Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
26. 2. 2019,
4.00

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,20

1

Natisni članek

cepljenje digizgodbe Microsoft Bill Gates

Torek, 26. 2. 2019, 4.00

5 let, 1 mesec

Bill Gates odgovoril na vprašanja, ki se jim izmika ogromno bogatašev

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,20

1

Bill Gates | Bill Gates je s prijateljem Paulom Allenom leta 1975 ustanovil računalniško podjetje Microsoft in z njim postal najbogatejši človek na svetu, nato pa Microsoft ob koncu prejšnjega desetletja zapustil in se v celoti posvetil svoji dobrodelni organizaciji. Gates je danes tudi eden redkih superbogatašev, ki so redno v stiku s spletno skupnostjo. | Foto Reuters

Bill Gates je s prijateljem Paulom Allenom leta 1975 ustanovil računalniško podjetje Microsoft in z njim postal najbogatejši človek na svetu, nato pa Microsoft ob koncu prejšnjega desetletja zapustil in se v celoti posvetil svoji dobrodelni organizaciji. Gates je danes tudi eden redkih superbogatašev, ki so redno v stiku s spletno skupnostjo.

Foto: Reuters

Ustanovitelj računalniškega podjetja Microsoft in drugi najbogatejši človek na svetu Bill Gates je na najbolj obiskanem spletnem forumu Reddit že sedmo leto zapored sodeloval v posebni razpravi, ki navadnim smrtnikom omogoča, da mu zastavljajo vprašanja in tudi prejmejo odgovore nanje. Gates se je v tokratni razpravi med drugim dotaknil davkov za bogate in največjih težav, ki trenutno pestijo planet, ponudil pa je tudi bežen vpogled v svoje superbogataško življenje. 

Bill Gates
Novice Tak nastop si lahko privošči samo Bill Gates

Kot že šestkrat do zdaj je Bill Gates na svojem uradnem profilu na družbenem omrežju Twitter objavil dokaz, da bo na spletnem forumu Reddit res gostil tako imenovano razpravo AmA (Ask Me Anything oziroma Vprašaj me kar koli):

V razpravi se je v ponedeljek zvečer po našem času samo petih urah nabralo več kot 16.000 komentarjev. Nekaj manj kot trideset jih je kot odgovore na vprašanja uporabnikov foruma Reddit prispeval gostitelj razprave Bill Gates. Izpostavljamo nekaj najbolj zanimivih.

Koliko davka bi morali vi kot eden najbogatejših Zemljanov plačati vsako leto?

Poslovna revija Forbes vrednost premoženja Billa Gatesa ocenjuje na 97,8 milijarde ameriških dolarjev oziroma 86 milijard evrov. Bogatejši od njega je le še ustanovitelj spletnega veletrgovca Amazon Jeff Bezos. | Foto: Reuters Poslovna revija Forbes vrednost premoženja Billa Gatesa ocenjuje na 97,8 milijarde ameriških dolarjev oziroma 86 milijard evrov. Bogatejši od njega je le še ustanovitelj spletnega veletrgovca Amazon Jeff Bezos. Foto: Reuters

Menim, da bi lahko bil naš sistem precej bolj napreden, kar pomeni, da bi bogatejši ljudje morali plačevati višje davke. Ena ključnih sprememb, ki bi se morale zgoditi, je, da bi bila obdavčitev kapitalskih dobičkov bolj podobna navadni obdavčitvi prihodkov - nekateri predlagajo celo, da ju izenačimo.

Višji bi moral biti tudi nepremičninski davek. Res je zelo zanimivo, v kako malo državah sploh poznajo nepremičninski davek - nimajo ga niti na Kitajskem. 

Mislim, da bi moral jaz osebno plačati še višji davek iz naslova kapitalskega dobička, sicer pa sem ga lani skupno plačal 10 milijard ameriških dolarjev (8,8 milijard evrov). 

Ali ste zato, ker ste milijarder, bolj srečen človek, kot če bi pripadali srednjemu ekonomskemu sloju?

Bill Gates v družbi še enega superbogataša, ameriškega poslovneža Warrena Buffetta, s katerim sta dobra prijatelja, aktivno pa sodelujeta tudi pri dobrodelnih dejavnostih. Oba bosta po smrti v dobrodelne namene zapustila več kot 99 odstotkov svojega premoženja.  | Foto: Reuters Bill Gates v družbi še enega superbogataša, ameriškega poslovneža Warrena Buffetta, s katerim sta dobra prijatelja, aktivno pa sodelujeta tudi pri dobrodelnih dejavnostih. Oba bosta po smrti v dobrodelne namene zapustila več kot 99 odstotkov svojega premoženja. Foto: Reuters

Da. Ni mi treba razmišljati o stroških za morebitno zdravljenje ali pa o univerzitetnih šolninah za moje otroke. Če ti ni nikoli treba skrbeti za denar, se lahko imaš za resnično blaženega. To te točke seveda prideš že pred milijardo dolarjev. 

Treba je sicer poudariti, da moramo znižati cene storitev v zdravstvu in šolstvu, da bodo dostopne vsem. 

Internet se pogosto čudi, ko vas vidi početi "normalne" stvari, denimo čakali ste v vrsti za hamburger. Katera pa je najbolj superbogataška stvar, ki si jo privoščite?

Satelitski posnetek stanovanjskega kompleksa, ki ga je Bill Gates poimenoval Xanadu 2.0. Posestvo je Gates kupil leta 1997, po ocenah nepremičninskih strokovnjakov pa je danes vredno skoraj 160 milijonov evrov.  | Foto: Google Zemljevidi Satelitski posnetek stanovanjskega kompleksa, ki ga je Bill Gates poimenoval Xanadu 2.0. Posestvo je Gates kupil leta 1997, po ocenah nepremičninskih strokovnjakov pa je danes vredno skoraj 160 milijonov evrov. Foto: Google Zemljevidi

Imam res lepo hišo, v kateri je med drugim soba s trampolini. Otrokom je všeč. Nisem se sicer še čisto odločil, ali bi moral imeti slabo vest, ker imam tako lepo hišo.

Občasno tudi potujem z zasebnim letalom. To res pomaga pri mojem delu v dobrodelni organizaciji BIll & Melinda Gates Foundation, a je res velik privilegij. 

Novice Skrivnost bajnega bogastva Billa Gatesa

Kaj je po vašem mnenju trenutno največja grožnja človeštvu?

Obstaja nekaj dogodkov, ki so sicer malo verjetni, a jih vseeno ne smemo kar odmisliti, kot so eksplozije jedrskih bomb, bioterorizem ali pandemije (epidemije nalezljivih bolezni na večjih območjih). 

Znanstvenik
Trendi Prelomno odkritje avstralskih znanstvenikov: bo gripa kmalu preteklost?

A kljub omenjenim grožnjam je eno največjih odprtih vprašanj globalno sodelovanje pri zaviranju podnebnih sprememb in zmanjševanju tveganja za sprožitev nove vojne. Zaskrbljujoče je videti, koliko držav se zapira vase in nič ne vlaga v zavezništva, ki so nam po koncu druge svetovne vojne pomagala, da smo se izognili nadaljnjim tako obsežnim oboroženim spopadom. 

Sploh globalno segrevanje bo velik preizkus za človeštvo, saj gre za zapleteno težavo, ki zahteva uvedbo ogromnih sprememb, do katerih mora priti, še preden se komu kaj zgodi.

Ali menite, da človeštvo še lahko prepreči globalno segrevanje oziroma vsaj zajezi tovrstno krizo?

"Spekter virov izpustov toplogrednih plinov je zelo širok. Inovacije potrebujemo tudi v kmetijstvu in v proizvodnji oziroma pri uporabi industrijskih materialov, kot sta jeklo in cement," opozarja Bill Gates. | Foto: Reuters "Spekter virov izpustov toplogrednih plinov je zelo širok. Inovacije potrebujemo tudi v kmetijstvu in v proizvodnji oziroma pri uporabi industrijskih materialov, kot sta jeklo in cement," opozarja Bill Gates. Foto: Reuters

Da, ampak me je strah, da ljudje mislijo, da bo to preprosto storiti. "Saj je treba samo kupovati reciklirano plastiko in v bogatih državah voziti električne avtomobile."

Obenem mnogi pozabljajo, da tudi obnovljivi viri energije ne delujejo vedno, saj včasih veter ne piha in sonce ne sije, baterije pa najverjetneje nikoli ne bodo res dovolj poceni, da bi nadomestile tovrstne izpade. 

Kako se boriti zoper gibanja, ki nasprotujejo cepljenju otrok?

Novice Videoposnetek, ki razkriva resnico o Billu Gatesu. Pa jo res?

Preseneča me, kako se je predvsem v bogatejših državah ideja, da je treba otroke zaščititi, do določene mere kar nekako razblinila. To bo na žalost najverjetneje prineslo otroške smrti zaradi ošpic in oslovskega kašlja, upam pa, da se bo zaradi tega pojavljalo manj negativnih zgodbic o cepljenju. Cepiva so do zdaj namreč rešila več človeških življenj kot katero koli drugo orodje. 

Ali bi kdaj kandidirali za predsednika ZDA?

Bill Gates v družbi nekdanjega predsednika ZDA Baracka Obame. | Foto: Reuters Bill Gates v družbi nekdanjega predsednika ZDA Baracka Obame. Foto: Reuters

Ne. Raje se osredotočam na nekaj konkretnih težav, ki se jim lahko posvetim v celoti in s z njimi skupaj z ženo Melindo ukvarjam več desetletij, kot so globalno zdravje ali podnebne spremembe. Seveda delamo s politiki, a moja zadnja služba bo upravljanje fundacije (dobrodelna organizacija Bill & Melinda Gates Foundation). 

Ali še vedno lahko preskočite stol?

Vprašanje se je navezovalo na zgornji slavni posnetek Billa Gatesa izpred petindvajsetih let, na katerem je med snemanjem televizijskega prispevka preskočil pisarniški stol.

Danes bi moral izbrati malce manjši stol. Včasih sem sicer lahko skočil tudi v in iz plastičnega koša za smeti, a vem, da danes tega ne morem več početi.

Preberite tudi:

Stratolaunch
Novice Kaj se dogaja z megaletalom, ki je pred dnevi izgubilo očeta?
Ian Madrigal
Novice Iz resnega dogodka nastal cirkus: kdo je mož, ki se mu smeji ves svet
Kitajska, Kitajka
Novice Posnetek z vlaka kaže, kaj kmalu čaka 1,4 milijarde ljudi
Mirko Tuš
Novice Obljuba Mirka Tuša, o kateri je govorila vsa Slovenija
Lasersko orožje
Novice Neustavljivo orožje z neba ali novo laganje tisočem Slovencev?
Craig Wright
Novice "Jaz sem on. Najbolj iskan človek desetletja. Zakaj mi ne verjamete?"
Ne spreglejte