Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
14. 3. 2020,
18.17

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,59

14

Natisni članek

fake news lažne novice Koronavirus COVID-19

Sobota, 14. 3. 2020, 18.17

4 leta, 1 mesec

Lažne novice se širijo še hitreje od bolezni Covid-19

Kdo je v resnici vojak, ki ga mnogi Italijani krivijo za epidemijo

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,59

14

Fake News Koronavirus | "Nekdanji ameriški vojak je pacient nič: plačali so mi, da sem virus širil po Evropi, zdaj pa umiram," je zapisano ob prizoru iz svetovno znane TV-serije The Walking Dead, mož na sliki pa je britanski igralec Andrew Lincoln.  | Foto Facebook / Cosimo Calasso

"Nekdanji ameriški vojak je pacient nič: plačali so mi, da sem virus širil po Evropi, zdaj pa umiram," je zapisano ob prizoru iz svetovno znane TV-serije The Walking Dead, mož na sliki pa je britanski igralec Andrew Lincoln.

Foto: Facebook / Cosimo Calasso

Iz Italije se je tudi do slovenskega dela družbenega omrežja Facebook prebila "senzacionalna" novica, da je koronavirus po Evropi razširil nekdanji ameriški vojak, ki so mu za to plačali, sedaj pa umira. Italijanski in nekateri slovenski uporabniki novico, ki to ni, saj gre za preprosto fotomontažo, delijo množično in predvsem neironično, pa čeprav je fotografija domnevnega pacienta nič v resnici prizor iz svetovno znane televizijske nanizanke The Walking Dead oziroma Živi mrtveci. 

Kontejnerji pred UKC Ljubljana
Novice Janša: Ni toliko pomembno število okuženih kot število resno obolelih

Facebook je v zadnjih tednih, ko je Evropa postopoma postajala novo svetovno žarišče koronavirusa, sočasno postopoma postal leglo teorij zarot o bolezni Covid-19. Med drugim smo lahko brali, da epidemijo koronavirusa povzročajo mobilna omrežja pete generacije oziroma 5G, da je glavni krivec za epidemijo ameriški milijarder Bill Gates in da je virus Sars-Cov-2 v resnici biološko orožje, ki so ga naredili v laboratoriju.  | Foto: Reuters Facebook je v zadnjih tednih, ko je Evropa postopoma postajala novo svetovno žarišče koronavirusa, sočasno postopoma postal leglo teorij zarot o bolezni Covid-19. Med drugim smo lahko brali, da epidemijo koronavirusa povzročajo mobilna omrežja pete generacije oziroma 5G, da je glavni krivec za epidemijo ameriški milijarder Bill Gates in da je virus Sars-Cov-2 v resnici biološko orožje, ki so ga naredili v laboratoriju.  Foto: Reuters

Šaljivo novico je 10. marca na svojem profilu na Facebooku objavil italijanski uporabnik Cosimo Calasso.

Da gre za potegavščino, je očitno, saj Calasso na Facebooku v zadnjih dneh redno deli "novice" s podobnim podpisom (memenews.dp), ki jih objavlja profil Memenews (meme je format internetne šale). 

Fake News Koronavirus | Foto: Facebook / Cosimo Calasso Foto: Facebook / Cosimo Calasso

otroci pametne igrače
Novice Pediatri: Otroci naj bodo za nekaj tednov izključenih iz vseh oblik druženja #video

Kljub temu, da je na fotografiji nad napisom "Nekdanji ameriški vojak je pacient nič: plačali so mi, da sem virus širil po Evropi, zdaj pa umiram" znani televizijski igralec Andrew Lincoln, gre pa za bolnišnični prizor iz prve epizode priljubljene nanizanke Živi mrtveci, v katerem Lincoln igra lik z imenom Rick Grimes, je šaljivi novici nasedel marsikdo.

Samo Calassovo objavo je do zdaj namreč delilo skoraj 6.500 ljudi, ista objava pa prek drugih profilov dosega še na stotine nadaljnjih deljenj. To zvečine sicer počnejo Italijani, a med njimi najdemo tudi slovenske uporabnike Facebooka:

Rocco | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Nekateri uporabniki Facebooka v komentarjih pod zgornjo objavo na srečo sicer opozarjajo, da gre za lažno novico, oziroma kritizirajo Calassa, ker v Italiji trenutno vladajo izredne razmere, on pa se šali. 

Istra
Novice V Istri za mesec dni zapirajo gostilne, v Avstriji vse "nenujne" trgovine

Virus se širi prek omrežja 5G, sprogramiral pa ga je kar Bill Gates

Facebook je v zadnjih tednih, ko je Evropa postopoma postajala novo svetovno žarišče koronavirusa, sočasno postopoma postal leglo teorij zarot o bolezni Covid-19.

Med drugim smo lahko brali, da epidemijo koronavirusa povzročajo mobilna omrežja pete generacije oziroma 5G, da je v izbruh epidemije vpleten ameriški milijarder Bill Gates in da je virus Sars-Cov-2 v resnici biološko orožje, ki so ga naredili v laboratoriju. 

Bill Gates | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Preberite tudi:

Novice Videoposnetek, ki razkriva resnico o Billu Gatesu. Pa jo res?
Prazne ulice v Italiji
Novice Italijani kršijo karanteno, v enem dnevu ovadili skoraj 7000 ljudi
Trendi Srhljive podobe: ne samo Slovenija, ustavlja se ves svet #foto
Brnik
Novice Na letalu, ki je v torek pristalo na Brniku, našli koronavirus
koronavirus
Novice Slovenski pediatri pozivajo: starši naj skrbno spremljajo javna opozorila
Ne spreglejte