SiolNET. Novice Slovenija
0,45

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Janša župane zaprosil za pomoč pri organizaciji varstva otrok

0,45

termometer

Janez Janša |  | Foto: STA
Foto: STA

Predsednik vlade Janez Janša je župane slovenskih občin zaprosil za pomoč pri uveljavljanju nujnih ukrepov pri zajezitvi širjenja epidemije koronavirusa.

Predsednik vlade Janez Janša je župane pozval, da v okviru občinske uprave ali občinskega štaba za Civilno zaščito nemudoma oblikujejo občinski oziroma mestni center, ki bo usklajeval povpraševanje staršev in ponudbo zdravih prostovoljcev za varovanje otrok na domu vsem, ki jih nujno potrebujejo za delovanje v razmerah epidemije tako na državni kot na lokalni ravni.

Pri tem je poudaril predvsem iskanje varstva na domu za otroke zdravnikov in medicinskih sester, ki so nepogrešljivi v zdravstvenih ustanovah in domovih za starejše ter zavodih za varovance s posebnimi potrebami, pa tudi pomoč za tiste, ki delajo v energetiki, komunikacijskih podjetjih, komunalnih in servisnih službah, oskrbi ter operativcem v policiji in vojski.

Vrtec Novice Do nadaljnjega ukinjeno kakršnokoli organizirano varstvo otrok

Kot je zapisal, naj župani od vseh institucij v občinah nemudoma zahtevajo sezname njihovih prioritetnih potreb, za najbolj nujne primere varstva pa angažirajo proste kadre iz vrtcev, ki ne bodo več izvajali skupinskega varstva.

V drugi točki pa je predsednik vlade župane pozval, naj preverijo vse načrte in dopolnijo priprave na delovanje uprave in nujnih služb v mestih ali občinah v pogojih, ko je večina javnih institucij zaprtih, ko ni javnega potniškega prometa in ko bi lahko bila delno ali celo pomembno motena tako oskrba kot vrsta drugih dejavnosti.

Parkirišče Ljubljana Novice Javni prevoz po državi bo obstal, parkiranje v Ljubljani in Mariboru brezplačno

Opozoril jih je še na upoštevanje potrebnih varnostnih ukrepov v pogojih epidemije, okrepitev možnosti opravljanja dela na domu in na daljavo ter na to, naj pravočasno preko mehanizma civilne zaščite zagotovijo potrebno število kompletov zaščitne opreme za vse, ki bodo možnosti okužbe najbolj izpostavljeni.

Kot predsednik SDS pa je člane in članice stranke, ki so zdravi in imajo čas, pozval, da se javijo kot prostovoljci centrom pri županstvih občin in pomagajo pri varstvu otrok na domu ali pri pomoči starejšim v razmerah, ko nekateri javni servisi ne delujejo.

Preberite še:

nakupovalni voziček Novice Od polnoči zaprte vse nenujne trgovine Ljubljana, Plečnik, tržnica Novice Konec "kofetkanja": jutri se zapirajo vsi gostinski lokali #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin