SiolNET. Planet TV Planet 18
0,06

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Planet 18

Združena muzeja razlog za interpelacijo? #video

0,06

termometer

"Osamosvojitev Slovenije je neprimerljivo dejstvo v slovenski zgodovini in zasluži si samostojno muzejsko ustanovo," je jasen predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Lojze Peterle.

Planet 18 Planet TV Premoženje se jim vsak dan le povečuje #video

Dan po tem, ko je vlada sprejela sklep o združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije v nov javni zavod, kar je že pred novim letom dvignilo veliko prahu, pa ministrica za kulturo spet poudarja, da gre le za združitev dveh muzejev in ne za njuno ukinitev, so poročali v informativni oddaji Planet 18.

Planet 18 | Foto:

Le leto in pol je deloval Muzej osamosvojitve Slovenije, preden je z menjavo vlade padla tudi odločitev o ukinitvi samostojnega muzeja. "Gre za političen motiv, političen projekt. Nekaterim pač poudarek na osamosvojitvi ne ustreza in zdaj se sklicujejo na argument stroke," pravi Lojze Peterle. 

Da gre vsekakor za izjemno pomemben del slovenske zgodovine in da s to odločitvijo le združujejo dve ločeni ustanovi, ki se pri obravnavi tem prekrivata, pa na kritike odgovarja ministrica za kulturo. "S tem le sledimo pozivom strokovne javnosti, tudi veteranskih društev, ki so nas pozvali, da je bila odločitev za ustanovitev samostojnega muzeja preuranjena, brez javne razprave in tudi brez strokovnih podlag."

Kljub sprejetju sklepa bosta oba muzeja do vpisa v sodni register nadaljevala svoje delo. Najprej pa mora biti imenovan v. d. direktorja novega javnega zavoda. Ob tem pa je ministrica opozorila tudi na to, da so bili prostori muzeja na Poljanski cesti namenjeni izključno Arhivu Slovenije, kar je razvidno tudi iz gradbenega dovoljenja.

Danes v informativni oddaji Planet 18 ne zamudite prispevkov: 57 kilometrov zastoja, Zaradi obilnega sneženja in močne burje popoln prometni kolaps na primorski avtocesti, Orkanska burja priprla koprsko pristanišče, Kakšne so trenutne razmere na cestah, Po tragediji na Ptuju: kaj je šlo narobe v primeru utopitve šestletnega dečka? V živo z gostom. Ob 18. uri na Planetu.
Planet TV Planet TV Sojenje, polno preobratov #video Planet 18 Planet TV V državi se krepi sindikalni boj #video Planet 18 Planet TV Med estradniki pravi baby boom #video #foto
 Spremljajte nas na omrežjih FacebookInstagram, Twitter in YouTube. Več vsebin je na voljo tudi na Planeteka.si     

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin