SiolNET. Novice Slovenija
2,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ministrica Vrečko: Interpelacije se lahko zgolj veselim

2,08

termometer

Potem ko je vlada s sklepom združila Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine Slovenije, danes na to temo razpravljajo tudi predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) Lojze Peterle, predsednik SDS Janez Janša, nekdanji državni sekretar Jelko Kacin in nekdanji direktor Javne agencije za knjigo Dimitrij Rupel. Po konferenci je svojo izjavo podala tudi kulturna ministrica Asta Vrečko, ki poudarja, da ne gre za ukinitev muzeja, ampak za združitev, povedla pa je tudi, da se napovedane interpelacije "lahko zgolj veseli", saj bo lahko predstavila veliko argumentov. 

Vlada je prejšnji teden sprejela sklep o združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije ter ustanovila nov javni zavod Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije. VSO je združitvi že večkrat nasprotovala, poslanska skupina skupina NSi pa je začela pripravljati interpelacijo zoper ministrico za kulturo Asto Vrečko. 

"Zanimiva se mi zdi vihrava retorika, ki je bila uporabljena na tiskovni konferenci. Takšne retorike, ki je tudi žaljiva, naša vlada ne želi uporabljati. Zgodovina mora ostati stvar zgodovinarjev in ne aktualne politike. Poudariti je treba, da gre za manipuliranje, da gre za kakršnokoli ukinitev. Ne gre za ukinitev, ampak za združitev vsebin in programov dveh javnih zavodov v enega," je po novinarski konferenci dejala kulturna ministrica Asta Vrečko. 

S tem po njenih besedah sledijo strokovnim pomislekom, ki so nastali, ko se je ta muzej napovedoval v času pandemije, in sicer da nima primernega prostora in svoje zbirke, ker se artefakti nahajajo v različnih zbirkah in muzejih po državi.

Bi pa bil po njeni oceni čas, da to zgodovinsko obdobje sistemsko še okrepijo, zato so dodali nov kustodiat. S tem bo novi muzej "imel še več dela in vso podporo", da to obdobje raziskuje in predstavlja javnosti. Kot je pripomnila, mora zgodovina ostati stvar zgodovinarjev in ne politike. 

1 / 6
2 / 6
3 / 6
4 / 6
5 / 6
6 / 6

"Glede interpelacije, kar se mene tiče, lahko razpravljam o muzejskih zbirkah več kot en dan. Interpelacije se lahko zgolj veselim, da predstavim vse argumente," je dodala. Muzeji so doživljali sistemsko zanemarjenost, ki jo je treba urediti, je še sklenila kulturna ministrica.  

Vlado pozivajo k preklicu, sicer imajo "akcijski načrt" 

V VSO so se odločili, da dajo vladi čas še do 10. februarja, da prekliče svojo odločitev, sicer bodo začeli izvajati akcijski načrt v obrambo samostojnega muzeja osamosvojitve in same osamosvojitve, je napovedal predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) Lojze Peterle. Podrobnosti načrta ni predstavil, je pa dejal, da ima več elementov in "ne samo kakšnega zborovanja." Več informacij je, če si vlada ne premisli, napovedal po omenjenem datumu. 

V VSO so se odločili, da dajo vladi čas še do 10. februarja, da prekliče svojo odločitev, sicer bodo začeli izvajati akcijski načrt. | Foto: STA V VSO so se odločili, da dajo vladi čas še do 10. februarja, da prekliče svojo odločitev, sicer bodo začeli izvajati akcijski načrt. Foto: STA Dodal je, da to odločitev jemljejo zelo resno. "Jemljemo jo kot udarec slovenski državotvornosti in udarec po slovenski osamosvojitvi."

Janša ne verjame v argumentacijo vlade 

Predsednik SDS Janez Janša je poudaril, da osamosvojitev ni bila zgolj podvig ene politične opcije, ampak enotnih Slovencev. "Brez te enotnosti Slovenije danes ne bi bilo, in če si kakšen dogodek zasluži neko dostojno obeležitev, potem je to zagotovo dogodek, v katerem smo bili Slovenci enotni," je dejal.

Kot pravi, v argumentacijo vlade za svojo odločitev ne verjame. "Če bi šlo pri motivih vlade za bojazen, da bi Muzej slovenske osamosvojitve, ki ga je ustanovila neka druga vlada, enostransko prikazoval to obdobje, naj menjajo vodstvo. Že tako ali tako so to naredili povsod drugod," je opisal. Dodal je, da bi vlada lahko akt o ustanovitvi muzeja, če meni, da je ta pomanjkljiv, dopolnila. Obenem meni, da ministrica za kulturo "ni dorasla svoji funkciji", vendar je to soglasna odločitev vlade. 

Rupel: Asta Vrečko si je dovolila 'več kot ji je dovoljeno'

Nekdanji direktor Javne agencije za knjigo Dimitrij Rupel je krivdo za odločitev pripisal celotni vladi, tudi predsedniku vlade Robertu Golobu, ki je, kot je dejal, "za vlado odgovoren in hoče prevzeti zgodovino". Meni pa, da je tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko z napovedjo združitve naredila "več, kot ji je dovoljeno" oziroma si je sama dovolila več kot ministri v preteklosti.

Nekdanji državni sekretar Jelko Kacin je združitev dveh muzejev označil za "zgodovinski izbris in zgodovinsko napako". Poudaril je, da ne govorimo o dejanju ene ministrice, ampak o dejanju celotne vlade, v katerem ne vidi razlike med koalicijskimi partnerji. "Tri stranke so hkrati pritisnile na tipko za izbris. To je nezrelo in politično nesprejemljivo, tako se pač ne dela. To ni demokratična država, saj vlada s svojim ravnanjem daje izredno slabe vzglede."

Kritike združitve muzejev 

Ob vladnem sklepu o združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije ter ustanovitvi novega javnega zavoda Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije so nestrinjanje izrazili svet muzeja osamosvojitve in direktor muzeja novejše zgodovine Jože Dežman, oglasili so se tudi zaposleni v muzeju novejše zgodovine.

Po mnenju sveta zavoda Muzej slovenske osamosvojitve se je "ministrstvo za kulturo posega lotilo z veliko zagnanostjo, a z dokaj manjšo skrbnostjo. Tako sklep kot uradne izjave to dovolj dobro izkazujejo", poroča STA.

V nadaljevanju Vrečkovi očitajo, da je kljub temu, da trdi, da Muzeja slovenske samostojnosti ne ukinja, v sklepu o združitvi zapisano, da oba muzeja, ki se bosta združila v novo ustanovo, "prenehata obstajati kot samostojna pravna subjekta in se izbrišeta iz sodnega registra ter drugih javnih evidenc pravnih subjektov".

Očitki letijo še na naglico in pomanjkanje vsebinske, konceptualne in prostorske analize združevanja muzejev, opozarjajo pa tudi na finančne ne samo humanistično-politične posledice. 

Planet 18 Planet TV Združena muzeja razlog za interpelacijo? #video Asta Vrečko Novice Kulturna ministrica: En muzej je smiseln. Peterle odločitev vlade obžaluje. #video Muzej Novice Vlada uresničila napovedi: samostojnega Muzeja slovenske osamosvojitve ni več

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin