SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kacin napovedal: V torek prekinjamo tudi letalski promet #video

10

termometer

Jelko Kacin
Foto: STA

Uradni govorec vladnega kriznega štaba za spopadanje z novim koronavirusom Jelko Kacin je ob robu današnjega sestanka z direktorji bolnišnic napovedal, da se bo s torkom ustavil tudi letalski promet. Zatrdil je, da bodo storili vse za zajezitev virusa, ki se hitro širi. Opozarja, da je zadnji trenutek, da se začnemo odgovorno obnašati.

Omejitev za letalski promet bodo sicer uveljavili dan pozneje kot za siceršnji javni promet, da se lahko nekatera letala še vrnejo domov. Po besedah Jelka Kacina si prizadevajo oz. iščejo možnosti, da bi reševali posamezne državljane, če bi bilo treba, da jih gredo kam iskati.

Tudi če ste letalsko vozovnico že kupili, ostanite doma

To vnaprej najavljajo zato, da bi vsem tistim, ki razmišljajo o tem, da bi izkoristili že plačane vozovnice, dopovedali, naj tega ne počno, ker se ne bodo mogli vrniti v Slovenijo, je pojasnil. Ob tem je opozoril, da bodo vse države okoli Slovenije zaprle zračni prostor v nekaj dneh.

Že v ponedeljek pa se bo ohromilo javno življenje v Sloveniji, med drugim se zaustavlja potniški promet. Za nujne vožnje bodo ostali taksiji. "Čim bolj se moramo zavezati, da se bomo sami osamili in da se tako virus zajezi," je dejal Kacin.

Oglejte si celotno Kacinovo izjavo:

Poudaril je, da je glavni ukrep, ki ga morajo sprejeti ljudje, ta, da morajo spremeniti način obnašanja. "Nenavadno je, da ljudje v parku sedijo drug ob drugem in se obnašajo, kot da virusa ni. Virus je tu, širi se in to se bo pokazalo, ko bo inkubacijska doba mimo," je opozoril Kacin.

Pozval je državljane, naj ne hodijo po nepotrebnem v trgovine, naj ne povzročajo dodatnih vrst, da ne kupujejo stvari, ki jim bodo potem propadale. Ni druge poti kot ozaveščanje ljudi, je dejal in glede morebitnega nadzora v trgovinah povedal, da noben inšpektor ne more spremeniti neodgovornega ravnanja ljudi. Pozval je tudi k razmaku v vrstah v trgovinah.

Izjeme pri prepovedi organiziranega varstva otrok

S ponedeljkom se zapirajo tudi šole in vrtci, kar pa ne pomeni, da lokalne skupnosti ne bodo naredile vsega, kar je v njihovi moči, da bi lahko življenje kolikor toliko normalno teklo, je povedal Kacin. Predvsem gre po njegovih navedbah za tiste kategorije ljudi, denimo reševalce in zdravnike ter drugo osebje, za otroke katerih je treba še posebej poskrbeti, ker sicer bolnišnice in zdravstveni domovi ne bodo delovali. Po Kacinovih navedbah bodo lokalne skupnosti poskrbele za ustrezne rešitve za nujno varstvo otrok.

Jelko Kacin Foto: STA

Prepoved organiziranega varstva otrok ima tako po njegovih navedbah izjeme. Nekateri župani so že sami ponudili možne rešitve, o teh ukrepih pa se bodo še dogovorili v nadaljevanju. Ta dogovor po Kacinovih navedbah pričakujejo tudi direktorji bolnišnic. Da bi te lahko nemoteno delovale, je treba namreč poskrbeti za otroke zaposlenih.

Janez Janša Novice Janša župane zaprosil za pomoč pri organizaciji varstva otrok

Kacin je še povedal, da se pripravljajo na veliko večje število bolnikov v bolnišnicah. Potrebne je veliko več zaščitne opreme, preoblačenje osebja je potrebno večkrat na dan, je pojasnil. Da bi zadostili temu povečanemu pričakovanju, poskušajo čim bolj enakomerno distribuirati opremo vnaprej, zato da bi imeli vedno dovolj opreme na zalogo in bi lahko bolnišnice delovale, kot se od njih pričakuje.

"Prilagoditi se moramo drugačnemu načinu življenja"

Spomnil je, da se tudi evropske institucije ne sestajajo fizično, vse je prek spleta. "Prilagoditi se moramo drugačnemu načinu življenja. Treba se je pripraviti na to, da se bomo soočili s praktičnimi ukrepi in iskanjem odgovora, ali lahko sam kaj prispevam k temu, da se virus ne širi in kaj lahko storim, ko bo prišlo do samoosamitve," je dejal Kacin.

Jelko Kacin Foto: STA

Po njegovem mnenju se lahko izkažemo le sami, s posledicami našega neodgovornega ravnanja do sebe in drugih pa se bo soočilo zdravstvo. Z ukrepi želijo po njegovih besedah povedati, da tečejo zadnji trenutki, preden pride do množičnega izbruha.

"Vse kar bomo zdaj naredili, se nam bo bogato obrestovalo. Virus moramo osamiti, izolirati, mora izzveneti," je dejal in opozoril, da je zdaj videti vse še zelo prijazno, a to ne bo več dolgo.

Pri treh bolnikih s koronavirusom je stanje zelo resno

Infektologinja Bojana Beović je pred sestankom z direktorji bolnišnic v zvezi z ukrepi za omejevanje širjenja koronavirusa povedala, da vstopne točke spreminjajo v ambulante za obravnavo bolnikov s covid-19. Po njenih besedah je sicer pri treh bolnikih s koronavirusom stanje zelo resno in so resno ogroženi.

Bojana Beovič

V oskrbo bolnikov s koronavirusom tudi vsi specializanti

Vlada je medtem sprejela odlok, s katerim prekinja vse specializacije zdravnikov. Zdravnike sekundarije in specializante, torej zdravnike brez licence, bo namreč vključila v izvajanje ukrepov za preprečevanje, obvladovanje in odstranjevanje posledic epidemije novega koronavirusa.

Število potrjenih okužb se je povzpelo čez 200

V Sloveniji so do 14. ure na okužbo z novim koronavirusom opravili 6156 testov, okužba pa je bila potrjena pri 219 osebah. Največ okuženih je v starostni skupini od 30 do 49 let, in sicer 73. Število moških in žensk, pri katerih je bila potrjena okužba, je skoraj enako.

Bolniška postelja Novice Koronavirus je v Sloveniji terjal prvo smrtno žrtev

Sicer se z namenom zajezitve širjenja novega koronavirusa zaustavlja tudi javno življenje v Sloveniji. Vlada je zaprla oziroma omejila vse nenujne storitve, s ponedeljkom se zaustavlja javni potniški promet.

Vlada bo prepovedala tudi neposredno prodajo blaga in storitve. Trgovine z živili, lekarne, banke, pošte in bencinski servisi bodo odprti, možna bosta tudi dostava hrane in izvedba nekaterih storitev na domu. Zaprte bodo šole in vrtci, večina kulturnih ustanov, odpovedani so skoraj vsi dogodki.

Preberite še:

Ljubljana, Plečnik, tržnica Novice Konec "kofetkanja": jutri se zapirajo vsi gostinski lokali #video Parkirišče Ljubljana Novice Javni prevoz po državi bo obstal, parkiranje v Ljubljani in Mariboru brezplačno nakupovalni voziček Novice Od polnoči zaprte vse nenujne trgovine Vrtec Novice Do nadaljnjega ukinjeno kakršnokoli organizirano varstvo otrok

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 48
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin