SiolNET. Digisvet Nasveti
9,59

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Lažne novice se širijo še hitreje od bolezni Covid-19

Kdo je v resnici vojak, ki ga mnogi Italijani krivijo za epidemijo

9,59

termometer

Fake News Koronavirus
"Nekdanji ameriški vojak je pacient nič: plačali so mi, da sem virus širil po Evropi, zdaj pa umiram," je zapisano ob prizoru iz svetovno znane TV-serije The Walking Dead, mož na sliki pa je britanski igralec Andrew Lincoln. Foto: Facebook / Cosimo Calasso

Iz Italije se je tudi do slovenskega dela družbenega omrežja Facebook prebila "senzacionalna" novica, da je koronavirus po Evropi razširil nekdanji ameriški vojak, ki so mu za to plačali, sedaj pa umira. Italijanski in nekateri slovenski uporabniki novico, ki to ni, saj gre za preprosto fotomontažo, delijo množično in predvsem neironično, pa čeprav je fotografija domnevnega pacienta nič v resnici prizor iz svetovno znane televizijske nanizanke The Walking Dead oziroma Živi mrtveci. 

Kontejnerji pred UKC Ljubljana Novice Janša: Ni toliko pomembno število okuženih kot število resno obolelih

Facebook je v zadnjih tednih, ko je Evropa postopoma postajala novo svetovno žarišče koronavirusa, sočasno postopoma postal leglo teorij zarot o bolezni Covid-19. Med drugim smo lahko brali, da epidemijo koronavirusa povzročajo mobilna omrežja pete generacije oziroma 5G, da je glavni krivec za epidemijo ameriški milijarder Bill Gates in da je virus Sars-Cov-2 v resnici biološko orožje, ki so ga naredili v laboratoriju.  Facebook je v zadnjih tednih, ko je Evropa postopoma postajala novo svetovno žarišče koronavirusa, sočasno postopoma postal leglo teorij zarot o bolezni Covid-19. Med drugim smo lahko brali, da epidemijo koronavirusa povzročajo mobilna omrežja pete generacije oziroma 5G, da je glavni krivec za epidemijo ameriški milijarder Bill Gates in da je virus Sars-Cov-2 v resnici biološko orožje, ki so ga naredili v laboratoriju.  Foto: Reuters

Šaljivo novico je 10. marca na svojem profilu na Facebooku objavil italijanski uporabnik Cosimo Calasso.

Da gre za potegavščino, je očitno, saj Calasso na Facebooku v zadnjih dneh redno deli "novice" s podobnim podpisom (memenews.dp), ki jih objavlja profil Memenews (meme je format internetne šale). 

Fake News Koronavirus Foto: Facebook / Cosimo Calasso

otroci pametne igrače Novice Pediatri: Otroci naj bodo za nekaj tednov izključenih iz vseh oblik druženja #video

Kljub temu, da je na fotografiji nad napisom "Nekdanji ameriški vojak je pacient nič: plačali so mi, da sem virus širil po Evropi, zdaj pa umiram" znani televizijski igralec Andrew Lincoln, gre pa za bolnišnični prizor iz prve epizode priljubljene nanizanke Živi mrtveci, v katerem Lincoln igra lik z imenom Rick Grimes, je šaljivi novici nasedel marsikdo.

Samo Calassovo objavo je do zdaj namreč delilo skoraj 6.500 ljudi, ista objava pa prek drugih profilov dosega še na stotine nadaljnjih deljenj. To zvečine sicer počnejo Italijani, a med njimi najdemo tudi slovenske uporabnike Facebooka:

Rocco Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Nekateri uporabniki Facebooka v komentarjih pod zgornjo objavo na srečo sicer opozarjajo, da gre za lažno novico, oziroma kritizirajo Calassa, ker v Italiji trenutno vladajo izredne razmere, on pa se šali. 

Istra Novice V Istri za mesec dni zapirajo gostilne, v Avstriji vse "nenujne" trgovine

Virus se širi prek omrežja 5G, sprogramiral pa ga je kar Bill Gates

Facebook je v zadnjih tednih, ko je Evropa postopoma postajala novo svetovno žarišče koronavirusa, sočasno postopoma postal leglo teorij zarot o bolezni Covid-19.

Med drugim smo lahko brali, da epidemijo koronavirusa povzročajo mobilna omrežja pete generacije oziroma 5G, da je v izbruh epidemije vpleten ameriški milijarder Bill Gates in da je virus Sars-Cov-2 v resnici biološko orožje, ki so ga naredili v laboratoriju. 

Bill Gates Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Preberite tudi:

Bill Gates Cepiva Digisvet Videoposnetek, ki razkriva resnico o Billu Gatesu. Pa jo res? Prazne ulice v Italiji Novice Italijani kršijo karanteno, v enem dnevu ovadili skoraj 7000 ljudi koronavirus letališče Irak Trendi Srhljive podobe: ne samo Slovenija, ustavlja se ves svet #foto Brnik Novice Na letalu, ki je v torek pristalo na Brniku, našli koronavirus koronavirus Novice Slovenski pediatri pozivajo: starši naj skrbno spremljajo javna opozorila

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 248
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin