjuje, da bo zmogel celo dva dneva običajne rabe brez priklopa na vtičnico.

Niso pozabili omeniti, da so poskrbeli za nastavitve in varnostne funkcije akumulatorja, ki preprečuje pregrevanje ter tokovne in prenapetostne sunke, s čimer se odpravljajo varnostne grožnje in podaljša trajnost akumulatorja. Verjetno je vsem jasno, zakaj so to posebej izpostavili.

Posebna izdaja za tiste, ki kaj dajo na ekskluzivnost

Huawei Mate 9 se ponaša s kovinskim ohišjem iz enega kosa, na voljo pa bo v petih barvah, ki so jih poimenovali vesoljsko siva (Space Gray), lunino srebrna (Moonlight silver), šampanjsko zlata (Champagne Gold), mocha rjava (Mocha Brown) in keramično bela (Ceramic White).

Prav tako bodo na voljo različice glede na količino shranjevalnega prostora in delovnega pomnilnika, katerih cena še ni dorečena. | Foto: Prav tako bodo na voljo različice glede na količino shranjevalnega prostora in delovnega pomnilnika, katerih cena še ni dorečena.

Za prestižno različico Porsche Design boste morali odšteti malo manj kot 1.400 evrov.  | Foto: Srdjan Cvjetović Za prestižno različico Porsche Design boste morali odšteti malo manj kot 1.400 evrov. Foto: Srdjan Cvjetović Za tiste, ki jim je ekskluzivni dizajn s pripadajočim razkošjem vrhunska prioriteta, je na voljo omejena serije Porsche Design, ki bo na voljo samo v grafitno črni (Graphite Black) barvi in v trgovinah Porsche Design po vsem svetu razen v ZDA, bo pa tudi v prosti prodaji na Kitajskem.

V senci, ampak vendarle …

Da ji ne bi naredili krivice, omenimo še fitnes zapestnico Huawei FIT, ki so jo prav tako predstavili danes.

Datum začetka prodaje današnjih novosti v Sloveniji še ni znan.

Priporočena maloprodajna cena telefona: od 699 evrov za izvedbo s štirimi gigabajti pomnilnika in 64 gigabajti shrambnega prostora do 1.395 evrov za prestižno različico Porsche Design, ki se lahko pohvali s šestimi gigabajti delovnega pomnilnika in 256 gigabajti prostora za shrambo.

Operaterji bodo ob vezavi naročniškega razmerja zagotovo lahko ponudili (nekoliko) nižjo ceno, a ne nujno za vse različice.

Ne spreglejte