SiolNET. Novice Slovenija
1,26

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenski pediatri pozivajo: starši naj skrbno spremljajo javna opozorila

1,26

termometer

koronavirus
Foto: Getty Images

Slovenski pediatri so pozvali vse prebivalce Slovenije, še posebej starše vseh otrok in mladostnike, da zaradi hitrega širjenja okužb z virusom covid-19 v naslednjih tednih skrbno spremljajo javna opozorila države in se dosledno držijo vseh podanih navodil.

Koronavirus Novice Potrjenih je 141 okužb: "Za dva tedna ustavljamo državo" #video

Sekcija za primarno pediatrijo se je obrnila na medije in pozvala k še dodatni previdnosti in doslednemu upoštevanju navodil države.

"Otroci in mladostniki omenjeno bolezen večinoma prebolevajo v blažji obliki, vendar zaradi tega tudi pomembno prispevajo k širjenju virusa v družbi. Ravno zato je v trenutni situaciji najpomembnejše, da so otroci in mladostniki za nekaj tednov izključeni ne samo iz vrtcev, šol in fakultet ampak tudi iz vseh oblik druženja ali skupinskih športnih in drugih dejavnosti," je v imenu sekcije sporočil podpredsednik Denis Baš, dr. med. spec. pediater.

Odsvetujejo igranje na skupnih igralih in v zaprtih prostorih

Ob tem tudi odsvetujejo vsa druženja otrok v zaprtih prostorih, igranje na skupnih igralih ali obiskovanje sorodnikov in prijateljev. "Družine naj se zadržujejo doma ali zunaj na prostem, vendar brez druženja z drugimi. Športne aktivnosti lahko skupaj z otrokom izvajamo zunaj na prostem individualno," so poudarili, a dodali, da naj to ne bo čas celodnevnega virtualnega druženja, ki sicer ne predstavlja nevarnosti za širjenje virusa, je pa kljub vsemu tvegano početje za otroke in mladostnike, če je časovno in vsebinsko nenadzorovano.

Starejši otroci in mladostniki, ki bodo v naslednjih dneh ostali sami v domači oskrbi, naj se v tem času ne družijo s sošolci, ampak ostanejo doma. Upoštevajo naj tudi navodila šol v tem času.

otroško igrišče Foto: Getty Images

"Starši, naučite svoje otroke samostojnosti"

Iz sekcije medtem še pozivajo vse starše, naj svoje otroke in mladostnike naučijo samostojnosti in previdnosti v skladu s starostjo, "ker bomo na tak način uspešnejši in bo to dobra naložba za prihodnost". "Starejši ljudje in kronično bolni ljudje lahko namreč težje prebolevajo okužbo s koronavirusom, zato naredite vse, da jih ne okužite. Babic in dedkov tokrat ne vključujmo v čuvanje otrok."

Vnovič so poudarili pomembnost upoštevanja higienskih navodil in navodil glede druženja ter pozvali k medsebojni solidarnosti:

Poskrbimo za najbolj ranljive skupine svoje družbe ter dokažimo vsem, da nam je mar za ljudi okoli sebe.

V primeru, da otroci in mladostniki zbolijo, pokličite njihovega izbranega zdravnika in izkoristite vse možnosti svetovanja prek elektronske pošte ali telefona in prihajajte v ambulante in v dežurne službe samo v nujnih primerih in najavljeno, so še sporočili.

Preverite tudi:

LPP avtobus Ljubljana Novice LPP obvešča: od ponedeljka omejitev potniškega prometa vlada, koronavirus Novice "Tukaj ni nobene raketne znanosti, družba se bo morala prilagoditi"

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 209
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin