Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
17. 3. 2020,
4.00

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,39

17

Natisni članek

lažne novice Koronavirus COVID-19 vlak

Torek, 17. 3. 2020, 4.00

4 leta, 1 mesec

Ameriška invazija. Vagoni, ki vozijo bolezen. Česen in seveda dežurni krivec Bill Gates.

Epidemija koronavirusa ni ena. Epidemiji sta dve.

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,39

17

koronavirus | Slovenska Facebook skupina z imenom "Korona Corona Virus Slovenija Koronavirus" ima danes že več kot 40 tisoč članov. Administratorji in moderatorji se sicer zelo trudijo sproti odstranjevati lažne ali nepreverjene novice.  | Foto Getty Images

Slovenska Facebook skupina z imenom "Korona Corona Virus Slovenija Koronavirus" ima danes že več kot 40 tisoč članov. Administratorji in moderatorji se sicer zelo trudijo sproti odstranjevati lažne ali nepreverjene novice.

Foto: Getty Images

Druga je epidemija lažnih novic o koronavirusu. Eno od novih kriznih žarišč koronavirusa je ob Italiji namreč postalo družbeno omrežje Facebook. Platformo, kjer se informacije širijo zelo hitro, so preplavile lažne novice in neučinkoviti, občasno tudi nevarni nasveti, kako preprečiti okužbo oziroma pozdraviti simptome bolezni covid-19, ki se vsak dan pojavljajo tudi v največji slovenski skupnosti za obveščanje o koronavirusu na Facebooku. Opozarjamo na nekaj najpogostejših.

 

Ameriška vojska pripravlja invazijo na Evropo. V Italiji se je izkrcalo 20 tisoč ameriških vojakov.

Vojska ZDA pripravlja invazijo na zaradi koronavirusa oslabljeno Evropo, se glasijo številna opozorila na Facebooku. Razlog zanje je v resnici obsežna Natova vojaška vaja Defender-Europe 20, ki je napovedana že od začetka oktobra lani. Cilj vaje je preveriti pripravljenost na večji oborožen spopad na evropskih tleh.

Organizatorji Defender-Europe 20 so v zadnjih dneh sicer objavili več izjav za javnost, v katerih opozarjajo, da bodo zaradi epidemije koronavirusa določene vaje izvedli v omejenem obsegu. 

Novice Ko virus odnese šalo, na cestah Ljubljane pristaja vojska ZDA

Nekdo je v objektiv fotoaparata ujel železniški vagon, ki prevaža koronavirus. 

Fotografijo železniškega vagona je v zadnjem tednu delilo več sto slovenskih uporabnikov Facebooka.  | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Fotografijo železniškega vagona je v zadnjem tednu delilo več sto slovenskih uporabnikov Facebooka. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Fotografija, ki se v zadnjem tednu pospešeno širi tudi med slovenskimi uporabniki Facebooka, je fotomontaža. Prave oznake so namreč na drugi strani železniških vagonov.

Če bi vagon resnično prenašal virus, na njem najverjetneje tudi ne bi pisalo covid-19, saj gre za bolezensko stanje, temveč sars-cov-2, kar je uradno ime virusa. 

Fake News Koronavirus
Novice Kdo je v resnici vojak, ki ga mnogi Italijani krivijo za epidemijo

Koronavirus se širi prek mobilnega omrežja 5G. 

Bill Gates | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Ena najbolj absurdnih teorij, kar zadeva epidemijo novega koronavirusa, je ta, da se virus sars-cov-2 širi prek mobilnega omrežja pete generacije ali 5G oziroma da virus sploh ne obstaja, temveč simptome virusnega obolenja povzročajo kar bazne postaje omrežja 5G.

Do zdaj ni znan še noben način, kako bi se lahko koronavirus širil prek elektromagnetnega valovanja. Prav tako simptomi okužbe z novim koronavirusom po poročanju neodvisnega portala za preverjanje informacij Full Fact ne sovpadajo z domnevnimi zdravstvenimi težavami zaradi izpostavljenosti omrežju 5G, 

Treba je poudariti, da komercialno omrežje 5G v Sloveniji še ne deluje, preizkusne bazne postaje pa so bile aktivne le krajši čas. 

5G
Novice Zmota, ki med Slovenci seje jezo: "Operater me je nate..."

Za epidemijo koronavirusa je kriv računalniški milijarder Bill Gates.

Bill Gates se je po odhodu iz podjetja Microsoft posvetil dobrodelnosti. Pri tem je dobil precej nasprotnikov, prednjačijo pa predvsem nasprotniki cepljenja, ki so pogosto mnenja, da so njegovi nameni zmanjšanje števila prebivalcev Zemlje.  | Foto: Reuters Bill Gates se je po odhodu iz podjetja Microsoft posvetil dobrodelnosti. Pri tem je dobil precej nasprotnikov, prednjačijo pa predvsem nasprotniki cepljenja, ki so pogosto mnenja, da so njegovi nameni zmanjšanje števila prebivalcev Zemlje. Foto: Reuters

Česa je tokrat kriv ustanovitelj računalniškega velikana Microsoft Bill Gates?

Ker je že leta 2015 govoril o možnosti globalne pandemije in ker je oktobra lani prek svoje dobrodelne organizacije v sodelovanju s prestižno ameriško raziskovalno univerzo John Hopkins izvedel simulacijo epidemije, ki bi jo povzročil eden od koronavirusov, je Gates po mnenju nekaterih glavni krivec za trenutne izredne razmere v številnih državah.

Gates se res ukvarja s trenutno epidemijo koronavirusa, a ne tako, kot ga obtožujejo tudi nekateri Slovenci - že 5. februarja, tako rekoč en mesec pred pojavom prve okužbe z novim koronavirusom v Sloveniji, je prek svoje dobrodelne organizacije Bill & Melinda Gates Foundation namenil 100 milijonov ameriških dolarjev (89 milijonov evrov) za boj proti bolezni covid-19. 

Gates je med drugim financiral tudi razvoj testov, ki bi ljudem omogočili, da bi se na novi koronavirus testirali kar doma

Bill Gates
Novice Bill Gates odgovoril na vprašanja, ki se jim izmika ogromno bogatašev

Pijte česnovo vodo in ozdraveli boste čez noč. 

Česen | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Izvirno objavo, da lahko skodelica prekuhanega česna v eni noči pozdravi simptome okužbe z novim koronavirusom oziroma bolezen covid-19, je delilo že več kot 1.600 slovenskih uporabnikov Facebooka, še več sto uporabnikov jo je delilo iz drugih virov. 

Nacionalni inštitut za javno zdravje medtem podobno kot Svetovna zdravstvena organizacija opozarja, da je česen sicer zdravo živilo, vendar ni nobenega dokaza, da bi uživanje česna ljudi zaščitilo pred okužbo z novim koronavirusom.

Paket. Koronavirus.
Trendi Miti o koronavirusu – kaj je res in kaj ne? #video

Če vodo pijemo vsakih 15 minut, bomo koronavirus splaknili iz grla v želodec, kjer ga bo uničila kislina. 

Voda | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Snopes, verjetno najbolj znana spletna stran, ki preverja dejstva, je te navedbe "razbila" 11. marca. Kot so zapisali, ni po mnenju zdravstvene stroke nobenega zagotovila, da bi redno pitje vode, kar je sicer dobro za zdravje, kateremukoli virusu preprečilo okužbo dihal. 

Novice Sedem ključnih stvari o novem koronavirusu. Druga je še posebej pomembna. #video
Benetke, koronavirus
Trendi O tem so sanjali: Benetke zaradi koronavirusa povsem prazne #foto #video
Revoz Clio
Avtomoto Tudi Revoz ustavlja proizvodnjo
Maska koronavirus
Novice Pristojni mirijo: do srede pri nas 1,5 milijona dodatnih zaščitnih mask
koronavirus
Novice Posamezniku, ki bi namenoma razširjal virus, grozi celo do 15 let zapora
Koronavirus
Novice Na zabavi je bilo 24 ljudi. 21 se jih je okužilo. #izpoved
Ne spreglejte