Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
22. 3. 2018,
10.36

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,26

7

Natisni članek

Mark Zuckerberg Facebook digizgodbe

Četrtek, 22. 3. 2018, 10.36

6 let, 1 mesec

"Bedaki butasti": To si je o uporabnikih mislil prvi mož Facebooka #video

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,26

7

Mark Zuckerberg, ustanovitelj Facebooka, je v odzivu na škandal s podjetjem Cambridge Analytica, ki je kupilo podatke o milijonih uporabnikov in jih zlorabilo za doseganje političnih ciljev, med drugim dejal, da si ob zagonu Facebooka nikoli ni mislil, da se bo moral kdaj ukvarjati s takšnimi zadevami. A v resnici je bil prav on tisti, ki je prvi namignil na možnost zlorabe zasebnosti uporabnikov Facebooka. 

Znana fotografija Marka Zuckerberga v njegovi študentski sobi na kampusu univerze Harvard, v kateri je še kot najstnik ustvaril daleč najbolj priljubljeno družbeno omrežje na svetu.  |  Foto: Facebook/Mark Zuckerberg. | Foto: Znana fotografija Marka Zuckerberga v njegovi študentski sobi na kampusu univerze Harvard, v kateri je še kot najstnik ustvaril daleč najbolj priljubljeno družbeno omrežje na svetu. | Foto: Facebook/Mark Zuckerberg.

Facebook v teh dneh pretresa razkritje, da je ruski raziskovalec Aleksandr Kogan pred leti z uporabo njihove platforme pridobil podatke o 50 milijonih ljudi in jih prodal britanskemu podjetju Cambridge Analytica, ki jih je nato morda zlorabilo za doseganje političnih ciljev.

Mark Zuckerberg, ustanovitelj Facebooka, je v sredo pojasnil, da bodo storili vse, da se takšni incidenti v prihodnosti ne bodo ponavljali. V intervjuju za ameriški medij CNN je tudi dejal, da ga je vse skupaj malo presenetilo in da si leta 2004, ko je zagnal Facebook, nikoli ni mislil, da se bo moral v prihodnosti ukvarjati s takšnimi in drugačnimi zlorabami osebnih podatkov.

Video: Planet TV


A v resnici je bil prav Zuckerberg tisti, ki je že v času, ko je bil Facebook še v plenicah, začel namigovati na to, da je osebne podatke uporabnikov Facebooka mogoče zlorabiti.

Video: Planet TV


"Ljudje mi kar zaupajo. Ne vem, zakaj."

Facebook oziroma The Facebook, kot se je družbeno omrežje imenovalo najprej, je Zuckerberg ustvaril leta 2004 med študijem na prestižni ameriški univerzi Harvard. The Facebook je bil najprej namenjen samo povezovanju študentov Harvarda. 

Mark Zuckerberg leta 2004 med delom na svoji spletni strani thefacebook.com.  |  Foto: The Harvard Crimson | Foto: Mark Zuckerberg leta 2004 med delom na svoji spletni strani thefacebook.com. | Foto: The Harvard Crimson

Ko je The Facebook začel pridobivati uporabnike, se je med Zuckerbergom in njegovim prijateljem odvil zanimiv spletni pogovor, ki ga je leta 2010 razkril ameriški medij Business Insider:

Zuckerberg: če boš kdaj potreboval informacije o komurkoli na Harvardu

Zuckerberg: mi kar povej

Zuckerberg: imam več kot 4.000 e-poštnih naslovov, fotografij, domačih naslovov, njihovih profilov

Prijatelj (njegovo ime hrani uredništvo Business Insiderja): kaj? kako ti je pa to uspelo?

Zuckerberg: ljudje so jih preprosto delili s stranjo

Zuckerberg: ne vem, zakaj

Zuckerberg: rekel bi, da "mi zaupajo"

Zuckerberg: bedaki butasti

Najprej pustijo, da zagori, šele nato gasijo

Razkritje Business Insiderja pred osmimi leti sicer ni bistveno vplivalo na javno podobo Facebooka, katerega tržna vrednost je od takrat zrasla za več kot petindvajsetkrat, je pa odražalo tako "Zuckov" kot Facebookov začetni razmeroma brezbrižen odnos do upravljanja podatkov uporabnikov oziroma njihove zasebnosti. 

Očeta Facebooka so v zadnjih dneh povabili tako v ameriški kongres kot v britanski parlament s prošnjo, naj jim osebno pojasni, kako bo rešil nastalo zmedo.  | Foto: Reuters Očeta Facebooka so v zadnjih dneh povabili tako v ameriški kongres kot v britanski parlament s prošnjo, naj jim osebno pojasni, kako bo rešil nastalo zmedo. Foto: Reuters

Ta odnos so kasneje pokazali tudi številni incidenti z uhajanjem oziroma zlorabami uporabniških podatkov, zaradi katerih je bil Facebook nenehno primoran spreminjati nastavitve in pravilnik o zasebnosti, a skoraj vedno šele po tem, ko se je nekaj že zgodilo. Veliki spremembi, kar zadeva upravljanje osebnih podatkov, se obetata tudi zdaj


Preberite tudi:

Ultimativni vodič po varnosti in zasebnosti na Facebooku

Sedem razlogov, zakaj zapustiti Facebook in kako to storiti

 

Ne spreglejte