Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Sobota,
14. 3. 2020,
13.11

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,28

19

Natisni članek

okužba Letališče Jožeta Pučnika Koronavirus

Sobota, 14. 3. 2020, 13.11

4 leta, 1 mesec

Na letalu, ki je v torek pristalo na Brniku, našli koronavirus

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,28

19

Brnik | Foto STA

Foto: STA

Iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje so sporočili, da so ob epidemiološkem poizvedovanju ugotovili, "da je bila na letalu Turkish Airlines, ki je v torek pristalo v Ljubljani, covid-19 pozitivna oseba."

Kontejnerji pred UKC Ljubljana
Novice Janša: Ni toliko pomembno število okuženih kot število resno obolelih

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) sporoča in opozarja, da so ob epidemiološkem poizvedovanju primera covid-19 ugotovili, da je bila na letalu Turkish Airlines, let številka 1061, ki je pristalo v Ljubljani 10. marca 2020 ob 8. 45, covid-19 pozitivna oseba.

Potniki, ki so bili na omenjenem letu, naj skrbno opazujejo svoje zdravstveno stanje in se ob pojavu slabega počutja, znakov okužbe dihal ali vročine po telefonu posvetujejo z zdravnikom, so sporočili. Svetujejo, da že pred pojavom morebitnih simptomov dosledno upoštevajo higienske nasvete in nasvet o zmanjšanju socialnih stikov, ki bi vodili v prenos okužbe (predvsem omejijo tesnejše stike na razdalji, manjši od 1,5 metra). 

Koronavirus | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Bodite pozorni na simptome

Bolezen se kaže s slabim počutjem, utrujenostjo, nahodom, vročino, kašljem in pri težjih oblikah z občutkom pomanjkanja zraka. Natančni podatki o poteku bolezni se še zbirajo, saj gre za nov virus. Pri približno 80 odstotkih okuženih bolezen poteka v lažji obliki, težji potek naj bi imelo okoli 20 odstotkov obolelih, je zapisano na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Okužbe z novim koronavirusom od preostalih povzročiteljev akutnih okužb dihal, vključno s pljučnicami, ne moremo ločiti zgolj na osnovi poteka bolezni in bolnikovih težav. Za potrditev ali izključitev okužbe z novim koronavirusom je potrebno mikrobiološko testiranje. Koronavirus se dokazuje v brisu nosno-žrelnega prostora, v brisu žrela, izmečku dihal in še v drugih kužninah.

Če sumite na okužbo, ne hodite k zdravniku, ampak ga pokličite po telefonu. Z zdravnikom se boste dogovorili za pregled oziroma dobili nasvet glede na svoje zdravstveno stanje. Seznam kontaktov, kjer je mogoče dobiti informacije, najdete spodaj:

Seznam kontaktov, kjer je mogoče dobiti informacije

Nacionalni inštitut za javno zdravje

Na telefonski številki 031 646 617 je vsak dan med 9. in 17. uro na voljo epidemiolog za dodatne informacije, navodila in pojasnila.

Ministrstvo za zunanje zadeve

Na telefonskih številkah 01 478 6772 in 01 478 2305 je dosegljiva konzularna kontaktna točka, kjer lahko potniki dobijo informacije glede potovanj v tujino. Na spletnih straneh ministrstva lahko vsakdo v seznamu držav najde več informacij o ukrepih in nasvetih, ki veljajo za posamezno državo.

UKC Ljubljana

Za vprašanja glede koronavirusa sta na voljo telefonski številki 01 522 45 40 in 01 522 45 41.

UKC Maribor

Za vprašanja glede koronavirusa je na voljo telefonska številka 031 653 929, dosegljivi so vsak dan od 7. do 22. ure.

Splošna bolnišnica Celje

Za vprašanja glede koronavirusa je na voljo telefonska številka 03 423 30 79, dosegljivi so 24 ur na dan.

Splošna bolnišnica Jesenice

Bolniki, ki so naročeni na pregled in imajo povišano temperaturo, kašelj in oteženo dihanje ali so bili v zadnjih desetih dneh v Italiji ali v krajih zunaj Evrope, kjer je potrjena epidemija koronavirusa, naj pokličejo na telefonsko številko 051 668 651 za nov datum pregleda.

Splošna bolnišnica dr. Franca Derganca Nova Gorica

Telefonska številka za nasvet je 05 330 1117.

Zdravstveni dom Nova Gorica

Za zdravstvene informacije v primeru suma okužbe so na voljo telefonske številke 051 656 580 ali 051 656 558 od ponedeljka do petka med 8. in 20. uro za odrasle ter 051 656 509 med 8. in 15. uro za otroke.

Med konci tedna je prebivalcem na voljo urgenca v Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca na telefonski številki 05 330 11 17.

Zdravstveni dom Izola

Ob sumu na koronavirus naj bolniki pred obiskom pokličejo ambulanto izbranega zdravnika ali ambulanto nujne medicinske pomoči na telefonsko številko 05 663 5000.

Zdravstveni dom Slovenj Gradec

Dežurna telefonska številka za nasvet je 031 393 112.

Zdravstveni dom Velenje

Telefonska številka dežurne službe je 03 8995 445.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

Za vprašanja glede preventivnih ukrepov, povezanih z novim koronavirusom, se lahko državljani in vsi deležniki s področja izobraževanja obrnejo na elektronski naslov vprasanja.mizs@gov.si.

Veste, kako v teh dneh in tednih pravilno kašljati in si umivati roke?

Svetovna zdravstvena organizacija ljudem vseh starosti svetuje, naj se držijo najpomembnejših ukrepov, ki zmanjšajo možnost okužbe. Med temi sta predvsem higiena rok in izogibanje vidno obolelim osebam, če so videti vročični, kašljajo, smrkajo, kihajo. Glede na zadnja priporočila vlade pa je odsvetovano vsesplošno zadrževanje na javnih prostorih – zadržujte se doma, v trgovine hodite redkeje in skrbite za svoje zdravje.

Za lažje razumevanje vam bodo v pomoč sličice, ki jih je pripravil NIJZ:

NIJZ | Foto: NIJZ Foto: NIJZ

NIJZ | Foto: NIJZ Foto: NIJZ

Koronavirus
Trendi Prepoznajte simptome novega koronavirusa
Ne spreglejte