Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
22. 4. 2020,
19.50

Osveženo pred

3 leta, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,60

14

Natisni članek

COVID-19 Koronavirus Microsoft Bill Gates

Sreda, 22. 4. 2020, 19.50

3 leta, 12 mesecev

Drag nakup Billa Gatesa v najslabšem možnem času

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,60

14

Bill Gates | Bill Gates je drugi najbogatejši človek na svetu. Vrednost njegovega premoženja znaša 94,2 milijarde evrov. Velika večina njegovega bogastva izhaja iz ustanovitve in lastniškega deleža v računalniškem podjetju Microsoft. Če v zadnjih desetletjih ne bi več deset milijard dolarjev preusmeril v dobrodelno organizacijo, ki jo vodi skupaj z ženo Melindo, bi bil na svetovni lestvici milijarderjev verjetno še vedno številka ena, tako pa ta položaj zdaj zaseda ustanovitelj podjetja Amazon Jeff Bezos. | Foto Reuters

Bill Gates je drugi najbogatejši človek na svetu. Vrednost njegovega premoženja znaša 94,2 milijarde evrov. Velika večina njegovega bogastva izhaja iz ustanovitve in lastniškega deleža v računalniškem podjetju Microsoft. Če v zadnjih desetletjih ne bi več deset milijard dolarjev preusmeril v dobrodelno organizacijo, ki jo vodi skupaj z ženo Melindo, bi bil na svetovni lestvici milijarderjev verjetno še vedno številka ena, tako pa ta položaj zdaj zaseda ustanovitelj podjetja Amazon Jeff Bezos.

Foto: Reuters

Ameriški milijarder Bill Gates je v zadnjih mesecih tarča številnih neutemeljenih obtožb, da je prav on eden glavnih krivcev za pandemijo oziroma naj bi celo vedel, da se bo zgodila. Kritike, ki ga med drugim obtožujejo vojnega dobičkarstva na račun razvoja cepiv za koronavirus, bo morda še bolj podžgal njegov najnovejši nakup. Gates je sredi epidemije koronavirusa namreč razširil svoj nepremičninski portfelj in postal lastnik 40 milijonov evrov vredne vile v Kaliforniji. 

Bill Gates in njegova žena Melinda sta konec marca kupila hišo na obali Tihega oceana v kalifornijskem mestu Del Mar, je danes razkril ameriški poslovni medij The Wall Street Journal.

Šlo je za enega največjih nepremičninskih poslov v regiji. Gatesova sta za posest odštela 43 milijonov dolarjev oziroma 39,5 milijona evrov.

Nova hiša Billa Gatesa v Kaliforniji ima površino 540 kvadratnih metrov, džakuzi za deset oseb, notranji in zunanji bazen ter apnenčasta tla. Prejšnji lastnik hiše je bila nekdanja žena lani umrlega ameriškega bogataša T. Boona Pickensa. | Foto: Google Zemljevidi Nova hiša Billa Gatesa v Kaliforniji ima površino 540 kvadratnih metrov, džakuzi za deset oseb, notranji in zunanji bazen ter apnenčasta tla. Prejšnji lastnik hiše je bila nekdanja žena lani umrlega ameriškega bogataša T. Boona Pickensa. Foto: Google Zemljevidi

Cena kvadratnega metra nove vile zakoncev Gates, ki se nahaja neposredno na kalifornijski pacifiški obali, je bila kar 74 tisoč evrov.

To je zelo blizu cene kvadratnega metra ene najdražje prodanih nepremičnin v zgodovini ZDA (80 tisoč evrov), stanovanja v New Yorku, ki ga je leta 2014 za okroglih 100 milijonov ameriških dolarjev kupil računalniški milijarder Michael Dell

Bill Gates ima z najnovejšo pridobitvijo v Kaliforniji v Združenih državah Amerike zdaj najmanj pet rezidenc. Njegova osrednja je posestvo Xanadu 2.0 v Medini v ameriški zvezni državi Washington, kjer preživi največ časa. Vilo, z bivanjsko površino več kot šest tisoč kvadratnih metrov, je za dva milijona ameriških dolarjev kupil leta 1988, danes pa je, po ocenah poznavalcev nepremičninskega trga, vredna več kot 60-krat toliko.  | Foto: Google Zemljevidi Bill Gates ima z najnovejšo pridobitvijo v Kaliforniji v Združenih državah Amerike zdaj najmanj pet rezidenc. Njegova osrednja je posestvo Xanadu 2.0 v Medini v ameriški zvezni državi Washington, kjer preživi največ časa. Vilo, z bivanjsko površino več kot šest tisoč kvadratnih metrov, je za dva milijona ameriških dolarjev kupil leta 1988, danes pa je, po ocenah poznavalcev nepremičninskega trga, vredna več kot 60-krat toliko. Foto: Google Zemljevidi

Leta 2015 je opozarjal, da svet ni pripravljen na pandemijo. Zdaj mnogi s prstom kažejo ravno nanj.

Bill Gates je trenutno dežurni krivec za pandemijo koronavirusa, so pred dnevi ugotovili pri ameriškem mediju The New York Times

Poplava lažnih novic, ki mu med drugim pripisujejo željo po zasužnjevanju človeštva z vgradnjo čipov in vojno dobičkarstvo na račun razvoja cepiva za koronavirus - njegova zasebna dobrodelna organizacija namreč že dolga leta financira raziskave cepiv proti nalezljivim boleznim - zvečine izhaja iz Gatesovega govora iz leta 2015.

Šlo je za predavanje TED Talk, v katerem je Gates opozoril, da so svetovne vlade slabo pripravljene na morebitno pandemijo. 

Bill Gates je bil po objavi videoposnetka predavanja TED Talk leta 2015 v komentarjih na spletu deležen celo posmeha, da pretirava oziroma dvomov, ali je on v resnici dovolj kredibilna oseba za napovedovanje epidemij oziroma opozarjanje o virusih. Danes trdijo nekaj drugega: da je Gates epidemijo napovedal, ker je vedel, da se bo zgodila, oziroma jo je zakrivil prav on. | Foto: Getty Images Bill Gates je bil po objavi videoposnetka predavanja TED Talk leta 2015 v komentarjih na spletu deležen celo posmeha, da pretirava oziroma dvomov, ali je on v resnici dovolj kredibilna oseba za napovedovanje epidemij oziroma opozarjanje o virusih. Danes trdijo nekaj drugega: da je Gates epidemijo napovedal, ker je vedel, da se bo zgodila, oziroma jo je zakrivil prav on. Foto: Getty Images

"Če bo v naslednjih desetletjih kaj ubilo več kot deset milijonov ljudi, to najverjetneje ne bodo rakete, izstrelki, temveč zelo nalezljiv virus," so besede, ki si jih je morda najbolj zapomnil marsikateri poslušalec Gatesovega predavanja. 

Novice Dogaja se, kar je napovedal leta 2015, a ga niso jemali resno #video

Opozorilo, ki ga ustanovitelj računalniškega podjetja Microsoft ponavlja že od leta 2010, si je, po tem, ko je svet v preteklih mesecih dejansko zajela pandemija novega koronavirusa, marsikdo razlagal zarotniško.

Čeprav za to ni nobenih dokazov, naj bi bil Gates dejansko eden tistih, ki so zakrivili epidemijo, odmeva v številnih spletnih skupnostih. Trditvam olje na ogenj dodatno prilivajo "mediji", znani po širjenju teorij zarot, kot je InfoWars, razvpitega voditelja Alexa Jonesa.

Gates si je nasprotnike pred kratkim "nabral" še na desnem ameriškem političnem polu, saj je javno kritiziral in kot nevarno označil odločitev Donalda Trumpa, da ZDA prenehajo s financiranjem Svetovne zdravstvene organizacije.  | Foto: Reuters Gates si je nasprotnike pred kratkim "nabral" še na desnem ameriškem političnem polu, saj je javno kritiziral in kot nevarno označil odločitev Donalda Trumpa, da ZDA prenehajo s financiranjem Svetovne zdravstvene organizacije. Foto: Reuters

Sinot Aqua
Novice Preobrat v zgodbi o novi superjahti Billa Gatesa

Ima Bill Gates prevelik vpliv na Svetovno zdravstveno organizacijo?

Po tem, ko so Združene države Amerike po ukazu Donalda Trumpa pred tednom dni napovedale prekinitev financiranja Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), je njen največji donator postala prav dobrodelna organizacija Billa in Melinde Gates. 

Gates je Trumpovo potezo na družbenem omrežju Twitter označil za nevarno in opozoril, da WHO, če se njeno delo na področju upočasnjevanja epidemije koronavirusa zaradi pomanjkanja sredstev ustavi, ne more nadomestiti nobena druga organizacija:

Bill Gates je sicer tudi tarča kritik, kar zadeva njegovo financiranje Svetovne zdravstvene organizacije, a te, za razliko od iz trte izvitih obtožb, da želi s cepivi zaslužiti ali pomoriti milijarde ljudi, ne prihajajo od teoretikov zarot, temveč od akademikov, predstavnikov zdravstvene stroke ter celo osebja WHO. 

Eden glavnih pomislekov glede velikega Gatesovega vpliva na Svetovno zdravstveno organizacijo je domnevno prioritiziranje zdravstvenih problematik, ki so pomembne Gatesu, kot je na primer iztrebljenje otroške paralize, piše Politico. Gre za izzive, katerih uspešnost je mogoče kvantificirati, Gatesu pa so številke pomembne, trdijo kritiki. 

Bill Gates se v sklopu svoje dobrodelne fundacije posveča mnogim dolgoročnim projektom, kot sta izboljšanje zdravstvenega sistema ter dostop do izobraževanja in informacij v revnejših državah, toda najraje naj bi imel projekte, pri katerih je rezultate mogoče izmeriti, trdijo njegovi kritiki. | Foto: Fundacija Billa in Melinde Gates Bill Gates se v sklopu svoje dobrodelne fundacije posveča mnogim dolgoročnim projektom, kot sta izboljšanje zdravstvenega sistema ter dostop do izobraževanja in informacij v revnejših državah, toda najraje naj bi imel projekte, pri katerih je rezultate mogoče izmeriti, trdijo njegovi kritiki. Foto: Fundacija Billa in Melinde Gates

Drugi zadržek pa je preprosto velika finančna odvisnost Svetovne zdravstvene organizacije od Billa Gatesa, ki se lahko nekega dne preprosto odloči, da se tega ne gre več in zapre "denarno pipico". S tem bi se letni proračun WHO zmanjšal za najmanj deset odstotkov. 

Preberite tudi:

Bill Gates
Novice Koronavirus: kako dolgo bo vse skupaj trajalo? Bill Gates ima odgovor.
Bill Gates
Trendi Morda nas bo pred novim koronavirusom rešil Bill Gates #video
Porsche taycan
Avtomoto Kaj je izbral? Bill Gates navdušen nad novim avtomobilom.
Bill Gates
Novice Bill Gates poziva k višji obdavčitvi bogatih
Ne spreglejte