Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
16. 3. 2020,
4.00

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

50

Natisni članek

fake news Koronavirus COVID-19

Ponedeljek, 16. 3. 2020, 4.00

4 leta, 1 mesec

Ko virus odnese šalo, na cestah Ljubljane pristaja vojska ZDA

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

50

Danes se je znova pokazalo, da vsesplošna zaskrbljenost zaradi koronavirusa pomembno vpliva na kritično presojo verodostojnosti objav na Facebooku. Slovenski uporabniki namreč množično in zvečine z vso resnostjo delijo šaljivo objavo, da naj bi na Letališki cesti v Ljubljani pristalo letalo, polno ameriških marincev. 

 

 

Ljubljana postaja mesto duhov. Marinci zadnjič | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

"Na letališki cesti v Lj ravnokar pristalo letalo z Ameriškimi marinci. Prijatelj, ki dela v Vardi je od preverjenih informacij dobil informacijo, da želijo v Lj zapreti obvoznico in vs promet preusmerit preko Trojan. Mediji o tem še vedno molčijo in ni o tem zapisano še ničesar," je v objavi, ki jo je medtem že izbrisal, zapisal uporabnik Gap Tirepressure. 

Čeprav fotografija prikazuje izkrcanje ameriških vojakov iz helikopterja v afganistanskem oporišču Camp Boost 11. septembra 2017 (vir) in ne na Letališki cesti v Ljubljani, ki kljub imenu ni dovolj široka za pristajanje ameriških vojaških letal, je objavo v samo malo več kot štirih urah delilo že več kot 1.200 slovenskih uporabnikov Facebooka. 

Letališka cesta kontrolni stolp
Avtomoto 83 let staro letališče v Ljubljani: propadajoči kontrolni stolp čaka partnerja za obnovo

Glavno letalo, ki ga za prevoz vojakov, tudi marincev, uporablja ameriška vojska, je Lockheed Martin C-130J Super Hercules s 40-metrskim premerom kril.  | Foto: Reuters Glavno letalo, ki ga za prevoz vojakov, tudi marincev, uporablja ameriška vojska, je Lockheed Martin C-130J Super Hercules s 40-metrskim premerom kril. Foto: Reuters

Smeti. Komunala. Zabojnik za smeti.
Novice V Ljubljani zaprli javna stranišča in odpovedali vrsto komunalnih storitev

Mnogi so "preverjeno informacijo" sprejeli z ogorčenjem

Iz komentarjev uporabnikov, ki so delili zgornjo objavo, povečini vejeta tesnoba in jeza, le peščica pa se jih sprašuje o njeni identiteti ali opozarja, da gre v resnici za šalo oziroma za lažno novico.

Eden od razlogov, zakaj se je objava o pristanku ameriškega letala sredi Ljubljane razširila tako zelo hitro, je Natova vojaška vaja Europe Defender 20, ki je bila napovedana za obdobje med februarjem in junijem 2020. Vojaško vajo, ki zaradi epidemije koronavirusa trenutno poteka v zmanjšanem obsegu, so mnogi izkoristili za širjenje teorij zarot o domnevni invaziji ameriške vojske na Evropo. Opaziti je mogoče tudi povezan trend: objavo o pristanku letala sredi Ljubljane delijo uporabniki, ki so predhodno delili prav novice o prihodu več deset tisoč ameriških vojakov na evropska tla. | Foto: Reuters Eden od razlogov, zakaj se je objava o pristanku ameriškega letala sredi Ljubljane razširila tako zelo hitro, je Natova vojaška vaja Europe Defender 20, ki je bila napovedana za obdobje med februarjem in junijem 2020. Vojaško vajo, ki zaradi epidemije koronavirusa trenutno poteka v zmanjšanem obsegu, so mnogi izkoristili za širjenje teorij zarot o domnevni invaziji ameriške vojske na Evropo. Opaziti je mogoče tudi povezan trend: objavo o pristanku letala sredi Ljubljane delijo uporabniki, ki so predhodno delili prav novice o prihodu več deset tisoč ameriških vojakov na evropska tla. Foto: Reuters

S spremljajočim zaskrbljenim komentarjem se je znašla tudi v največji slovenski skupini na Facebooku, namenjeni deljenju informacij o koronavirusu, a so jo moderatorji hitro odstranili. 

Jelko Kacin
Novice Kacin napovedal: V torek prekinjamo tudi letalski promet #video

Nekateri uporabniki Facebooka medtem pozivajo k prenehanju širjenja tovrstnih objav, ker lahko med ljudmi v času izrednih razmer ustvarjajo še večjo paniko in negotovost glede tega, katere informacije so resnične in katere ne. 

Italijani so množično delili fotografijo ameriškega vojaka, ki je v resnici televizijski igralec

Že včeraj smo poročali o lažni objavi, ki so jo na Facebooku množično širili številni Italijani in tudi nekaj Slovencev. Nekdanji ameriški vojak naj bi bil v Evropo poslan z namenom širjenja koronavirusa, vse pa je domnevno priznal na smrtni postelji. Izkazalo se je, da je "vojak" v resnici britanski igralec Andrew Lincoln, ki je nastopal v svetovno znani nanizanki Živi mrtveci. 

Fake News Koronavirus | Foto: Facebook / Cosimo Calasso Foto: Facebook / Cosimo Calasso

Koronavirus
Novice Ne nasedajte zlonamernim sporočilom, ki obljubljajo zdravilo za koronavirus!
koronavirus
Novice Proti novemu koronavirusu naj bi bilo uspešno zdravilo za artritis
Parkirišče Ljubljana
Novice Javni prevoz po državi bo obstal, parkiranje v Ljubljani in Mariboru brezplačno
Gorsko kolesarjenje
Trendi Zdravniki prosijo, da se izognete tudi tvegani rekreaciji

 

 

Ne spreglejte